Amazónia titkos fűszere: a priprioca

priprioca
Amazónia őserdei mélyén terem: priprioca
Vágólapra másolva!
Mi fán terem a priprioca? Egy jellegzetes illatú növényre utal a különös név, viszont egyáltalán nem fán terem: Brazíliában honos, Amazónia őserdei mélyén termő gyökérfajta, a kozmetikai ipar egyik fontos szereplője, és talán méltó helye lehet a konyhában is.
Vágólapra másolva!

Az Amazonas esőerdei még mindig rengeteg felfedezésre váró titkot tartogatnak, többek között számos, kizárólag itt honos növényfaj rejtőzködik még előlünk a dzsungel mélyén. A brazil Instituto Socioambiental minden idők egyik legnagyobb antropológiai kutatói projektjébe vágott bele Észak-Amazóniában. Az őslakos népek évszázadok óta használják az esőerdő természet adta „bioboltját". A növényekből nagyságrendileg úgy 300 került be a konyhákba, sokat viszont még nem is katalogizáltak, így az eddig felfedezetlen virágok, gombák, magvak és gyökerek sok meglepetést tartogathatnak.

Amazónia őserdei mélyén terem: priprioca Forrás: ESTADAO CONTEUDO/Roberto Seba

A kozmetikai ipar a gasztronómiához képest már jóval nagyobb mértékben kiaknázta Amazónia növénytárát, pedig a szóban forgó herbáriumok semmivel se használhatóak kevésbé a konyhában, mint a fürdőszobában.

Nézzük is ezt a bizonyos, furcsán csengő nevű pripriocát. Latin neve Cyperus Articulatus L. Egy gyógyhatású, erősen aromás, a gyékénnyel és a papirusszal rokon gyökérnövényről van szó. Szépségipari használata Észak-Brazíliában honosodott meg, ahol egy meghatározó illathagyomány része is.

Az érdekesen hangzó elnevezését a brazil hagyomány szerint Piri-Piriről,

az Amazonas esőerdőben élő harcosról kapta, aki csodás illatával képes volt odavonzani és kelepcébe csalni bármilyen ellenséges indián törzset.

Rendkívüli képességei közé tartozott még, hogy veszély esetén köddé váljon, például ha női „rajongók" tömege „támadta meg". Történt egyszer, hogy Supi, egy helyi sámán lánya végzetes szerelembe esett Piri-Pirivel. A lány apja minden szükséges varázsigét megtanított Supinak, hogy azzal megigézze szíve választottját. A bűbáj részéhez tartozott, hogy a harcos lábát a lány hosszú hajával kötözze meg, hogy ne tudjon elfutni, mindezt természetesen telihold idején. Mivel Piri-Piri megérezte a veszélyt, köddé vált, és nem látták soha többé.

Eltűnésének helyszínén egy növény sarjadt ki a földből, ugyanolyan bűvös illatot árasztva, mint a legendás harcos.

Így lett tehát a mágikus növény neve a harcos után piripirioca, amit később pripriocára rövidítettek.

A tigrismogyoróval – amely a pontyok egyik kedvelt csemegéje – rokon priprioca lágyan fás, fűszeres, de egyben virágjegyeket is tartalmazó illatot áraszt magából, így nem meglepő, hogy a szépségiparon belül a parfümgyártás egyik kedvelt alapanyaga.

A Sciencedirect beszámolója szerint, az immáron hat éve folyó kísérletezés kiderítette, hogy

a priprioca nem mérgező, és alkaloidokat sem tartalmaz, egyszóval emberi fogyasztásra teljességgel alkalmas.

Esszenciájában hasonlóan sokoldalú és ugyanúgy alkalmazható, mint a vanília, de ízvilágában ugyanakkor eltéréseket is mutat; füstösebb és földjellegűbb aromája van, összességében a gyógynövényes és fás ízvilág között egyensúlyoz. Mégis a jellegzetes gyökeret hiába használják kozmetikumok összetevőjeként évszázadok óta, valami különös oknál fogva a gasztronómiával valahogy eddig még köszönőviszonyba se keveredett, hiába lenne ez egyértelmű intenzív illata és karakteres íze alapján.

A priprioca gyökér aromájának esszenciája rendkívül izgalmas a kísérletező kedvű szakácsok számára, főként azért, mert

különböző összetevőkkel elegyítve más-más módon reagál, így a különböző, jól ismert élelmiszereknek és ételeknek egy egészen új ízt adhat.

A pripriocakivonatot két különböző eljárással nyerik ki a gyökérből: az egyik, amikor a növényt gabonaalkoholba áztatják 15 napon keresztül, így nyerik ki belőle az ízanyagot; a másik módszer a hideg desztilláció. Utóbbi során a kísérletben részt vevő minták kevésbé összetett aromavilággal rendelkeztek a művelet végén, ugyanakkor az így kivont koncentrátum tökéletesnek bizonyult a hús- és libamájételek ízesítésekor. A végeredményképp létrejött íz- és illatjegyek

a priprioca citrusos, füstös, földszerű aromáinak koncentrált változata.

Az így elkészült esszenciát cseppenként adagolhatjuk az élethez, ízlés és ételjelleg szerint.

Pripriocával ízesített kávés mousse Forrás: Wellington Nemeth/cdn.theculturetrip.com/

A gasztroforradalom jót tesz az új fűszereknek, alapanyagoknak; egymással versengve próbálkoznak újdonságokat alkotni a séfek, gasztrobloggerek, hobbiszakácsok. Így külföldön már sikerrel hódít a priprioca mint

aromatikus, klasszikus ételeinket átformáló fűszer;

a gasztrokínálatban találunk pripriocás csokoládét és vörös sört is, de olyan egyszerű, mindenki hűtőjében megtalálható gyümölcsöknek is kiváló kiegészítője, mint a citrom vagy a banán.

Néhány fogásnak egészen újszerű, izgalmas csavart ad a brazil gyökér aromája: friss menta és az erős aromájú priprioca elegyéből karakteres íz jön létre. Próbálhatjuk a céklakrémet mandarinnal és pripriocával, de jól passzol bármilyen citrusféléhez is. Ha hozzájutunk a fűszerhez, ne habozzunk kipróbálni csokoládékrémmel vagy hal mártásának ízesítőjeként.