Balaton: napfény, vízpart és ökopiac

piac
Vegyszermentes
Vágólapra másolva!
A balatoni nyaralást érdemes összekötni piacozással is, főleg ha az északi partot választjuk; Badacsonylábdihegyen a part közelében a helyi termelők vegyszermentes zöldséget, gyümölcsöt és kézműves gasztrotermékeket kínálnak. Ha már lejártuk a lábunkat a piacozásban, akkor jóleshet a vásár mellett épített mezítlábas ösvényen végiggyalogolni.
Vágólapra másolva!

A helyi és környékbeli termelők vegyszermentes idényzöldséggel, gyümölccsel, kézműves sajtokkal, füstölt húsáruval, házi szörpökkel, lekvárokkal, kenyerekkel, süteményekkel, gluténmentes, diabetikus, vegán pékáruval, mézzel, mézeskaláccsal, adalékmentes kozmetikumokkal várják a vásárlókat. Érdemes korán kelni, mert az elmúlt évek tapasztalata szerint a házi készítésük sütemények általában már reggel 9 órára elfogynak.

Vegyszermentes Forrás: Pinterest

A Lábdi Piac jelenleg idényjellegű, tavasztól őszig működik, ahol a vásárlás egyben közösségi élmény is, hiszen a helyi termékek kóstolása mellett mindig jut idő a beszélgetésre, tapasztalatcserére, egy-egy jó recept megosztására. Az erős közösségi életet igazolja, hogy a most elkészült mezítlábas ösvényt a piacon árusítók és a szervezők közösen, együtt alakították ki.

A piac melletti füves területen a Sebastien Kneipp német természetgyógyász elvei alapján készült 40 méter hosszú ösvényt 11 különböző méretű természetes anyag borítja: tégla, rönkfa, sóder, badacsonyi bazalt laposkő, badacsonyi bazalt félgömbölyű kő, homok, mosott folyami kavics, fa korongok, rönkút, gerenda, mosott dolomit. Az elkészült mezítlábas ösvényt minden helyi lakos, idelátogató vendég és kisgyermek ingyenesen használhatja nemcsak piaci napokon, hanem egész évben.

A mezítlábas gyógyösvény Forrás: Lábdi Piac

A vásárt könnyű elérni a 71-es útról, ráadásul a strand mellett ingyenesen parkolhatunk. A piaccal szemben áll meg a távolsági busz és a vonat, a Badacsonyt megkerülő kerékpárútról egy rövid kitérővel odatekerhetnek a bringások is.

A szezonális piac árusai október 7-ig várják 7-től 12 óráig a vásárlókat Badacsonylábdihegyen, a strand melletti sétányon.