Mit csináljon a túlérett banánnal?

banán
Vágólapra másolva!
Nincs sok gusztusunk egy barna foltokkal tarkított gyümölcsöt majszolni, ezért legtöbbször inkább kidobjuk, pedig könnyedén fel lehetne használni. A következő snackek alapja a túlérett banán.
Vágólapra másolva!

Banán: készíthetünk belőle turmixot, kenyeret, belevagdoshatjuk a joghurtunkba, a zabkásánkba és még meg is süthetjük. Ám ez még semmi! Itt az ideje, hogy kitörjön a banánhéjból, és felfedezzen néhány új módszert.

Süsse meg, majd tálalja dióval! Forrás: shutterstock.com

Szeleteljen fel egy közepes, érett banánt, pépesítse egy konyhai robotgép segítségével, majd kenje egy pirítósra. Ízesítheti mézzel és olajos magvakkal.

Aztán készíthet belőle banán chipset is.

Melegítse elő a sütőt 100°C-ra, majd vágjon kör alakú szeletekre két banánt. Helyezze sütőpapírra, kenje meg kókuszolajjal, majd szórjon rá kardamomot. Süsse 90 percig, majd vegye ki a tepsit, fordítsa meg a karikákat, és süsse még 60 percig, amíg teljesen ki nem szárad. Hűtse egy órán át. Egészséges snack az irodába vagy két étkezés között.

A banános krém nemcsak pirítóshoz kiváló, hanem palacsintára vagy gofrira is. Törjön össze két érett banánt egy tálban, egy másikban pedig keverjen össze egy tojást, egy tojássárgáját és ¼ csésze cukrot. Melegítsen fel 2 evőkanál vajat, majd adja hozzá a törött banánt, és főzze míg meg nem jelennek a buborékok a tetején. Egy kanállal tegyen belőle a tojásos keverékbe, dolgozza össze, majd öntse a banánhoz. Keverje folyamatosan, amíg el nem kezd sűrűsödni. Ekkor adjon hozzá egy evőkanál citromlevet és egy csipet sót. Főzze még 2-3 percig, majd vegye le a tűzről és hagyja kihűlni.

Még egyszerűbb megoldás, ha kettévágja a banánt, megsüti egy kicsit, majd mézzel és dióval tálalja.

A következő finomság alapja szintén a sárga déligyümölcs: melegítse elő a sütőt 180°C-ra, majd tegyen a konyhai robotgépbe 2 érett banánt, egy csésze kókuszt és ½ csésze zabot. Dolgozza jól össze, majd adjon hozzá ¼ csésze csokoládépelyhet és ¼ csésze diót. Keverje tovább, majd formázzon gömb alakokat és tegye a tepsire. Süsse körülbelül 20-25 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Ha megéhezik az irodában, vagy egyszerűen valami nassolnivalóra vágyik, jusson eszébe ez a recept is!