Amikor az emberek az ételekre gondolnak, akkor eszükbe juthat az íze, az illata, a kinézete, a textúrája, de egyvalamire sosem gondolnak: a hangokra. A kutatások szerint nemcsak a hangerő, hanem a hangfajták és frekvenciák is befolyásolják az ízérzékelést.
Az érzékek szempontjából nemcsak az íz és a szag a fontosak, ha ételről van szó, hanem a hangok is, hiszen képesek manipulálni a kulináris élményeket, az általunk megítélt ízeket.
A magas frekvenciájú hangok fokozzák az élelmiszerek édes ízének érzékelését, míg az alacsony frekvenciájúak a keserű ízre hatnak.
Charles Spence, az Oxfordi Egyetem professzora, az elmúlt 20 évben az érzékszerveink és az ízlelés kapcsolatát kutatta. Az ízek és a hangok összefüggését azért is vizsgálják, mert jó diétás-terápiás hatása lehet; ha a magasabb frekvencia fokozza az édes íz élményét, akkor egy csökkentett cukortartalmú ételt is édesebbnek érezhetünk.
A háttérzajok is befolyásolják az ízlésünket.
A repülőgépeken például 80-85 decibeles a háttérzaj: ez a hosszú, mély zúgás zavarja az utasok ízérzékelését az édeset illetően, ezért nagyobb valószínűséggel választanak sós ételeket a fedélzeten. Ezek alapján úgy tűnik, hogy az ízérzékelés nemcsak a szánkban, hanem a fülünkben is történik.