A miniszter hozzátette: a magyar szőlőtermelés az elmúlt néhány évben a divatos, minőségi, keresett fajták irányába mozdult el. Az agrártárca vezetője nagy eredménynek tekinti, hogy egyebek mellett a cserszegi fűszeres és az irsai olivér is teret hódított, ennek is köszönhető, hogy az importot sikerült visszaszorítani.
Fazekas Sándor közölte:
Magyarország évente 750 ezer hektoliter bort exportál, miközben az elmúlt években gyakran 300-400 ezer hektoliter döntően olasz bort hoztak be a kereskedők.
Az elmúlt két évben az olaszbor-import megfeleződött, ebben nagy szerepe van annak, hogy a kedvező áru, de jó minőségi borok piacán a magyar termelők helyt tudnak állni - hangsúlyozta a miniszter.
A magyar borok felvevőpiaca elsősorban Németország, Szlovákia, Románia, Csehország és Ausztria, az Európai Unión kívül Kínába 40 ezer hektoliter bort exportál az ország, valamint Japán is komoly mennyiséget vásárol.
Fazekas Sándor az öt éve indult Borkiválóság Programról elmondta, hogy ez a program fémjelzi a magyar borok minőségi javulását. A miniszter beszámolt még a jövedéki szabályok változásáról is, amelynek értelmében az a termelő, aki 1000 hektoliternél kevesebb bort állít elő, az kisüzemi bortermelői státuszt kérhet.
Ezzel az adminisztrációs könnyítéssel, ami adófizetői szempontból is kedvezőbb helyzetet teremt a borászoknak mintegy a fele élt.
- tette hozzá az agrártárca vezetője.