Innen ered az autóversenyeken a pezsgőben fürdőzés hagyománya

Vágólapra másolva!
Nem egyszer láttuk már, ahogy a különböző autóversenyek után – például a Forma 1-en is – a pilóták felrázzák a pezsgőt, hogy megfürdessék egymást – és a közönséget is. Most pedig végre fény derül a titokra: vajon ki indította el, és honnan ered a pezsgőben fürdőzés hagyománya?
Vágólapra másolva!

Múlt hétvégén a Hungaroringen, a klasszikus autók fesztiválján 160 külföldi versenyző gyűlt össze, hogy rajthoz álljanak a 60-as és 70-es évek versenyautó-különlegességeivel. A futamok végén az egyik legjobb pezsgő, a híres Moët & Chandon várta a győztes pilótákat. Ez a pezsgő volt az, amivel először megfürdették a közönséget 1967-ben, Le Mans-ban.

Az első pezsgős fürdőzése Forrás: Hungaroring Classic

A Moët & Chandon már több mint 270 éve az ünneplés kelléke: a pezsgőgyárat Claude Moët alapította 1743-ban, Franciaország Épernay városában, és XV. Lajos francia királynak szállította a pezsegő bort. 1833-ban csatlakozott tulajdonosként a vállalkozáshoz Pierre-Gabriel Chandon – innen a ma is használt elnevezés.

A híres ital ott volt már a F1 hajnalán is, amikor 1950-ben egy palack Magnummal gratuláltak a francia Grand Prix nyertesének, az argentín Juan Manuel Fangiónak, ám az első legendás pezsgőeső csak 16 évvel később történt meg:

1967. június 11-én történt, hogy a Le Mans-i futam végén Dan Gurney, a győztes amerikai versenyző és társa, A.J. Foyt egy óriás palack Moët & Chandon pezsgőt kapott. A bajnok persze azonnal felbontotta, és nemcsak a szellemet, hanem a pezsgőt is kiengedte a palackból, hogy kiélje örömét. Ő volt az, aki az autóversenyzés történetében először fürdette meg pezsgőben közönségét.

Egy héttel később ismét Gurney mellé állt a szerencse, és megnyerte a Forma-1 belga nagydíjat. Természetesen akkor sem maradt semmi szárazon. Ettől kezdve rendszeressé, szinte az ünneplés részévé vált a pezsgőben fürdőzés.