Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Magyar mézzel javítják fel a silány kínait

Vágólapra másolva!
Létezik még a magyar mezőgazdaságnak fejlődő ágazata, amely nemzetközi szinten is kiemelkedő minőségű terméket hoz létre. Kár, hogy itthon kicsi rá az igény.
Vágólapra másolva!

Nem tudtuk nem büszke magyarnak érezni magunkat, miközben Bross Péterrel, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezetőjével beszélgettünk a hazai méhészetről és mézekről. Bármennyire is patetikusan hangozhat, de mégis igaz: a jövő a magyar méhészek kezében van. Szerencsére remekül végzik a munkájukat, leginkább, mert szeretik.

Kezdjük a legfontosabbal: hogy érinti a magyar méheket a nemzetközi médiában évek óta emlegetett méhpusztulás?

A környezeti hatások a méhekre is hatnak, ugyanis ez az a haszonállat, aminek a tevékenységét nem nagyon lehet kontrollálni. Körülbelül 5 kilométeres sugarú körben dolgoznak az állatok, ez 80 hektárt jelent, ahonnan mindent és bármit összeszedhetnek. Ráadásul, mivel kicsike, sokkal érzékenyebb, és olyan új kártevők is megjelentek, amelyekre sem a méhek, sem a méhészek nincsenek még felkészülve. Ott tartunk, hogy

önmagában egy méhcsalád már elpusztulna, a mézelő méheket a méhészek tartják életben.

Ha nem tennék, 1-1,5 év alatt eltűnnének a méhek a földről, ami beláthatatlan következményekkel járna.

Bross Péterrel, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezetőjével beszélgettünk Forrás: Origo

Hány méhész van Magyarországon?

20 000 méhész gondoz itthon több mint 1 millió méhcsaládot.

És ez sok vagy kevés?

Nagyon sok, önmagában és arányaiban is. A környékbeli országokban például nincs ekkora méhsűrűség, azaz sokkal kevesebb méhcsalád jut egy négyzetkilométerre. Nálunk 12, ez világcsúcs. De ha a méhészek számát nézzük az összlakosságra vetítve,

nálunk minden 500. lakos méhészkedik,

Németországban csak minden 800., Olaszországban csak minden 1200. És nálunk található Európa legnagyobb méhészete is 10 ezer méhcsaláddal.

Érzékeny jószágok Forrás: Lennart Tange

Mit gondol, mivel magyarázható, hogy ilyen sokan állnak méhésznek?

Egyrészt nyilván azok csinálják, akik szeretik a mézet, szeretik a méheket, szeretnek a természetben dolgozni. De az is fontos tényező, hogy a méhészkedés képes megélhetést biztosítani.

Ez csak az utóbbi évek trendje, vagy hagyományosan erősek vagyunk méhészetben?

Mondhatni

a méhészet a magyar mezőgazdaság egyetlen ágazata, amely a rendszerváltás óta növekedni és fejlődni tudott.

Korábban is erős volt a hazai méhészet, de az állományok megnőttek. 1985 előtt átlagosan 15 családdal dolgozott egy vállalkozás, most ez a szám 60.

Nyilván sokat számítanak a Kárpát-medence adottságai, de biztos vagyok benne, hogy nem csak ez van a háttérben.

Nézze,

a méhészetet kikerülte az ipari forradalom.

A mai napig az élő munka a meghatározó, tehát aki dolgozni akar, annak tökéletes terület. Más ágazatokkal ellentétben itt aránylag kis befektetéssel is el lehet indulni, és nyereséget lehet termelni, néhány millió forintnyi tőke elég az elején. Persze a megfelelő szaktudás is nagyon fontos. Illetve azt is számításba kell venni, hogy a méheket nem lehet másnak átadni, ismerni kell őket, és veszélyes üzemnek számít a méhszúrások miatt. A méhészek jellemzően márciustól októberig nem sok más dologgal tudnak foglalkozni, és leginkább az lesz sikeres, akinél az egész család részt vesz a munkában. Aki pedig árulja is a saját mézét, annak októberben kezdődik a kereskedelmi szezon.

Mennyire versenyképes a magyar méz?

az a helyzet, hogy külföldre hagyományosan hordóban értékesítjük a mézet, mivel nincs brandingelve. Így nem is tud érvényesülni, hiszen más mézekkel keverve kerül az áruházak polcaira. A piacon csak az ár számít, a minőségnek nincs akkora jelentősége. Sok nyugat-európai kiszerelő arra használja a mézünket, hogy az Ázsiából érkező szuperolcsó termékeket feljavítsa ehető minőségűre.

Mitől jó a magyar méz?

Leginkább a szigorú, az Európai Unióban egyedülálló méhegészségügyi rendszer az, ami megkülönbözteti sok más ország termékeitől. Magyarországon minden nyáron 1000 ember, úgynevezett méhegészségügyi felelős dolgozik azon, hogy minden egyes méhésznél ellenőrizze a körülményeket. Ezenkívül nyilván az is lényeges, hogy

akácmézből mi adjuk Európa termelésének kétharmadát.

Sajnos a fajtamézekre nincs valódi igény.

Hárs, vegyes, akác - a legnépszerűbbek Forrás: Origo

Tehát magyar mézzel nem tudunk tévedni?

Legfeljebb az történhet meg, hogy az embernek nem ízlik egy méz, a minőséggel biztosan nem lesz gond. Az áruházban vásárolt mézeknél a származási országot kell megnézni, ha az Magyarország, akkor nincs miért aggódni.

Hányféle méz van Magyarországon?

Legalább 15 fajtamézet ismerünk itt az egyesületben, de pontos számot nem tudok megadni, hiszen

vannak eldugott országrészek, ahol elszigetelten is termelhetnek olyan ritka növényt, ami jól mézel.

Íme, néhány különleges növény, amelyeknek létezik pergetett mézük, igaz, kis mennyiségben: szolidágó, levendula, fehérhere, baltacim, somkóró.

Sokféle színe lehet Forrás: Origo

Önnek melyik a kedvence?

Számomra a legpraktikusabb méz a vegyes virág, az a legjobban felhasználható, szinte bármire jó. A legérdekesebb pedig a gesztenyeméz, az viszont annyira karakteres, hogy nem lehet akármibe beletenni, mert elviszi az étel ízét.

A legnépszerűbb itthon az akácméz és a vegyes virág,

nyilván nem véletlen, hogy az ország legtöbb boltjában is ezt a két típust lehet kapni.

Igen-igen, ezt akartuk is kérdezni, hogy melyik mézet mire érdemes használni.

Bármelyiket bármire.

nem akarjuk megmondani, mihez milyen méz illik. Számunkra fontosabbak az egészségügyi és gyakorlati megfontolások, annak örülnénk elsősorban, ha az emberek rájönnének, hogy jót tesz nekik, ha mézet esznek. Ha egyáltalán ennék.

Aggódnak a szakemberek Forrás: Origo

Hogy állunk mézfogyasztásban?

Elég rosszul. Itthon évente 70 deka mézet eszünk-iszunk meg, ezzel szemben az uniós átlag 1 kilogramm. De a németek például fejenként 2,5 kilót, a skandinávok is két kiló felett használnak el. Az külön gondot jelent, hogy az a 70 deka is úgy jön ki, hogy körülbelül az ország egyharmada eszi az egészet. Egyszerűen mézet tartani otthon nem része az alapvető háztartásnak. Amikor a kollégák ismeretterjesztő előadásokat és kóstolókat tartanak iskolákban, nem ritka, hogy 10-12 éves gyerekek akkor esznek először mézet, addig soha nem találkoztak vele.

Ha itthon minden ember megenne évente 2 kiló mézet, nem kellene exportálnunk,

elfogyna, amit termelünk. De jó is lenne!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről