Bűnözők és sportolók? Más is van Rióban!

rio de janeiro copacabana
Vágólapra másolva!
Sok rosszat hallhattunk már a riói versenyek logisztikai hátteréről, de van egy terület, ahol nincs oka szégyenkezni a braziloknak, és ez a gasztronómia. Bár a Michelin-csillagok területén arányosan mégiscsak mi vagyunk jobbak.
Vágólapra másolva!

Olimpiától függetlenül Rio de Janeiro mindig is a világ egyik leglátogatottabb városa volt, már csak a karnevál miatt is. A kulturák keverédésének és a turizmusnak köszönhetően a brazil gasztronómia magas szintű, a nemrég bejelentett világ legjobb éttermei listán például a Sao Paolóban található D.O.M. a 11. helyen feszít.

A Latin-Amerikai toplistákon pedig rendre szerepel 3-4 étterem az országból, bár ahhoz képest, hogy földrajzilag mekkora területet foglal el Brazília a földrészből, tulajdonképpen lehetnének jobbak is.

Copacabana - van egy pár hely Forrás: Wikipedia

Az elsősorban Európára fókuszáló Michelin-kalauz 2015-ben jelent meg először brazil ajánlásokkal, de akkor rögtön 18 csillaggal nyitottak, ebből kettőt pont a D.O.M.-é, de hat jutott a riói éttermeknek. Mivel Budapesten 2 millió lakosra jut 5 csillag, míg Rióban 6,5 millióra 6 darab, azért

nincs miért szégyenkeznünk az összehasonlításban.

A riói csillagos éttermek egyike sajnos egy év alatt elvesztette a kitüntetést, viszont érkezett helyette egy új belépő, úgyhogy maradt a hatos csapat. A kínálat változatos, akad köztük ázsiai, mediterrán és francia konyha is, kezdjük a legfrissebb versenyzővel.

Eleven Rio, az újonc

Gyakran nevezik Brazíliát kozmopolitának és valóban, számos ország képviselője próbált már arrafelé szerencsét. Az első csillagjának örvendező német Joachim Koerper is közéjük tartozik, bár a mediterrán konyhát népszerűsítő séf lisszaboni, szintén csillagos étterméből irányítja a helyet. Úgy látszik, a távolság számára nem akadály, mivel brazil üzleti partnerével egy másik helyet is üzemeltet Rióban.

Megnéznénk Forrás: Eleven Rio

A klasszikus külsejű, a Lagoa kerületben található kétszintes étterem étlapja is inkább a hagyományos fine dining stílusában született meg, elsősorban a kóstoló menükre fókuszál.

A látványosan tálalt fogások érdekes keverékét adják az európai és a latin-amerikai konyhának: a gaspacho és a kacsa jól megfér a cevichevel, ami egy tipikus perui étel nyers halból.

Kozmopolita tálalás Forrás: Facebook

Bár támogatjuk a kreatív megoldásokat (főleg, ha olyan viccesek, mint például Massimo Bottura földre ejtett almáspitéje), de a cserepes, élő bonsai fán tálalt karamellizált és fehér csokival töltött kumquat egy kis túlzásnak tűnik. Azért biztos nagyon finom.

Lasai, a nyugodt

A Botafogo negyedben található, 2014-ben nyílt étterem már csak a teraszról látható kilátás miatt is érdekes lehetne, hiszen

pont a nagy Krisztus-szoborra néz az épület.

De a hely ennél sokkal többet tudhat, hiszen a Michelin csillag mellett Rafael Costa e Silva séf 16. a földrész listán is. Rafa, ahogy mindenki hívja, Spanyolországban tanult, ott ismerkedett meg a feleségével is, akivel együtt viszik a Lasait.

Angus marha édesburgányval Lasai módra Forrás: Facebook

A tipikus fogások közé tartozik kókuszos-jam gyökeres krém tojássárgájával és szárított borjúhússal vagy a tépett, lassú tűzön sütött ökörfarok házi brióson – elég eklektikus, ugye? Az alapanyagok jelentős része a séf saját farmjáról érkezik, a minőség tehát garantált.

Így örültek a Lasaiban a csillagnak Forrás: Facebook

Minden asztal minden nap új központi díszt kap, ami valamilyen termény, kukorica vagy kék sárgarépa, egy kis üvegbúra alatt mutatják be a napi kiállítást.

Nagyon híres a borlapjuk és a koktéllapjuk, szakértők szerint az egyik legjobb Brazíliában,

úgyhogy be lehet térni egy italra is és nézelődni kicsit a teraszon.

Mee, az ázsiai

A tengerparton található étterem egy nagyon komplexum része, a Copacabana Palace nevű szálloda ad neki helyet. Nem lenne muszáj, hogy egy ázsiai séf ázsiai konyhát vigyen, de Ken Hom ragaszkodott a hazai ízekhez és milyen jól tette, hiszen ez hozta meg neki a csillagot.

A séf autentikusnak nevezi bemutatkozásában az étterem fogásait, de a menüre nézve ez inkább csak földrész szinten igaz, az egyes országok ízei keveredni látszanak, nem mintha ez baj lenne, sőt.

Szépség körbe-körbe Forrás: Mee

A Mee jelentése szépség koreai nyelven és a designja is ennek megfelelő, már amennyiben az ember a szépséget a női arccal köti össze. A méretes portrékat egy bangkoki művész, Christian Develter készítette, a zenét pedig a tulajdonos választotta ki, aki láthatóan minden részletre ügyel.

Még saját illata is van a helynek, liliom és gyömbér – nem tudjuk eldönteni, hogy ez jó-e vagy sem.

Az étlapon keveredik a thai, kambodzsai, maláj, koreai, vietnámi, kínai és japán konyha, a séfek Bangkokban tanulták ki a szakmát. Természetesen van szusi is, a vendégek végignézhetik, hogy készül a szokásos halakból, illetve Kobe marhából a rizses eledel. „Interaktív élmény" - ígérik a hivatalos honlapon, ez vajon a nézésen kívül mit takarhat? Az itallap 25-féle szakét kínál, hármat kifejezetten a Mee vendégeinek terveztek.

Olympe, a releváns

Jól hangzik, de nem az olimpiai játékok miatt nevezték így az éttermet, hanem az egyik séf édesanyját hívták így. A hölgy egyébként a másik séf nagymamája, mivel kétgenerációs helyről van szó.

Claude Troisgros a francia Nouvelle Cuisine egyfajta követeként érkezett meg Brazíliába még 1979-ben és azóta is az ország gasztronómiájának egyik meghatározó alakja, a konyhát viszont már fia, Thomas vezeti.

Klasszikusan kellemes Forrás: Olympe

Az étterem 1983-ban nyílt meg, akkor még más néven, de mindig is a Rodrigo Freitas lagúna egyik sarokházában működött. A hely klasszikus, de kellemes, a hangulat hívogató.

A konyhát a francia elegancia és a brazil lélek tökéletes harmóniájaként jellemzik

a hozzáértők, de az étlap egyáltalán nem tűnik túl kacifántosnak. Jellemző fogásai közé tartozik a grillezett kagyló, a carpaccio, pirított fenyőmag krém és a palacsinta szuflé passiógyümölcs szósszal. Tekintettel rá, hogy igyekeznek minél több helyi alapanyagot használni, nekünk máris rendkívül szimpatikusak!

Megennénk Forrás: Olympe

Főleg, hogy még lelkiismeretük is van, Thomas Troisgros ugyanis lelkes támogatója a Gastromotiva nevű szervezetnek, amely az evésen keresztül próbál társadalmi változásokat elindítani. Az Olympe egyébként a 23. legjobb étterem a földrészen, ahol elég erős a mezőny.

Le Pré Catelan, a tengerparti

A híres Copacabanán számos luxusszálloda közül a Sofitel ad otthont a La Pré Catelan, francia étteremnek. Érdekes, hogy arrafelé ezzel a stílussal simán Michelin-csillagig lehet jutni, míg nálunk a Lou Lou már másodszorra zárt be. Nyilván más okok is állnak a háttérben, de valahogy ez a francia konyha dolog itt nem tud igazán népszerű lenni.

A séf és az étterem Forrás: Alessandro Mendes Photo/Alessandro Mendes

Rolland Villard, az echte francia séf azonban úgy tűnik, 1998-as érkezése óta rendesen kitanulta a brazil igényeket. Az étterem megjelenését is sokan dicsérik, állítólag rengeteget költött rá a szálloda, de az mind semmi az étlaphoz képest.

Komoly dolgok Forrás: Facebook

Az egyik kóstoló menü például az Amazonas kincseit mutatja be francia tálalásban és Villard

hat hónapot töltött el csak azzal, hogy kitanulja a füstölt baroa burgonya titkait.

A desszertek sem okoznak csalódást, a csokoládés-kókuszos meglepetést például három helyi gyümölcs, acai, cupuacu és tapereba keverékéből készült fagylalttal tálalják.

Roberta Sudbrack, a természetes

Roberta Sudbrack étterme nem csak azért különleges, mert egy meglehetősen szexista országban egyedüli nőként birtokol egy Michelin-csillagot. Konyhájában csak természetes technológiát használnak, nincs sous vide, de állítólag még botmixer sem, úgyhogy valószínűleg bármelyikünk pultján több elektromos főző ketyere található. Roberta Sudbrack csak a kézi munkára és a tűzre esküszik, ez aztán tényleg forradalmi. Komolyan.

Roberta a birodalmában Forrás: Facebook

A séf, akit a brazil gasztronómia Peléjeként is emlegetnek,

az elnöki palota szakácsaként kezdte karrierjét.

A palotában töltött nyolc éve alatt a világ szinte minden fontos emberének főzött, majd megnyitotta saját éttermét. Ami nem csak csillagos, de a latin-amerikai toplistán is 14., ez pedig a rendkívül erős versenyre való tekintettel talán még nagyobb eredmény.

Kókuszos mochi Forrás: Facebook

Az étlap legjellemzőbb ételei közé tartozik a füstölt okra lassan grillezve zöldség kaviárral és a cékla ravioli. Az étterem két részből áll, a nagyobbik fele egy növényekkel burkolt verandán helyezkedik el, míg a kisebbik teremben privát vacsorákat is lehet rendezni.

Az a bizonyos food truck Forrás: Facebook

Roberta Sudbrack egyébként annak idején hotdogot árult Rio utcáin, jól ismeri tehát a várost, mégis elég kedves dolog tőle, hogy

Michelin-csillagos séfként újabban egy food truckot is üzemeltet.

Bár a leírások és kritikák alapján a Lasai és az Olympe is rendkívül izgalmas hely, őszintén szólva minket leginkább Roberta Sudbrack csigázott fel. Már attól boldogok lennénk, ha a kajás teherautójáról megkóstolhatnánk valamit, de a rengeteg technológiai varázslás után felüdülés lenne bármi, amit csak úgy primitíven kézzel készítettek és tűzön sütöttek-főztek.