Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az örökké tiszta szakácsruha titka

Hiába mocskolják
Vágólapra másolva!
A profi séfek számára kötelező viselet a fehér szakácskabát, amit azonban hiába védenek kötényekkel, rendkívül könnyen koszolódik. De mostantól egy új anyagnak köszönhetően csak lepereg róla a paradicsomszósz.
Vágólapra másolva!

Számos foglalkozás képviselői kényszerülnek állandóan fehér ruhát viselni munka közben, de talán keveseket fenyeget annyira az elkoszolódás, mint a profi séfeket. Egy új ausztrál találmánynak köszönhetően viszont lehet, hogy vége az állandó mosás-vasalásnak.

Többek közt egy helyi séf, Adrian Li, a melbourni Saigon Sally szakácsa befektetéséből jött létre a Fabricor nevű, új start up vállalkozás, amelynek azt állítja, hogy megalkotta a 100 százalékosan víz- és szennytaszító szakács ruhát. Az egyébként pamutból készült, így nagy valószínűséggel kellemes viseletet biztosító különleges anyag

szabadalmaztatott nanotechnológiával készül és a gyártó szerint tökéletesen összekoszolhatatlan.

Hiába mocskolják Forrás: Fabricor

A leírás szerint

az anyagot molekuláris szinten módosították,

a rostokhoz víztaszító „bajuszokat” adva, így minden folyadék egyszerűen lefolyik a ruháról, nem képes azon megtapadni, sem átáztatni. A mellékelt fotó alapján a dolog rendkívül látványos.

A víztaszító tulajdonság ellenére az anyagot

a szokásos módon lehet tisztítani,

fehérítő és öblítő nélkül normális hőfokon, állítólag a mosás újra aktiválja vonzó képességeit. Természetesen semmi sem tökéletes, így a Fabricor anyaga sem, a beledörzsölt víztől és olajos foltoktól nem véd meg, de a ráfröccsenő folyadékoktól biztonságban lehet viselője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről