Négyből egy mozzarella nem teljes értékű, hanem ipari tejből készül – ami azt jelenti, hogy mire a gyártásra kerül a sor, már elég sok mindent kivontak belőle ahhoz,
hogy a végeredményt csak fenntartásokkal lehessen mozzarellának nevezni.
Ez általában kevés embert érdekel vagy zavar, kivéve az olaszokat. Mégiscsak egy olyan ételről van szó, amely valahol az identitásuk része.
A témára most azért terelődött figyelem, mert a rendőrség bizonytalan minőségű tejterméket talált egy olasz farmon, ahol ráadásul mozzarella gyártásával foglalkoznak. A történet borsa, hogy a tej, mint általában, Németországból származott.
Az olaszoknak ez már egy ideje nem tetszik,
ugyanis úgy gondolják, hogy az Unión belül túlzottan is nagy területet uralnak le a Németországból érkező áruk – így a tejtermékek is. Mi a szlovák és a lengyel árura mutogatunk, ők a bajor és a szász gazdákra.
Roberto Moncalvo, a Coldiretti olasz nemzeti farmerszövetség elnöke szerint nagyon fontos, hogy jobban odafigyeljenek az ország hírnevét is befolyásoló élelmiszerek minőségére:
Látva ezt a sok hamisítási botrányt, nem várhatunk tovább. A tej származási helyét világosan fel kéne tüntetni. Ez mindenki érdeke, a fogyasztóké is, hiszen az ő egészségükről van szó”.
Ezt esszük mi
Az itthon kapható mozzarellákat már leteszteltük: bár nem vagyunk olaszok, az ízeket mi is érezzük. A részletes eredményeket itt találják.Moncalvo kiemelte, hogy az ipari tej használata rossz minőségű sajtokhoz vezet elsősorban, de a piacot is szétveri. Az olcsó termékek miatt senki sem akar már annyit fizetni a tisztességes termelőknek, mint azelőtt - ez több családi gazdaság összeomlásához is vezetett az utóbbi években.