A poént lelőjük mindjárt az elején: okosan, kitartóan, de mértékkel fogyasztva mind a kávé, mind a tea is egészségesek. Ennek ellenére az egyik és a másik hívei is képesek szenvedélyes viták közepette kardoskodni saját italuk mellett. És persze az is igaz, hogy
az előnyök mellett mindkettőnek vannak hátrányai is.
Vegyük sorra őket.
Napi három csésze tea gyulladáscsökkentő hatással van az emberi szervezetre, ráadásul a vérerek merevségét is megelőzhetjük vele. A rendszeres fogyasztás csökkenti a stroke és a szívbetegségek kialakulását, de
a memóriára is jótékony hatással van:
akik naponta több mint két csészényi zöldteát isznak, azoknál sokkal kisebb az időskori elbutulás kialakulásának esélye.
A negatív hatásai közé tartozik, hogy elfogja a fogakat, és olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek nehezítik a növényekben található vas felszívódását. Ez előbbi ellen úgy harcolhatunk, ha teaivás után vizet iszunk, vagy fogat mosunk. A másik ellen pedig úgy, ha a vasban gazdag zöldségeket C-vitaminnal együtt fogyasztjuk.
Más kérdés, hogy cukrozva újabb hátrányait ismerhetjük meg.
Napi három csésze kávénak számos jó hatása lehet:
megelőzheti a 2-es típusú diabéteszt,
a Parkinson-kórt, a rákot és a korai halált. Azonban ha túlzásba esünk, akkor a nagy koffeinmennyiségtől idegesnek érezhetjük magunkat, és heves szívdobogást is tapasztalhatunk. Fontos még, hogy ha mindkét italt teletoljuk cukorral, akkor a jótékony hatások némileg eltörpülnek az édesítő káros hatásai mellett.