Van egy üveg kézműves söre? Ne igya meg azonnal!

sör, kézműves sör, Miskolc, Zip's brewery
Az Alltech sörfesztiválján a miskolci Zip karácsonyi kiadását ítélték a legjobbnak a fűszeres kategóriában
Vágólapra másolva!
Ahol a sörforradalom hamarabb szárba szökkent, mint nálunk, az igazi rajongók már évtizede építgetik a komoly borpincékkel vetekedő sörgyűjteményüket, és állítják, hogy van értelme.
Vágólapra másolva!

A Dél-Kaliforniában élő Bill Sysak még a hetvenes években kezdett neki a sörök gyűjtésének, mára több ezer tételes készlete van, amelyek között akadnak hatvan éves üvegek is. Sysak szerint a sörök ízén ugyanúgy nyomot hagy az idő, mint a borokén, úgyhogy mindenképpen érdemes a megfelelő fajtákat eltenni pár évre, ha meg tudjuk állni. A jelenséggel foglalkozó, tavaly arról könyvet is író Patrick Dawson szerint teljesen elterjedt, hogy a főzdékben minden tételből eltesznek maguknak pár ládával vagy hordóval. Azért hordóval, mert - akárcsak a boroknál - a tölgyfahordós érlelés a söröknek is különleges zamatot ad.

Fotó: Origo

Mielőtt azonban rohannánk, hogy a belvárosban vásárolt IPÁinkat eltegyük, aztán pár év múlva kisebb vagyont kaszáljunk az ebay-en, érdemes tudni, hogy nem minden sör alkalmas érlelésre. Az IPA például pont nem, de így vannak ezzel a világosabb, könnyebb típusú sörök is. Általános szabály, hogy 8%-os alkoholtartalom alatt fölösleges nekikezdeni. Minél magasabb egy sör alkoholtartalma, annál jobban bírja az időt - nagy szerencse, hiszen akik a könnyebb, gyümölcsös, friss vonalat bírják, azoknak ott az IPSA és a lager, a keményebb ligának, mint a porter, stout, amúgy is jobban állnak a komolyabb, mély ízek.