Az instant levesek mindenki életében fontos szerepet kapnak, jobb esetben csak egy-egy életszakaszban, de gyakran mindennapi szinten. Ez is csak egy függőség, mint a cigaretta vagy a csokoládé: aki gyerekkorától kezdve hozzászokott, hogy délben meleg folyadék kerül a gyomrába, az igényelni fogja egész életében. Nincs mindig idő este levest főzni, elcsomagolni, magunkkal vinni a munkahelyre, néha tényleg csak az a három perc áll rendelkezésre, ami alatt egy instant leves elkészül.
A gyomor megköveteli a meleg ételt, amit megszokott, még ha az elfogyasztása után szomorúan és csalódottan ég, émelyeg is szegény. Ezek a levesek nem igazán finomak, egyáltalán nem táplálóak, túlságosan sósak, tele vannak furcsa adalékanyaggal, tényleg csak a gyorsaság és talán az olcsó ár az, ami mellettük szól.
Az ötletet imádott tévés szakácsom, Hugh Fearnley-Whittingstall adta, aki kísérletezett egy házi, csináld magad instant tésztalevessel, ami csak fűszereket, friss, gyorsan puhuló zöldségeket és tésztát tartalmazott, valóban csupán forró vizet kellett hozzáadni, és már fogyasztható is volt.
Nem igazán hittem neki, rengeteg kérdés merült fel bennem: vajon nem lesz vízízű a leves, kemények a zöldségek és általában olyan nyers az egész? Ha ügyesen állítjuk össze az alapanyagokat, akkor ez is lehetséges, de sok recepttel kísérletezve végül is arra jutottam, hogy az ötperces középút adja a legjobb végeredményt, és még így is simán felülmúlhatjuk az instant levesek nagy részét. A recepteket úgy állítottuk össze, hogy egyben szállíthatók legyenek és az elkészítéskor ne kelljen hozzájuk több eszköz, mint egy instant leveshez.
Ha a kiindulási pont a leveskocka, sajnos majdnem ugyanott vagyunk, mintha zacskós levest vettünk volna, rengeteg ízfokozó, műanyag, só, ráadásul főzni is kell. Persze mondhatjuk azt, hogy a kockát sok valódi, friss alapanyaggal, zöldséggel, hússal, tojással ellensúlyoztuk, de sokkal egyszerűbb, olcsóbb, egészségesebb, ha házi alaplével dolgozunk. Elég havonta egyszer főzni egy óriási adagot, kis adagokban lefagyasztani, és előző este kikapni a mélyhűtőből. Alaplé- és húsleveskészítéshez itt talál útmutatást, házi húslevesekhez pedig itt.
Alábbi gyors levesreceptjenkben azokra is gondoltunk, akiknek éppen nincs feltöltve a fagyasztójuk húslevessel, ezért az egyik esetben sok fűszerrel, a másikban paradicsommal, a harmadikban pedig kókusztejjel kompenzáltuk a húsleves hiányát – mind remekül működött.
Chinese noodles
A zacskós levesek közül a tésztalevesek a legkelendőbbek, nyilván, mert annyira laktatók, hogy elfogyasztásuk után nem is vágyunk már második fogásra, így maxoljuk ki az időtakarékos ebéd fogalmát. A kínai tojásos tészta (angolul noodles néven fut, ezt keressék a csomagoláson) a legtöbb hipermarketben kapható nagy kiszerelésben, ugyanúgy téglatest formákba adagolva, mint a zacskós levesek esetében.
Mi egy tízdarabosat most 600 forintért találtunk, így 60 forintba kerül egy adag (60 gramm), tehát, ha nem akarunk többet kiadni a házi változatra, mint amennyibe az átlagos instant kerül (kb. 300 forint), még marad 240 forintnyi játékterünk a leves elkészítéséhez. Kétféle típus kapható: az egyik 3-4 perc főzést igényel, a másikat csak forró vízbe kell áztatni, és kész.
Rizstészta
Ennél is gyorsabb, de valamivel drágább megoldás a rizstészta – vékonyabb, szélesebb, sokféle verzió kapható. Erre valóban elég csak forró vizet önteni, letakarva várni egy keveset, és kész. Egy félkilós csomag 6-800 forintba kerül, tehát 65-70 forintot kell belőle számolnunk egy adagra.
Zöldségek
A legalkalmasabbak a leveles zöldségek, a spenót, sóska, kelkáposzta, ezek már forrázás után fogyaszthatók, sőt, minél kevesebb hő éri őket, annál többet tartanak meg tápanyagtartalmukból. A többi zöldség gyors levesekbe való alkalmazása nagymértékben ízlésfüggő, hiszen nem mindenki szereti a ress vagy félpuha zöldségeket.
Akik ettől nem ódzkodnak, azoknak elég pár perc főzés a reszelt vagy nagyon vékonyra vágott répának, gombának, cukkininek és újhagymának. A fagyasztott és konzervzöldségek is jól jönnek, ha a sebességről van szó, a zöldborsó és a kukorica leforrázva vagy pár perc főzés után már jó, a babfélék, a csicseriborsó is kombinálhatók sok fűszerrel és zöldséggel, ráadásul laktatóbbá és táplálóbbá teszik a levest.
Fűszerek és ízesítők
A leghatékonyabban fűszerekkel és más ízesítőkkel kárpótolhatjuk a levest a hosszú főzési idő elmaradásáért. Erre a legjobbak: kurkuma, csili, fokhagyma, gyömbér, mind zúzott vagy reszelt formában. Sokat dob még a leves ízén a szójaszósz, a citrom- vagy lime-lé, az ízesített- vagy magvakból készült olajok, például a szezámolaj.
Csicseriborsós tésztaleves friss, ress zöldségekkel
Alapanyagok 1 adaghoz
Az alapanyagokat egy hőálló dobozba vagy befőttesüvegbe rétegzem. Fogyasztás előtt forró vízzel leöntöm, lecsukom, és 3-5 percig állni hagyom. Nagyon alaposan átkeverem, mielőtt megeszem.
Alapanyagok 1 adaghoz
A vékonyra szeletelt gombát a kókusztejjel, vízzel, a gyömbérrel, sóval, cukorral felforralom, beleszórom a tésztát, és lefedve néhány percig állni hagyom, míg a tészta meg nem puhul. Beleszórom a medvehagymát és a bazsalikomot, belefacsarom a lime-ot, elkeverem, és kész.
Alapanyagok 1 adaghoz
Egy hőálló dobozban vagy befőttesüvegben elkeverem az alapanyagokat, kivéve a tésztát. A levest – akár a mikróban – felforralom, beledobom a tésztát, és 3 percig főzöm, vagy, ha a tészta nem igényli, azonnal letakarom, és állni hagyom. Nagyon alaposan átkavarom fogyasztás előtt.