Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mesterkurzus amatőröknek is

Kínai bor
Borok Kína legrégibb borászatából
Vágólapra másolva!
Idén is megtartják Magyarország egyik legnagyobb boros rendezvényét, a VinCE Budapest Wine Show-t. A boros szakmagazin, a VinCE által szervezett esemény március 6-8-ig látogatható a Corinthia Hotel Budapest termeiben. Nemcsak itthonról jönnek kiállítók és vendégek, de külföldről is évről évre többen érkeznek.  
Vágólapra másolva!

Kiállítók

A rendezvényen nagyjából 160 pince 1000 borát lehet kóstolni, olyanokét, akik előzőleg a VinCE magazin tesztjein legalább négy csillagot értek el. Ennek tudatában bátran szétnézhetünk az asztaloknál, noha esélytelen, hogy mindent végigkóstoljunk, pont ez a sokszínűség teszi izgalmassá, mindenki kedvére bóklászhat, vagy éppen a honlap alapján összeállított szigorú terv szerint kóstolhat.

Előadások

Figyelemreméltó a három napon át tartó mesterkurzusok sokasága. A kisség szigorú elnevezéssel ellentétben, nem kizárólag szakértőknek rendezett előadásokról van szó, azok is találnak maguknak kedvükre való témát, akik csupán a borok élvezetéért vannak ott.

VinCE 2015: elegáns hangulatban Forrás: Origo

Idén kulcsfontosságúak a francia borok és pezsgők, megismerkedhetünk Chablis friss fehérboraival, a bordeaux-i Château Pontet-Canet pincészettel, az elzászi Domaine Loew boraival, Provence prémium rozéi mellett (a világ legdrágább rozéja is köztük lesz) a kevésbé ismert fehér és vörösborait is bemutatják. Ezeken túl a Beaujolais és a cahorsi malbec-ek is színre lépnek.

Külön ki kell emelni a pezsgőkurzusokat: pénteken a Pezsgő és Champagne Világbajnokság (CSWWC) nem évjáratos díjazottjait kóstolhatjuk Essi Avellan és Márkus György tolmácsolásában. A szombat reggelt a Ruinart champagne-ház nyitja, majd vasárnap reggel tíz méthode traditionalle pezsgőt költünk el kaviár és macaron társaságában. Ezt követően az igazán különlegesen számító brit pezsgőház, a Gusbourne mutatkozik be, de az egyik utolsó kurzus is a buborékokról fog szólni, az olasz Gancia pezsgőivel.

A külföldi témájú előadásokon megismerkedhetünk Kalifornia boraival, Ausztria prémium területeivel, az új-zélandi borokkal, megismerhetjük a Shiraz-Syrah fajta különböző arcait, és még Azerbajdzsán is terítékre kerül, szó szerint, hiszen nem csak boraikat, de egzotikus ételeiket is bemutatják.

Természetesen Magyarország sem maradhat ki, tokaji borok interaktív kóstolása, két biodinamikus pincészet, a somlói Meinklang és a villányi Wassmann tételei, valamint a Pannon Bormíves Céh csúcsborai ismerhetők meg.

VinCE Awards

Először, de hagyományteremtő céllal, átadásra kerülnek a VinCE Awards díjak is, amelyek tíz kategóriában díjazzák a legjobb borbárt, borlapot, borhotelt, vagy éppen a legjobb bormarketing kampányt, weboldalt, bármilyen boros programot. A harmincfős szakmai zsűri - köztük a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagjai, borszakértők és egy nemzetközi szakíró - által jelöltek közül a VinCE magazin által regisztrált több száz szakmabeli szavazza meg a győzteseket. Március 6-án este, egy gála keretében adják át a szakmai díjakat.

Ezer bor vár a vendégekre Forrás: Origo

Digitális eszközök

A digitális eszközök sem maradhatnak ki az újításból. A beléptető rendszert egy éve tökéletesítik, így most már mindenki otthon, kényelmesen összeállíthatja, hogy melyik napon, melyik előadásra menne, sőt barátoknak vagy családtagoknak is megteheti ugyanezt, a végén mégis csak egy QR kóddal érkezik, ami megkönnyíti a belépést és lerövidíti a sorban állást.

A szombati, „Nagy Kihívás” mesterkurzus is, a borok mellett a digitális eszközökről fog szólni. A vakteszthez mindenkinek rendelkezésére áll majd egy iPad, amin pontozhatja a kóstolt borokat, és akár szövegesen is értékelheti azokat. Izgalmas lesz, hogy vajon a jelen lévő szakértők máshogy látják-e mint a közönség, mennyire egyeznek a vélemények és vajon felismerhetők-e vakon a csúcsborok.

After party

Aki nem fáradt bele a rengeteg előadásba, borkóstolásba, a gasztronómiai kiállítók felfedezésébe, az esténként részt vehet a VinCE Budapest egyik after party-ján. A nyugati térnél az addigra éppen megnyitó St. Andrea borbár csendesebb helyszínül szolgál majd, míg az Eiffel téri nU Bisztróban a borászok lesznek a dj-k.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről