A vargányaszüzesség szörnyű teher

vargánya címlapkép
Vágólapra másolva!
A vargánya - a szarvasgomba titokzatossága és megosztó ízvilága miatt- a gombák királya. Az őzláb és a pöffeteg is nagy zsákmány, de a vargánya hozza azt a gyerekkorunkban belénk égetett tökéletes gombaformát, amit ha megtalálunk az erdőben, elkezdünk sikítozni. Az első vargánya begyűjtése annyira meghatározó, hogy Szily Laci bácsi egyenesen megalkotta a vargányaszüzesség fogalmát.
Vágólapra másolva!

Aki rákattant a gombászásra -erős ősi ösztönökkel rendelkező emberek rákattannak-, az egy idő után elkezd sóvárogni a vargánya után. Ez a sóvárgás különösen akkor frusztráló, amikor néha kimegyünk csapatostul gombászni, és a szűk kis nadrágjaikban kőművesdekoltázsig lehajoló hipszter barátaink kosárszám szedik össze a félkilós példányokat, mi pedig ott állunk a hajunkban négy pókhálóval, a kezünkben három darab szegfűgombával és egy korhadt ággal, ami tele van fafüllel.

Hát szervusztok! Nekem ez a 6., 7., és a 8. Forrás: Táfelspicc-Péter Anna

De egyszer mindenkinek eljön a nagy nap, és a barna foltos levelek között meglátja a tökéletes rejtőszínű barnás kalapokat és a kosarába kerül a vargánya. Ahol pedig egy gomba van, ott sok gomba van így rögtön felmerül a kérdés: mibe rakjunk ebből a csodából?

Itt már tisztán, felszeletelve Forrás: Táfelspicc-Péter Anna

Nem kell variálni

Mert a vargánya pont az eszköztelen ételekbe illik. A vargánya erőteljes, diós aromájával maga a tökéletes, eszményi gombaíz, így minden olyan gombás ételbe belerakhatjuk, ahol a gomba a főszereplő. A zöldfűszerek közül a citrusos petrezselyem, a kakukkfű és a korianderlevél nagyon illik hozzá, de ezen a fűszerezésen túl kiesnek a termesztett, ízetlen csiperkereceptek körében népszerű füstölt húsos, olvasztott sajtos, rakottas, csirkés, mindenes zagyva párosítások, amelyekbe egyszerűen pazarlás volna elrejteni.

Cserébe maradnak az olyan megoldások, mint a vargányás rizottó.

A legjobb rizottó a vargányás és a legjobb vargányás recept a rizottó Forrás: Táfelspicc-Péter Anna

Másik klasszikus a vargányás szélesmetélt, amely talán vetekszik a rizottóval. Sőt, nagy mókusok grillezhetik is.

Tinóruk vegyesen Forrás: Táfelspicc-Péter Anna

Tinóru =/= vargánya

A vargányák közeli rokonai, a különböző tinóruk (a vargányák és a tinóruk is a Tinórufélék családjába tartoznak) is nagy gasztronómiai értéket képviselnek, de a vargányák sokkal aromásabbak, finomabbak. Ránézésre elég hasonlóak ezért piacokon rafkós (vö. csaló) kofák sokszor a vevők figyelmetlenségét és hozzá nem értését kihasználva vargányának adják el őket, ezért mindig nézzék meg a gombakupacok mellé kihelyezett vizsgálati papírt (kötelező kirakni), hogy ők pontosan mit árulnak és önök miért, mennyi pénzt készülnek kiadni.

Édesköményes gombaleves vegyes erdei gombákból, főleg tinórukból Forrás: Táfelspicc-Péter Anna

Ettől még a tinóruk is nagyon, nagyon jó gombák, például tökéletes gombapörkölt vagy paprikás készül belőlük, de egy édesköménnyel fűszerezett gombalevesben is finomak.

De a király attól még a vargánya marad.

Fontos, ha önök történetesen nem szakképzett gombavizsgálók/szakértők, a vadon szedett gombát minden esetben vizsgáltassák be fogyasztás előtt.