Erre csörög a dió, arra avas a mogyoró

mogyoró teszt címlapkép
Vágólapra másolva!
Az olajos magvak és a belőlük készült termékek, sütemények szerelmeseinek egyik legnagyobb ellensége az avas mellékíz. A másik a dohosság. Mivel nem egyszer futottunk már ilyen mogyoróba vagy dióba, most végigpróbáltuk a legterheltebb termékköröket, vajon melyik avas, és melyik nem?
Vágólapra másolva!

Mi az ördög az az avasság?

Telítetlen zsírsavak és neutrális zsírok lánchasadásos oxidációja, amely során kis molekulájú aldehidek és kis molekulájú ketonok keletkeznek. Minket ebből az aldehidek és a ketonok érdekelnek, ugyanis az avasságra jellemző kellemetlen, savanykás-csípős ízt ezek a okozzák. Közérthetően fogalmazva az avas olajos mag, szalonna vagy olaj egyszerűen megromlott.

Az avasodás nem minden zsírnál és olajnál következik be egyenlő mértékben és egyenlő idő alatt, ez függ a zsír tisztaságától, a környezet nedvességétől, a hőmérséklettől és a fényhatásoktól is.

Hogyan tároljuk az olajos magvakat

Mivel az avasodás ellenségei a hideg, a szárazság és a sötétség, ezért a hűtőszekrényben, légmentesen lezárt tasakokban, dobozban, vagy mélyhűtve érdemes elraktározni ezeket a termékeket.

Mivel ezek az olajos magvak a látszat ellenére igencsak romlékonyak, sajnos előfordulnak az üzletekben szavatossági időn belül eladott, mégis avas termékek, amikre elég bosszantó ráfutni. Tesztünkben ezeket próbáltuk kiszűrni, nem kímélve a mogyorós csokoládékat sem.

Forrás: Táfelspicc

Kalifa mandula
Származási ország csak kóddal jelölve.

Száraz és állott, sokat kell nyammogni hogy előjöjjön a mandula az öreg magokból.

Forrás: Táfelspicc

Happy Harvest

Származási ország: USA

Nincs mandulaíze, és az állaga ugyan jó, de enyhén csípős, savanykás utóízzel rendelkezik.

Forrás: Táfelspicc

Naturfood mandula
Származási ország: USA

Nincs mellékíze, roppan, de nem száraz. Látványos mandulaíz, kellemes.

Naturfood bio mandula

Enyhe mandulaíz, mellékíz nincs. A szemeket finom por borítja. A szemek nem egyformák, nagy a szórás ízben és méretben is. Lisztnek ettől még tökéletes lenne, ott ez egalizálódik. Az állaga enyhén gumis, de van akinek ez ízlik a legjobban.

Forrás: Táfelspicc

Mogyi mandula
Származási ország itt is kódként jelölve

Nagyon roppanós állag, határozott mandulaíz.

Forrás: Táfelspicc

Naturfood mogyoró
Származási ország: Törökország

Feltűnően egyenetlen minőség, egyes szemek édesek, finomak, mások ehetetlenül, csípősen avasak.

Forrás: Táfelspicc

Tesco mandulabél
Származási ország: USA

Kellemesen roppanós állag, mellékízektől mentes, de nagyon enyhe mandulaíz.

Forrás: Táfelspicc

Alnatura mandula
Származási ország: Spanyolország

Poros felületű, ami zavarja a fogyasztást, nagyon enyhe íz.

Alnatura törökmogyoró
Származási ország: Olaszország

Kellemetlenül csípős, állott íz, és a szemek íze teljesen különbözik egymástól, vannak elfogadhatóak és ehetetlenek közöttük.

Forrás: Táfelspicc

Nobilis mandula
Származási hely: USA

Erőteljes mandulaíz, enyhén állott, öreg mellékíz.

Forrás: Táfelspicc

Kalifa törökmogyoró
Származási hely: kóddal jelölve

Avas, csípős mellékíz.

Forrás: Táfelspicc

Goldpack mandula
Származási hely: USA

Enyhén csípős, vegyszeres mellékízű, kellemetlen mag.

Forrás: Táfelspicc

Tesco dióbél
Származási ország: Moldávia

Ehetetlenül csípős, teljesen avas. Kiköptük.

Forrás: Táfelspicc

Paco dióbél
Származási ország: a csomagolásról nem kideríthető

Nagyon rossz, avas, csípős termék, ezt is kiköptük.

A mogyorós csokoládék

Az egész mogyorót tartalmazó csokoládékat sem hagyhattuk ki. Még akkor sem, ha a csokoládéból kipiszkálni és a csokoládétól kapirgálással megszabadítani a mogyorókat nem feltétlenül jelentik egy karrier legfényesebb pillanatát, de megcsináltuk. Érdemes volt.

Forrás: Táfelspicc

Lindt

A mogyorók állaga jó, de enyhén avas mellékízűek.

Forrás: Táfelspicc

Milka

Látványosan roppanós, finom mogyorók, avasságnak nyoma sincs.

Forrás: Táfelspicc

Heidi

A karamellbevonat kissé elviszi a mogyoró ízét, aminek mellékíze nincs, de karaktere se sok.

Forrás: Táfelspicc

Toffifee

Löttyedt állagú, mellékíztől mentes, teljesen jellegtelen mogyorók.