Vágólapra másolva!
A jubileumi, 15. alkalommal megrendezendő Művészetek Völgye összművészeti fesztiválon 3500 művész 800 produkcióval várja az érdeklődőket július 25-től a Balaton-felvidéken.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOMárta István zeneszerző, fesztiváligazgató a Nemzeti Színházban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet által szervezett tíznapos rendezvénysorozat helyszíne az idén is Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, Monostorapáti, Öcs és Pula lesz. Galkó Balázs színművész, rendező elmondta azt is: szeretné, ha a populáris jelleget még inkább visszaszoríthatnák, és a művészeti színvonalat magasabbra emelhetnék.

Az idei, összesen 50 helyszínen zajló fesztiválon - az eseményre készült írásos ismertető szerint - változatlanul minden műfaj megjelenik. A programban szerepel klasszikus tánc, utcaszínházi előadás, irodalmi est és teaház, egyházi, régi zenei, népzenei, világzenei és jazzkoncert, táncház, játszóház, völgyhíradó, kolostortúra, továbbá barlangtúra és zenés erdei séta.

Márta István az újdonságok között említette az EU-szekció létrejöttét. Ennek keretében a Talpalatnyi Európa című rendezvénysorozatra, Taliándörögdre kiemelkedő zenei, népművészeti tánc- és képzőművészeti programokat hívnak meg a csatlakozni készülő "régiótársak" - Szlovákia, Szlovénia, Csehország és Lengyelország -, valamint a már EU-tag Ausztria és Olaszország művészeti életéből.

Forrás: MTIA Talpalatnyi Európa művészeti eseményeihez az Európai Unió megismertetését célzó kiállítások, előadások, konferenciák, szakmai fórumok, vetélkedők kapcsolódnak, a Művészetek Völgye idei védnöke Pat Cox és Ingo Friedrich, az Európai Parlament elnöke, illetve alelnöke. Az Európai szél elnevezésű programsorozat rendezvényein magyar és külföldi előadóművészek közösen lépnek fel a klasszikus zenei, valamint kortárs kamarazenei és világzenei koncerteken.

A fesztiválra - hagyományteremtő szándékkal - meghívják az Iparművészeti Egyetem hallgatóit; az elképzelések szerint ezentúl minden évben a fesztivál vendége lesz egy-egy művészeti főiskola vagy egyetem. Túri Gábor, a Művészetek Völgye idei vendégvárosa, Debrecen alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: a kelet-magyarországi város hivatásos, félamatőr és amatőr művészei Pula és Öcs településen mutatkoznak be.

Márta István kitért arra, hogy Magyarország legnagyobb - évenként 160-180 ezer látogatót vonzó - nonprofit összművészeti fesztiváljának idei költségvetése 175 millió forint, ebből 85 millió forintot még nem tudtak előteremteni. A fesztiváligazgató közölte: a napokban írtak alá megállapodást arról, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 20 millió forinttal segíti a fesztivált, de az oktatási, a környezetvédelmi, valamint az informatikai tárca támogatására is számítanak.