Hogyan működik a légi híd

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Magyar Nemzet

Tudósítás a Ferihegyi repülőtérről


A Magyar Vöröskereszt Központ vezetőinek segítségével a Vöröskereszt egyik gépkocsiján ma délután kijutottam a Ferihegyi repülőtérre. Ide özönlik a világ minden részéről az a hatalmas arányú segítség, amellyel hazánkat ezekben a nehéz napokban támogatja a külföld.

Naponta 25 külföldi gép

A forgalmi iroda épülete olyan, mint egy főhadiszállás. Az egyik szobában nagy fekete táblára krétával Kossuth-címert rajzoltak rá, alatt ez a felirat olvasható: "Hajnalodik. 1956. október 23."
A repülőtér dolgozói elmondták, hogy több vidéki város, így például Zalaegerszeg, Nagykanizsa Forradalmi Munkástanácsa és dolgozói három teherautó élelmet küldtek ma a repülőtér hősiesen helytálló dolgozóinak.

www.rev.hu

Romániából is érkezik segélyszállítmány a repülőtérre




Beszélgettem Szalai László forgalmi tiszttel, aki megmutatta az október 30-án és 31-én érkezett gépek listáját. Tegnap, azaz október 30-án 25 külföldi gép érkezett különböző segélyszállítmányokkal: két lengyel, egy bolgár, két cseh, négy svájci, egy belga, két Német Demokratikus Köztársaság-beli, két román és hét magyar szállító-repülőgép, amelyek a Royal Air France és külföldi repülőtársaságok által Bécsbe hozott gyógyszer- és élelmiszer-segélyt szállítják a légi hídon keresztül Budapestre. Október 31-én a Német Demokratikus Köztársaságból három, Romániából kettő, Jugoszláviából egy, Bulgáriából kettő, Belgiumból egy szállító-repülőgép érkezett. Ezenkívül nyolc magyar és három lengyel szállító repülőgép is érkezett ma, ez utóbbiak többek között 2000 kilogramm ablaküveget hoztak. Mint a repülőtér vezetői elmondották, bármely külföldi segélyszállító repülőgépszabadon jöhet a budaörsi repülőtérre, minden előzetes engedély nélkül. Azt is elmondották, hogy a magyar gépek pilótái közül a számosan éjjel-nappal szolgálatban vannak, van olyan pilóta, aki már négy napja nem volt otthon.

Bécsi segítség

Kiérkezésem pillanatában szállt le a repülőtéren egy négyszemélyes bécsi sportrepülőgép, amelyen Alois Euler, az Osztrák Vöröskereszt megbízottjai vérplazmát és penicillint hozott, ő maga azért is érkezett a géppel, hogy az Osztrák Vöröskereszt megbízásából tájékozódjon a további magyarországi szükségletekről.
- Ilyen segítőkészséget még nem látott Bécs, mint ami ezekben a napokban nálunk kibontakozik - mondotta és hozzátette, hogy fényképfelvételeket szeretett volna magával vinni a sebesültekről és a károkról, hogy ezzel is fokozni tudják az osztrák és a külföldi közvélemény segítségét. Felix Glitzner, a pirosra és sárgára festett repülőgép pilótája, aki egyébként repülőgép-oktató, elmondotta, hogy mindössze délben határozták el az utat és negyedóra alatt helyezték útra kész állapotba az apró kis sportrepülőgépet. Beszélgetésünk közben rakták ki a gépből a katonaládákba csomagolt gyógyszereket, amelyeken ilyen felírások olvashatók: Plasma, Humain Normal Deseché, Centre National de Transfusion Sanguine, Penicilline, Société Parisienne d'Expansion Chimique.

Az osztrák gép mellett ott áll a néhány perccel ezelőtt érkezett AIRTACO jelzésű svéd szállító-repülőgép, amely ugyancsak nagy mennyiségű gyógyszert hozott. Most érkezik Bécsből egy francia szállító-repülőgép, amely 5000 kilogramm vérplazmát szállít.

Az SP-LNA üdvözlete

Alig néhány perc múlik el és landol az SP-LNA jelzésű lengyel gép a Polskie Linie Lotnicze lengyel légiforgalmi társaság szállító-repülőgépe Richard Dombrowsky kapitány, Plowder Myeceslaw másodpilóta és Kazimir Ozyra rádióstiszt elmondották, hogy a vérplazmát, morfint és a legkülönbözőbb specifikus gyógyszereket hozták a Lengyel Vöröskereszt megbízottai.
- Ma délben 12 óra 36 perckor indultak Varsóból és leszállás nélkül, a leggyorsabb tempóban tettük meg az utat Budapestre 14 óra 30-kor szálltunk le a budapesti repülőtéren - mondották és hozzátették: - Írja meg lapjában, hogy nálunk mindenki, az egész lengyel nép együtt érez a magyar nép szabadságmozgalmával és testvéri üdvözletét küldi.

(B. I.)