Egy mozgalmas nap története a Palace-szállótól a Köztársaság térig

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népakarat


Szerda reggel. A városban nyugalom honol. Az utca tele emberekkel. Nézelődnek, beszélgetnek, újságot olvasnak. A tragikus napok eseményeit tárgyalják, elemzik. A felhők között áttör a nap. Az idő barátságos. Az üzletek negyrésze nyitva. Sorbanállás nincs. Minden kapható, minden vita bőven.


A Rákóczi úton a Palace szálló előtt nagy a forgalom. Hirtelen lövés dörren. Mindenki fedezék után kutat. A kapualjak megtelnek. A Rákóczi út és a Csokonai utca sarkán levő házat lövik. Pillanatok alatt fegyveresekkel telik meg a környék. Egy csoport a házban nyomul és máris kutatják, keresik az orvlövészt. Egyszerre csak hangos kiáltás adja hírül, hogy a tettest megtalálták. Az úttest ismét emberekkel telik meg. Helyreáll a nyugalom.

Olimpiának indult...


A déli órákban a Köztársaság téren is nagy tömegek gyűltek össze. A pártház alatt és az Erkel Színház alatt állítólag titkos pince van. Nemsokára honvéd műszaki alakulatok érkeznek. Először a pártházat kutatják át. Keresik az esetleges alagút nyílását. Az eredmény: betonos páncélajtó. Puszta kézzel nem bontható fel. Robbantóegység kell hozzá. Estére jelzik érkezésüket.


Sötétedik. Egyszerre csak moraj zúg végig a tömegen. Félmeztelen embert hoznak a pártházból. ÁVH-s. Megadta magát. A tömeg népítéletet akar. A fegyveresek azonban uralják a rendet. Körülvezetik, gépkocsiba rakják, és a rendőrségre szállítják.


Késő este jelentés érkezik, hogy csak csütörtök reggel tud a műszaki alakulat munkába állni. Az épület előtt őrséget hagynak. A teret körülzárják. Reggel kiderül minden. Igaz-e, hogy ÁVH-sok vannak még a házban, igaz-e, hogy titkos alagút és titkos pince lenne a tér alatt és az Erkel Színház előtt?


(vándor)

Ajánlat:

Legendák a Köztársasági térrel kapcsolatban

A Köztársaság tér a forradalomban

Köztársaság tér, 1956.