Záróünnepély a zsámbéki tsz-elnökképző iskolán

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Tegnap délelőtt még izgatottan mentek az üzem-szervezéstani vizsgára a zsámbéki tsz-elnökképző iskola hallgatói, este pedig már iskolájuktól, tanáraiktól búcsúzkodtak.


A termelőszövetkezeti gazdálkodás elősegítésére öt évvel ezelőtt létesítették a zsámbéki termelőszövetkezeti elnökképző iskolát. Az öt évfolyam alatt mintegy ezer tsz-elnököt képeztek ki politikai és szakmai szempontból a tízhónapos iskolán. Az idén 180-an végeztek.


A tegnapi záróünnepségen megjelent Dobi István, az Elnöki Tanács elnöke. Mezei András iskolaigazgató megnyitója után Dobi István emelkedett szólásra. Bevezetőjében hangsúlyozta a termelőszövetkezeti elnökképzés jelentőségét, majd elmondotta, hogy a termelőszövetkezeteink az elmúlt évben sokat fejlődtek. A tagok szorgalmasan dolgoztak. Ezt bizonyítja az egy tag által teljesített munkaegység számának növekedése. Míg 1952-53-ban egy tag áltagosan 221 munkaegységet, 1953-54-ben 264 munkaegységet, addig az elmúlt gazdasági évben már 297 munkaegységet teljesített. Az egy hold szántóra befektetett munkaegységnek száma 1953-ban 37, 1954-ben 39 volt és az elmúlt gazdasági évben 45-re emelkedett.


A munka jobb minősége, a fejlett nagyüzemi agrotechnikai módszerek alkalmazása, a vezetés, a munka szervezettségének a javulása mind hozzájárultak a nagyobb eredmények eléréséhez. Az eredményekben jelentős szerepe van a gépi munka fokozott térhódításának.


A továbbiakban Dobi elvtárs hangsúlyozta:
- A termelőszövetkezeti mozgalom eddigi eredményeiben döntő szerepe van a szövetkezeti demokráciának, s egyben ez a jövő fejlődésének egyik legfontosabb feltétele. A szövetkezeti demokrácia kifejlesztésének legfőbb eszköze a termelőszövetkezet ügyeinek széleskörű, demokratikus intézése. A jó szövetkezetben a közgyűlés olyan tagokat választ vezetőknek, elnöknek, akik értenek a gazdálkodáshoz, becsületes, dolgos emberek, akiket általában jó emberi tulajdonságaiknál fogva a tagok bizalommal tudnak fogadni és követni. A választott vezetőknek csak így van tekintélyük a tagok előtt és csak így tudják azok a közgyűlés által hozott határozatokat maradéktalanul végrehajtani. Ha a szövetkezeti tagok alulról jövő kezdeményezései, javaslatai, elgondolásai a közös gazdaság vezetését, a gazdálkodást illetően érvényesülnek -, ha a vezetőség azokat számba veszi és hasznosítja, akkor a tagok magukénak érzik a közös gazdaságot.

Forrás: [origo]


Ha minden egyes tag gazdának érzi magát a szövetkezetben, akkor érdeklődése tovább fokozódik a közös ügyek iránt és nyilvánvalóan gazda módjára is dolgozik. Csak az ilyen szövetkezetben tud kibontakozni akadálytalanul az a szinte minden nehézséget legyőző erő, amelyet a szövetkezetbe tömörült parasztemberek anyagi és szellemi összefogása jelent.


A párt Központi Vezetősége nevében Lőrincz József üdvözölte a hallgatókat, majd Fodróczi Lajos, a mihályi Táncsics Termelőszövetkezet Kossuth-díjas elnöke mondott köszönetet a hallgatók nevében a pártnak és a kormánynak, a tanároknak a gondoskodásért. Az ünnepség vidám műsorral és reggelig tartó táncmulatsággal ért véget.