Russel Quay és Charlie Coutts bemutatják...

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

(Világ Ifjúsága)

...Anglia legfiatalabb zenei mozgalmát

A dzsessz Angliában népszerűségének tetőpontjára ért. Kétmillió fiatal vesz részt a szervezett dzsesszmozgalomban. Két nagypéldányszámú hetilap, két havi folyóirat, tengersok hangverseny, klub állandó és vándorló zenekar segíti a mozgalom terjedését. A dzsessz legújabb megnyilvánulása a "skiffle".

Milyen egy "skiffle" csoport? Russel Quay, akit az alábbiakban megszólaltattunk, az egyik ilyen csoport vezetője. Kik vannak a csoportban? Russel építészmérnök gitározik. Hylda Sims énekesnő gitározik, énekel és táncol. Tony Buqet tengerész kürtön játszik. A dobolás Alan Sutton diák feladata: két gyűszűt húz az ujjára és azzal veri a mosóteknőt.

És mi a repertoárjuk? A "stamp"-októl és a "Blue"-tól kezdve a welszi, ír, angol és skót népdalokig minden. És éppen ez a legfontosabb a "skiffle"-ben. A fiatalok a dzsesszből és az amerikai munkadalokból kiindulva szembefordultak az émelygős futószalagon gyártott zenével. Ezren és ezren törekszenek arra, hogy "saját nyelvükön" szórakozzanak.

A "skiffle"-klub hallgatósága ténylegesen "résztvesz" a zenében

Több mint 300 fiatal zsúfolódott össze a sohói "Round-house Pub" fölötti helyiségben: ez volt az első "skiffle" klub, amelyet láttam. A mikrofonnál vörösszakállú, kockáskabátos, rikító ingű énekes ordítozta a "Leandbelly Blues"-t. Az első pillanatban csalódottan gondoltam: ezek is csak az amerikaiakat majmolják. De ezt és a többi klubot is végiglátogatva megváltozott a véleményem. Hallottam, hogy a fiatalok milyen lelkesen kapcsolódnak be a műsorba, akár a vad dzsessz-számokról, akár az olyan szívfájdító dalokról van szó, mint Nancy Wilson bányászdala. Bárcsak láttátok volna, hogyan reng az egész épület, amikor rágyújtanak: "Nem megyek többé háborúba". Ma még korai volna arra következtetni, hogy hová jut ez a mozgalom. Azt hiszem azonban, hogy nem áll meg félúton, ha a "saját nyelven énekelt" újabb és régi dalokkal, továbbá olyan hangszerekkel gyarapszik, mint amilyen a hegedű és a harmonika.

És még valamit a Szovjetunióban és a kelet-európai országokban élő olvasóink számára. Amikor a "skiffle" mozgalom hívei meghallották, hogy a "Világ Ifjúsága" a ti országaitokban is megjelenik, meg akarták tudni tetszene-e nektek az ő zenéjük. Azt válaszoltam, bizonyára nagyon tetszene. Azt javasolom, hívjatok meg néhány "skiffle" csoportot a ti országaitokba. Megtudnátok, mi hozza lázba az angol fiatalokat.