Az olasz választásokról

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Palmiro Togliatti (1893-1964) Genovában született. 1919. májustól A. Gramsci és U. Terracini mellett a L'Ordine Nuovo című hetilap szerkesztőségének vezetője, 1921-ben a lap körüli forradalmi csoportból kinőtt kommunista párt egyik alapítója volt. 1922-ben beválasztották a párt Központi Bizottságába. Gramsci letartóztatása után, 1927-től átvette az illegalitásba kényszerült párt vezetését, és haláláig a kommunista párt főtitkára maradt. 1924-ben a Kommunista Internacionálé Végrehajtó Bizottságának, 1928-ban Elnökségének is a tagja lett. 1936-1939 között részt vett a spanyol polgárháborúban. A második világháború idején a moszkvai rádió olasz adásának vezetője volt. A kommunista frakció parlamenti vezetőjeként 1948. július 14-én merényletet kíséreltek meg ellene. A társadalom forradalmasítását - a háború utáni nemzetközi helyzet figyelembevételével - parlamentáris úton képzelte el,hosszú átmeneti időszak beiktatásával. 1956 után megalkotta a policentrizmus eszméjét, amelynek lényege az egység létrehozása volt a sokszínűségben. Az 1956-os magyarországi eseményeket értékelve elkerülhetőnek tartotta a szovjet beavatkozást, de magát a forradalmat horthysta restaurációnak minősítette. Jaltában érte a halál.


Magyar Nemzet:

Palmiro Togliatti nyilatkozata

belgrádi útjáról és az olasz választások eredményéről

Rómából jelenti az MTI:

www.corriere.it

Palmiro Togliatti, az Olasz Kommunista Párt főtitkára

Olasz Kommunista Párt


belgrádi tárgyalásokról jugoszláv elvtársakkalaz olasz és jugoszláv kommunisták szorosabb együttműködése


A most lezajlott közigazgatási választások eredményeivel kapcsolatos kérdésekre Togliatti azt válaszolta, hogy nem ismeri jól még a választás számadatait. "Mégis úgy látom - mondotta -, hogy az eredmények kedvezőek a baloldali pártok számára, s a mi pártunk számára is, eltekintve némi veszteségtől, amely összefügg egyrészt harcunk körülményeivel, másrészt munkánk fogyatékosságaival. Mindent összevetve az eredményt kielégítőnek tartom: ez a választás érdekes távlatokat nyit országunkban a demokratikus politikai kibontakozás felé."

Togliatti 1956 október 23-án és 30-án a következő levelet írta a szovjet pártvezetoknek: "Az SZKP KB titkárságának! A magyarországi fejlemények súlyos helyzetet teremtettek az olasz munkásmozgalmon belül és pártunk számára. Nenni eltávolodása tőlünk, amely kezdeményezéseink nyomán lassulni látszott, most rendkívüli mértékben felgyorsult. A lengyelországi fejleményekről Nenni álláspontja ugyanaz, mint a szociáldemokratáké. Pártunkon belül két hibás, egymással teljesen ellentétes álláspont mutatkozik. Az egyik szélsőséget azok alkotják, akik kijelentik, hogy mindarra, ami most Magyarországon történik, teljes mértékben a sztalini módszerek elvetése vezetett. A másik szélsőségen találhatók azok a csoportok, amelyek azzal vádolják pártunk vezetőségét, hogy nem kelt a budapesti lázadás védelmére, és kijelentik, a lázadás jogos, azt teljes mértékben támogatni kell... Mi mindkét álláspont ellen harcolunk, s a párt ezt a harcot folytatni fogja. Mindenesetre a magyar fejlemények úgy alakultak, hogy rendkívül nehézzé vált a párton belüli tisztázás, valamint a vezetés körüli egység megteremtése. Attól a pillanattól kezdve, hogy a felkelést ellenforradalomként határoztuk meg, szembekerültünk a magyar párt és a magyar kormány eltérő álláspontjával, hiszen ez utóbbi maga is magasztalja a lázadást. Szerintem ez hiba. Az a véleményem, hogy a magyar kormány - akár Nagy Imre marad a vezetője, akár más - visszafordíthatatlanul reakciós irányba fog haladni. Szeretném tudni, hogy Önöknek is hasonló-e a véleménye, vagy Önök optimistábbak. Hozzátenném, pártunk vezetőit nyugtalanítja, hogy a lengyel és a magyar fejlemények megoszthatják az Önök pártjának a XX. kongresszuson elhatározott kollektív vezetését. Valamennyien azon a véleményen vagyunk, hogy ha ez bekövetkezik, a következmények egész mozgalmunk számára nagyon súlyosak lesznek. - Togliatti"