Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gyilkosok és fosztogatók a bíróság előtt

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép

A poznani tárgyalás első napjai - Gyilkosok és fosztogatók a bíróság előtt


www.city.poznan.p
www.city.poznan.p

Az első vádlottakat, akik a poznani zavargások idején gyilkosságokat és fosztogatásokat követtek el, tegnapelőtt állították a területi bíróság elé Poznanban. Két per is kezdődött egyidejűleg. Mindkettő nagy érdeklődéssel kelt mind a lengyel társadalom, mind a külföldi közvélemény körében. Ezt bizonyítja a jelen levő külföldi újságírók nagy száma.


Néhány kiváló külföldi jogász is részt vesz a tárgyaláson, köztük a nürnbergi per helyettes angol főügyésze, Elwyn Jones, valamint a belga emberi jogok védelme ligájának képviselője, Jules Wolf.


Ott látjuk teremben a legkiválóbb lengyel jogászokat, továbbá az igazságügyi minisztert, Zofia Wasilkowskát is.


A vád: az államvédelmi szervezet tagjának, Z. Izderny tizedesnek vadállati meggyilkolása. Tegnap került sor az összes vádlottak, továbbá a tanúk meghallgatására. A védelmet hat ügyvéd látja el.


A vádlottak: J. Foltynowicz, K. Zurek és J. Sroka - fiatal emberek, húsz, tizenkilenc és tizennyolc évesek, valamennyien büntetett előéletűek. Csupán Zurek ideges, a többiek nyugodtan viselkednek.


A tárgyalások megkezdése előtt a bíróság a védelem javára beleegyezett, hogy meghívják a tárgyalásra Tadeusz Stsurakiewicz és Jozef Halaszinski neves szociológus professzorokat Varsóból. A két professzor néhány szakfelvilágosítást fog adni a következő kérdésekről: a tömeg hatása az egyénre, az ember viselkedése nagy tömegben stb.


A vádirat részletes adatokat tartalmaz Izderny meggyilkolásáról, bebizonyosodott, hogy a gyilkosság résztvevői megakadályozták a három mentőautót, hogy elsősegélyt nyújtson az áldozatnak, s csak a negyedik autónak sikerült őt bevinni kórházba, ahol meghalt. A vádirat azzal vádolja további Foltynowiczot, Srokát és Zureket, hogy kifosztottak egy bor-, cigaretta- és édességboltot, Zureket és Srokát ezenkívül középületek megrongálásával, hivatalos okiratok elégetésével vádolják.


Foltynowicz csupán részben ismeri el a vádat, azt bizonygatja, hogy részvétele Izderny tizedes meggyilkolásában jóval kisebb mértékű volt, mint ahogy ezt a vádirat állítja.
Vallomása közben a teremben nagy mozgolódás támad: Foltynowicz ugyanis visszavonja a vizsgálat során tett vallomásait. Azt álltja, hogy vallomását félelemből, különböző pletykák hatására tette. Félt, hogy megverik vallatás közben.


Az elnök kérdésére azonban elismeri, hogy a vizsgálat rendesen folyt, semmiféle fizikai kényszert nem alkalmaztak ellene.


Zurek is csak részben ismeri el a vádat. Bevallja, hogy látta, amint Sroka lábbal rugdalta Izdernyt. Az aszfalt köröskörül véres volt. Amikor a mentőautó megérkezett, a tömeg félrelökte az orvosokat és az autót, s azt kiabálta: "Hadd pusztuljon!". Amikor a mentőautó eltávozott, a tömeg ismét ütlegelte a tizedest.


Zurek vallomása sok terhelő adatot tartalmazott Foltynowicz ellen. A vád és a védelem kérdéseire mindkét vádlott fenntartotta vallomását. A védelem kérdésére Zurek azt vallja, hogy az államvédelmi hatóságoknak való átadása előtt - tehát amikor még a vasúti, később pedig a rendes rendőrség őrizetében volt - botokkal verték, a vizsgálat során azonban semmiféle fizikai kényszert nem alkalmaztak ellene.


A vádlottak vallomása után az ügyész kért szót. Kijelentette: igaznak bizonyultak azok a jelzések, hogy egyes rendőrségi szervek meg nem engedhető vizsgálati módszereket alkalmaztak. Jelenleg a területi ügyészség tíz vizsgálatot folytat ebben a kérdésben. Tíz személyt letartóztattak, ezenkívül leváltották a területi rendőrség parancsnokát, egy kerületi parancsnokot, két helyettest és politikai főnökség parancsnokát.


Az első nap került sor a tanúk kihallgatására. Izderny munkatársa, Bogdán Rodzinski elmondta, hogy szemtanúja volt a tragikus esetnek, de nem tudja, a nagy tömegben ott voltak-e a vádlottak.


Ezzel véget ért a poznani per első napja.


A külföldi vendégek hangsúlyozzák, hogy a pernek külföldön igen nagy visszhangja lesz. A nagy amerikai televíziós társaság, a Columbia Broadcasting System tudósítója, Daniel Schorr kijelentette: "El kell ismernem, hogy olyan lehetőségeket adtak számomra, amilyeneket még az amerikai bíróságon sem találnék. Teljesen szabadon mozoghattam a teremben, felvételeket készíthettem a televízió számára. Beszéltem a védelemmel, és megkérdeztem, vajon tárgyilagosnak találják-e a pert. A védőügyvédek azt felelték, hogy elégedettek. Erről már beszéltem az amerikai rádiónak Poznanból küldött első tudósításomban is."


A szomszéd teremben folyik a második per, kilenc vádlott ellen. Az a vád ellenük, hogy részt vettek a börtön és az államvédelmi hatóság területi bizottságának épülete ellen intézett fegyveres támadásban vagy segítettek a támadóknak, fegyvert adva nekik. A támadás következtében sokan meghaltak és megsebesültek.


Elsőnek a 20 éves Zenon Urbanek - foglalkozása hegesztő - vall. Elismeri a vádat, továbbá azt, hogy engedély nélkül tartott fegyvert. Az ügyész kérdésére azt feleli, hogy most már nagyon meggondolatlannak tartja tettét és nagyon sajnálja.


A következő vádlott a 18 éves Jozef Pocztowy kereskedelmi alkalmazott bevallja, hogy volt nála revolver, amelyet egy ismeretlen ember lopott a börtönből. Azt is elismeri, hogy lőtt az államvédelmi hatóság épületére, bár azt állítja, hogy csak egy ízben.


Ezzel a csütörtöki tárgyalás véget ért. Tegnap és ma a vádlottak kihallgatása folyik, hétfőn és kedden kerül sor a tanúk vallomására, szerdán pedig az ügyészé és a védelemé a szó. A poznani eseményekről beszélve, lengyel részről első perctől fogva aláhúzták két irányukat. Az egyik a munkások ösztönös tüntetése és sztrájkja, a másik - ellenséges és bűnös csoportoknak akciója, olyan csoportoké, amelyek kihasználták az akkor Poznan utcáin uralkodó hangulatot. A párt azzal válaszol Poznan munkásságának és egész Lengyelországnak, hogy arra összpontosítja minden erejét, hogy kijavítsa a hibákat és javítson életkörülményein.


Alá szeretném húzni, hogy e bíróság - mind a hivatásos, mind a népi ülnökök - rendkívül nagy lelkiismeretességről tesznek tanúságot. Kérdéseik arra irányulnak, hogy amennyire lehet, teljesen felderítsék, ami történt, mert ez az alapja tárgyilagos és igazságos ítéletnek.


Wladyslaw Bluze


Korábban a Szabad Neten

Megkezdődik a poznani ügy tárgyalása

Togliatti cikke az Unitában a poznani eseményekről

Józef Cyrankiewicz a poznani eseményekről

A magyar munkások mélységesen elítélik a poznani provokációt

Ellenséges ügynökök zavargásokat provokáltak Poznanban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről