Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Nők Lapja

Ízléses lakberendezési kiállítás az Iparművészeti Múzeumban

Hálószoba a "Móda Textil" című csehszlovák lapból



A világon mindenütt a könnyű, célszerű lakberendezés hódít. Az olyan bútorzat, amely kevesebb munkát ad a háziasszonynak, könnyebben kezelhető, a lehető legkevesebb nyersanyag felhasználásával készül és ennek megfelelően olcsó is.

Nálunk - pedig fában szegény ország vagyunk - még mindig több bizalma van a vásárlónak a nehéz, sok fából készült bútorhoz. Üzleteinkben alig találunk mást, mint sok faanyagból készült árut, amely - bár így sem elégíti ki a keresletet - cseppet sem olcsó. Sokkal több bútor kellene, mint amennyit gyáraink és iparosaink készíteni tudnak. És főként olcsóbb bútorok.

Svájci kombinált szoba



Gergely Sándor iparművész lakószoba terve

Az Iparművészeti Múzeumban naponta több ezren nézik meg a Bútor- és Lakásművészeti Kiállítást, ahol szemünknek szokatlan, de kis lakások berendezésére igen alkalmas, csinos szobaberendezések sorakoznak egymás mellett.

A közönség nem tudja hirtelen, min lepődjék meg: a finom kivitelű szép heverők, asztalok, fotelok barátságos külsején-e, vagy azon, hogy milyen olcsók. A rekamiékon, fotelokon több a szép kárpitrész, mint amennyit megszoktunk, kevesebb a faanyag, de ez cseppet sem hiányzik - szinte észre sem lehet venni.

Ki hinné, hogy a modern tálalók, kombinált- és könyvszekrények furnirja alatt úgynevezett "faőrleménylapok" helyettesítik a drága, külföldről behozott fát. Tartósságuk felülmúlja a faanyagot, mert az időjárás - nedvesség, meleg - kevésbé viseli meg őket.

A kiállított bútorok közül talán annak a 2200 forintos gyerekszobának van a legnagyobb sikere, amely egy nagyon csinos, hosszabbítható heverőből, szekrényből (két oldalán könyvállvány), íróasztalból, néhány székből és virágállványból áll. Van kis könyvespolc hatvan forintért, fésülködőasztal négyszázért, hálószoba négy és félezer forintért.

Gyerekszoba, tervező: Hornicsek László



A látogató közönség szavaz. A szavazatok döntik el, hogy jövőre melyik bútortípusok, milyen darabok sorozatgyártását kezdik el. Addig is néhány képet közlünk mutatóba a kiállított bútorokról s külföldi lapokból - az ízléses, célszerű bútorok megkedveltetésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről