Épül Új-Mohács

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Esti Budapest:

A parasztember örül a májusi esőnek, de a mohács-sszigetiek aggódva kémlelik az ólomszürke felhőket. Öt napja egyfolytában esik. Az amúgy mélyen ázott föld nem nyeli el a vizet, és a sárba bokáig süllyed a csizma.


A mohácsi tanácsházán

Forrás: [origo]

A legtöbb árvízkárosult ezt a típustervet választja az öt terv közül




- Ezen az utcasoron csupa egyszoba-konyhás ház épül - mutatja egy zsíros kalapú bácsi, Mateisz József, aki talán már jobban kiismeri magát a térképek pókhálószerű rajzaiban, mint a tervezőmérnökök.


Tervezgetnek az árvízsújtotta lakosok: főleg azok vannak tele reménnyel, akiknek a téglát is odahordták a házhelyre.

Megindult az építkezés

Forrás: [origo]

A fenti ház alaprajza

Mateisz János, a Vörös Fény Tsz


A tervekről és a kivitelezésről beszélgettünk Keresztfalvy Artúr főmérnökkel, az újjáépítés vezetőjével.


- Nagyon hátráltatja munkánkat a rossz időjárás. Teljesen felázott a talaj, és ezért szinte meg van kötve a kezünk. Az emberek igénye is megnövekedett. A Minisztertanács rendelete kimondja, hogy mindenkinek csak akkora házat építhetünk, amekkora elpusztult. Természetesen nem építünk kis kalyibákat, megfelelő otthont akarunk teremteni a szerencsétlenül járt embereknek.


Általában öt típus közül válogatnak a károsultak

Az első típus általában szoba-konyhás, egyszerű ház, de a legtöbben a hármas típusra tartanak igényt, mert a parasztember életének javarészét a konyhában tölti el, és bizony a nagyobb konyha jobban alkalmas a családnak.


Mihályi Andor, a homorudi helyreállítási mérnök kapcsolódik beszélgetésünkbe.


- Tudjuk, hogy a sajtó sokat segíthet. Írják meg, hogy nagy szükségünk volna egy kisebbfajta terepjáró autóra. Kis Wipponra gondolok, vagy Jeepre. Küldtek már ide luxuskocsit, de nekünk itt nem arra van szükségünk.

Bogyiszló: Az újonnan érkezett téglarakományt átrakják most épült kisvasút vagonjaiba. Ezeken szállítják az építőanyagot a hét kilométerre lévő községbe




A városi tanács elnöke is kéréssel fordult hozzánk : hívjuk fel azon gyárak figyelmét, amelyek megafonok felszerelésével foglalkoznak, hogy


segítsenek társadalmi munkában

beszerezni és felszerelni egy ilyen hangoshíradó-készüléket. Nagyon megkönnyítené a munkák.


Hiába esik, hiába fúj a szél, hiába tombol a vihar, a nép alkotóerejét nem tudják megakasztani az elemek: épül Új-Mohács. Szebb lesz, sokkal szebb, mint amilyent a szerencsétlen, bajba jutott árvízkárosultak valaha is elképzeltek. A tanácselnök már a vízvezeték bevezetésén töpreng, pedig a házak alapjai még csak most alakulnak. Szorgos kezek százai és ezrei állnak tettre készen, hogy segítsék ezeket a dolgos, szorgalmas mohács-szigeti parasztokat.


Fercze Erzsébet

A március közepi nagy jeges árvíz 20 községet öntött el, összesen 130 000 kat. hold terület került víz alá. A kár meghaladta a 600 millió forintot, ez megközelítette az egyéves állami kiadás kb. 1%-át. A kormány az első lépésben 25 millió forintot biztosított a segítségnyújtásra. Az állami terheket enyhítette az a társadalmi összefogás, amely a katasztrófa hírére azonnal megkezdődött. A gyűjtés és a felajánlások együtt 340 millió forintot tett ki. Az emberek sok helyen bizalmatlanok voltak a hivatalos szervekkel szemben, és inkább útnak indultak, hogy személyesen adják át adományaikat. Az újjáépítés egyik jellemző mozzanata, hogy Gerő Ernő szorgalmazására a Mohácsi-szigeten nem építették újjá a tanyákat, az embereknek a falvakban adtak házhelyet és odakényszerítették őket az új lakóházakkal. A jelentések szerint erre a lakosság "vontatottan, de hajlandóságot mutatott". A védekezés újabb súlyos gondokat jelentett. Az ország területének 25%-a volt veszélyeztetett. A dunai védekezéshez legalább 710 millió forintra lett volna szükség, ezzel szemben az ötéves tervben 260 millió forint állt rendelkezésre.