Elkerültük a délszlávokat a póló-vb sorsolásán

A sorsolási ceremóniát a FINA Büro tagja, Dimitris Diathesopoulos és a FINA Vízilabda Technikai Bizottságának (TWPC) elnöke, Gianni Lonzi vezeti. Az eseményen beszédet mond Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Dimitris Diathesopoulos a FINA Bür
Vágólapra másolva!
A budapesti Sofitel Hotelben zajlott a nyári vizes világbajnokság férfi- és női vízilabdatornájának a sorsolása. A magyar férfiválogatott a franciákat, az ausztrálokat és az olaszokat kapta a B csoportban. A női csapat a C csoportba került Japán, Hollandia és Franciaország mellé. Érdemes minden meccsen a győzelemre hajtani, mert a csoportelsőség azonnali negyeddöntőbe jutást ér.

A sorsolást négy magyar sportoló páros végezte el, többek között korábbi világbajnok vízilabdázók részvételével. Az első párt dr. Szívós István és a szinkronúszó Kiss Szofi, a második párt Szalkay Orsolya és Vári Attila, a harmadik párt Madaras Norbert és a műugró Kormos Villő, a negyedik párt pedig Drávucz Rita és az úszó Gyurta Dániel képviselte.

Fotó: Mudra László - Origo

Először a női torna sorsolását készítették el. A magyar csapat a C csoportba került, az ellenfeleink Japán, Hollandia és Franciaország lesznek.

Bíró Attila, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya azt mondta:

A célunk, hogy a torna legvégéig versenyben legyünk."

A magyar férficsapatot a második kalapból húzták ki Fotó: Mudra László - Origo

Női vízilabdatorna, csoportbeosztás:
A csoport:
Olaszország, Brazília, Kanada, Kína
B csoport:
Új-Zéland, Dél-Afrika, Spanyolország, Egyesült Államok
C csoport:
Japán, Hollandia, Magyarország, Franciaország
D csoport:
Ausztrália, Oroszország, Kazahsztán, Görögország

A magyar férfiválogatott a franciákat, az ausztrálokat és az olaszokat kapta a B csoportban. "Nem egy könnyű csoport, de ez mindegyikről elmondható – értékelt Märcz Tamás férfikapitány. – Nem volt semmilyen elvárásom, próbálunk mindent megtenni, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. Ami sokat segíthet nekünk; mivel Budapesten lesz a vb, a szurkolóink is támogatnak majd minket.

Hosszú út előtt állunk még."

Bienert Gusztáv, az úszószövetség elnöke, Kemény Dénes, a pólószövetség elnöke, Gyárfás Tamás FINA-alelnök és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Fotó: Mudra László - Origo

Férfi vízilabdatorna, csoportbeosztás:
A csoport:
Brazília, Montenegró, Kazahsztán, Kanada
B csoport:
Franciaország, Ausztrália, Olaszország, Magyarország
C csoport:
Spanyolország, Szerbia, Görögország, Dél-Afrika
D csoport:
Egyesült Államok, Japán, Horvátország, Oroszország

A férfi és a női mezőnyben egyaránt 16 csapat vesz részt, így

összesen kétszer 48 mérkőzést láthatnak majd a nézők.

A cél csakis a csoportelsőség lehet mindkét válogatottunk számára, hiszen a négy négyes első helyezettje rögtön bejut a negyeddöntőbe. A második helyezettek a harmadik helyen végzett válogatottakkal játszanak keresztben a nyolc közé jutásért.

A 17. férfi és női vízilabda-világbajnokságot július 16–29. között rendezi Budapest. A legelső tervek még arról szóltak, hogy a pólós elődöntőket és a döntőt a 15 ezres befogadóképességű Duna Arénában rendezik, ám a szervezők úgy döntöttek, hogy

az összes mérkőzést a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában tartják.

Itt egyszerre hatezren szurkolhatnak.

Nemcsik Balázst, a pólószövetség ügyvezetőjét megkérdeztük, miért nem lesz pólómeccs a Duna Arénában "Ennek egyrészt praktikus oka van. Az utolsó napokban, amikor a pólódöntőket rendezik, sokáig műugró- és úszóeseményeket rendeznek a Duna Arénában. Ha - tegyük fel - ekkor gyorsan átcserélnék a pályát, akkor csak nagyon későn kezdődhetne a pólódöntő, és így megcsúszna az esemény. A másik magyarázat, hogy a Hajós a vízilabda igazi otthona, ahol már egy évszázada rendezik a meccseket."

Keszthelyi Rita szerint a női válogatott megnyerheti a vb-t Fotó: Mudra László - Origo

"A csoportunk nyerhető, ha majd látjuk a keresztcsoportakat, az ágakat ha majd látjuk, akkor latolgathatjuk komolyabban az esélyeket" - értékelt az Origónak Keszthelyi Rita, a női válogatott kiválósága. "Pozitív csalódás, hogy a Margitszigeten lesz az egész póló-vb, így legalább nekünk sem kell megszoknunk egy új környezetet.