Benedek: Nem tudtam túllépni az olimpiai szereplésen

Nagy Viktor; Kis Gábor; Zalánki Gergő; Decker Attila; Gergely István; Benedek Tibor
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 20. Kis Gábor (b), Decker Attila (b2), Benedek Tibor szövetségi kapitány (j4), Nagy Viktor (j3), Zalánki Gergő (j2) és Gergely István kapusedző a riói nyári olimpia férfi vízilabdatornáján az 5. helyért játszott Magyarország - Görögország mérkőzés után a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 20-án. A magyar válogatott 12-10-re győzött. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Benedek Tibor a Vlv.hu-nak adott hosszú interjúban mesélt arról, miért nem vállalja tovább a vízilabda-válogatott szövetségi kapitányi posztját. Benedek elmondja, hol tört meg a remekül kezdő csapat lendülete, de beszél a fiatalítás kényszeréről, és az új játékosok és stábtagok beépítéséről is. 

"Leginkább az, hogy nem sikerült túltenni magam ezen az olimpiai szereplésen - válaszolta Benedek a lemondása okát firtató kérdésre a vlvl.hu-nak. "Azt gondolom, hogy

ezek ne csak szavak legyenek, úgyhogy talán egy kicsit büntetem is magam..."

A lemondott szövetségi kapitány elmondta, folyamatosan érlelődött benne a döntés, és már menet közben sem mindig érezte úgy, hogy neki való a poszt. "Hat hetet dolgozni a csapattal és addig csak felkészülni erre a hat hétre, sokszor volt bennem egyfajta tehetetlenségérzés, hogy csinálnám, csinálnám. Lehet, hogy türelmetlennek bizonyultam ebből a szempontból."

A Világkupa-szuperdöntőn tört el valami

Benedek elmondta, azért sikerült nagyon jól az első időszaka, mert a játékosokban nagyon erős volt a megújulásba vetett hit, amit ő hozott a csapathoz. "Lett egy új stáb mellettem, mindez adott egy nagyon nagy lökést az első évben és ez még a második évben is kitartott. Egy vb-győzelem szárnyakat ad, és azért ez a csapat eléggé repült egészen a budapesti Eb döntőjéig ugyanazzal a lendülettel."

Benedek Tibor szövetségi kapitány a riói nyári olimpián Forrás: MTI/Illyés Tibor

A vb-győztes kapitány szerint nem a budapesti Eb-n ment félre valami, hanem inkább az azt követő Világkupa-döntőben, ahol ötméteresekkel bukott el a magyar csapat Szerbiával szemben. "Túlságosan egy-két egyéniségre hagyatkoztunk és egy kicsit mindenki túl akart rajta lenni az Eb után. Négy helyen változtattam az Eb-csapathoz képest, ez hozott egy kis zavart, akik nem voltak ott a budapesti Eb-n, azok örültek, hogy játszhatnak, akik ott voltak, azok nem szerettek volna már nagyon nagy erőfeszítéseket tenni, mert rengeteg energiájukat felemésztette a hazai Eb.

főleg, hogy már a miénk volt az a meccs a rendes játékidőben, egészen az utolsó percekig."

"El kellett kezdeni fiatalítani. Az volt a fejemben, hogy nem fogom tudni végigjátszani azzal a csapattal a négy évet, nem is szeretném, mert nekem az a feladatom, hogy egy új generációt beépítsek, amellett, hogy eredmény is kell. Megnéztem, hogy

az átlagéletkor Rióra elérte volna a londonit, amivel pont az volt a bajunk, hogy már egy idős csapat volt,

de mivel egyből nyertünk Barcelonában, nehéz volt változtatni."

Aztán jött a leszállóág

"A bergamói Világliga volt a hatodik világversenyünk két év alatt és bármennyire is tudtuk, hogy a győzelem itt már olimpiai kvalifikációt ér, bármennyire jól is játszottunk év közben a VL-selejtezőkön, a szuperdöntőben nem tudtunk egységesek lenni Akkor, az ottani 6. hely hatására hoztam meg a döntést, hogy Szivós Marci visszakerül a csapatba, ami ismét változtatást jelentett, egyben újabb "öregítést", s ezáltal megint meg kellett kavarni a csapatot."

Egység Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Mindenképpen felvetődtek ekkor személyi kérdések is. Kiderült, hogy egy-egy embernek a fejével gond van, ez ott kezdett kirajzolódni. Ennek is szerepe volt abban, hogy a vb után úgy éreztem, drasztikus döntéseket kell hoznom. Kimaradtak játékosok akár a belgrádi Eb-ről, akár a trieszti kvalifikációs tornáról, úgyhogy

azt kell mondanom, annak a Világligának voltak következményei, annak ellenére, hogy viszonylag jelentéktelen versenynek tűnt.

Talán egyfajta bizalomvesztés is történt pár dolog kapcsán köztem és néhány játékos között, de én azt gondoltam, hogy ezt meg tudtam oldani a vb-re. A kazanyi 6. hely hozott ki nagyobb problémákat.

A kedvenc időszak után jött a bukás

Benedek elmondta, a Kazany utáni időszak volt a kedvenc periódusa a válogatott élén, mert ekkor már nem a taktikával, hanem az emberekkel kellett foglalkoznia. Ekkor érkezett a stábba Gerendás György másodedző is, akinek azt a feladatot szánta, hogy megtanítsa a csapatát a szoros emberfogásra, de ekkoriban került a csapat köré a két Rióba is elutazott fiatal, Manhercz és Zalánki is.

Benedek Tibor szövetségi kapitány (j) és Gerendás György másodedző Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Nagyon jól teljesítettek ezek a fiatalok, Bátori Bence is sokat fejlődött közben, ők hoztak egy pluszt, ami nagyon biztató volt. Ez mindenképpen rendkívül időszak volt és nekem ez a periódus kitartott egészen az ötméteresekig, a riói Montenegró-meccs végéig."

A szövetség elnökével, Kemény Dénessel készített interjúnkat itt olvashatja.

Benedek Tibor fővárosi klubnál folytatja pályafutását: az UVSE-nél lesz szakmai irányító. A posztjáról leköszönő szakember a vlv.hu honlapnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy van egy kézfogáson alapuló megállapodása az UVSE-vel:

ahol olyan irányvonalakat szeretnék meghatározni, amely alapja lehet a későbbi válogatott sikereknek is" - mondta a 44 éves Benedek, aki hozzátette: emellett szeretne a szövetség új elnökségének tagja lenni.