Vágólapra másolva!
Szeptember elsejétől Bíró Attila lesz a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége hétfői ülésén szavazott bizalmat a szakembernek. Az utánpótlás szövetségi kapitányi posztot Faragó Tamás fogja betölteni. Az MVLSZ honlapjának beszámolója szerint Bíró szerződése április 30-ig szól. A válogatott október 27-én Világliga-selejtezőt játszik, ez lesz az új kapitány első tétmérkőzése.

A szakember Merész Andrást váltja a poszton, aki az augusztusi világbajnokságon elért kilencedik hely után ajánlotta fel lemondását. Merész 2011 óta irányította a nemzeti csapatot, ez idő alatt világbajnoki bronzérmet (2013) és két Európa-bajnoki bronzérmet szerzett a válogatottal (2012 és 2014), a londoni olimpián pedig a negyedik helyen zárt az együttessel.

Legutóbb Új-Zéland szövetségi kapitánya volt

Merész lemondásáról a hétfői ülésen döntött az elnökség, és egyúttal megbízta Bírót a válogatott vezetésével. Bíró Attila legutóbb Új-Zéland női együttesét vezette. A magyar női válogatott elé kitűzött cél a januári belgrádi Európa-bajnokságon való eredményes szereplés, valamint az, hogy a Eb-n vagy az áprilisi kvalifikációs tornán szerezze meg a riói olimpiai indulási jogot.

"A legfontosabb cél kivezetni a csapatot az olimpiára" - szögezte le mondta az új szövetségi kapitány, akinek az a véleménye, hogy a magyar válogatottat vezetni felemelő érzés. "Ahogy mondani szokták: ez a szakma csúcsa. Megtisztelő a feladat, szívesen vállalom" - tette hozzá, majd azzal folytatta, hogy az Új-Zélandon eltöltött három év tökéletesen megfelelt arra, hogy feltérképezze a női vízilabdát, és felkészültnek érzi magát a munkára.

"Kétségtelen, időszűkében vagyunk. Ennek megfelelően az első és legfontosabb cél az olimpiai kvalifikáció megszerzése. Két lehetőségünk van erre, hiszem, hogy sikerrel vesszük majd az akadályt" - mondta. Álláspontja szerint a januári Európa-bajnokságon lenne jó kvótát szerezni, hiszen az rögvest aranyérmet jelentene, de - fűzte hozzá - akkor sem lesz szomorú, ha a selejtezőn vívja ki a válogatott a riói indulást. "A lényeg, hogy meglegyen a kvóta" - hangoztatta.

Az elnökség meghallgatta a férfi kapitány Benedek Tibor beszámolóját a nyári munkáról, a Világliga- és a vb-szereplésről, és egyhangú szavazással további bizalmáról biztosította. A férfi válogatott a Világligában és a világbajnokságon is hatodik lett.