Pólózni tanították a magyar nőket

Takács Orsolya; Tóth Ildikó Kazany, 2015. augusztus 1.
Takács Orsolya (b) és Tóth Ildikó (j2), valamint az amerikai Margaret Steffens (j) és Kaleigh Gilchrist (b2) a női vízilabdatorna nyolcaddöntőjében játszott Magyarország - Egyesült Államok mérkőzés al
Kazany, 2015. augusztus 1. Takács Orsolya (b) és Tóth Ildikó (j2), valamint az amerikai Margaret Steffens (j) és Kaleigh Gilchrist (b2) a női vízilabdatorna nyolcaddöntőjében játszott Magyarország - Egyesült Államok mérkőzés alatt a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 1-jén. Magyarország - Egyesült Államok 7-12. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Az amerikai válogatott nyolc góllal is vezetett Magyarország ellen, és nagyon könnyed, 12-7-es győzelemmel jutott nyolc közé a kazanyi vizes világbajnokság női vízilabdatornáján. A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes magyarok, ahogyan 2011-ben Sanghajban, most is a 9-12. helyért folytathatják szereplésüket: hétfőn 11.10-kor a kanadaiakkal találkoznak.

Vizes vb, vízilabda, nők, a 8 közé jutásért:
Magyarország - Egyesült Államok 7-12 (1-3, 1-4, 1-4, 4-1) - online közvetítés
Kazany
v.: Wengenroth (svájci), Flahive (ausztrál)
Magyarország: Gangl - Czigány 2, Szücs, Takács O., Illés, Keszthelyi 3, Tóth I. Csere: Antal 1, Kisteleki D., Bujka, Garda, Menczinger 1, Bolonyai (kapus). Szövetségi kapitány: Merész András.
Egyesült Államok: Johnson - Seidemann 1, Fattal 4, Steffens 3, Mathewson 3, Neushuil, Craig. Csere: Musselman, Williams, Grossman 1, Gilchrist, Fischer. Szövetségi kapitány: Adam Krikorian.
emberelőnyből: 2/6, illetve 3/7

Korántsem nyárias időben, hanem

szakadó esőben, hideg szélben csobbantak vízbe a csapatok.

A szélsőséges körülményekhez az amerikaiak alkalmazkodtak jobban, akik előbb egy megúszást követően, majd emberelőnyből is bevették Gangl Edina kapuját. Nem sokkal később Margaret Steffens húzása csorgott be a kapuba, de az ellentámadásból Antal Dóra - már a kiállítás lejárta után - szépített (3-1).

Az amerikai kapus, Ashleigh Johnson kis híján a vb gólját szerezte, miután a kimozduló Gangl fölötti emelése csak kevéssel szállt a kapu mellé.

A második felvonás is két amerikai góllal indult, Rachel Fattal így már három találatnál járt. Egy újabb tengerentúli gólt egy technikai hiba, majd Keszthelyi Rita kiállítása követte, az időkérés után Steffens bombája pedig gyakorlatilag el is döntötte az összecsapást (7-1).

Takács Orsolyáék (balra) hiába próbálkoztak, az amerikaiakat megszorítani sem lehetett Forrás: MTI/Kovács Anikó

Húsz másodperccel a nagyszünet előtt Keszthelyi egyéni megmozdulás végén tudta kozmetikázni az eredményt.

A harmadik negyed elején Courtney Mathewson is háromgólos lett, majd Steffens sem akart lemaradni tőle, 9-2-re alakítva ezzel az állást. Mindeközben

sorozatban három magyar támadás is a kapufán csattanó lövéssel végződött.

A játékrész egyetlen magyar találatát Czigány Dóra szerezte.

A zárófelvonást Keszthelyi emberelőnyből pattintott bombája vezette fel (11-4), az amerikaiak pedig ekkor már kizárólag arra figyeltek, hogy maximálisan kihasználják a harminc másodperces támadóidőt.

Czigány második találatával hatgólosra csökkent a különbség, majd Menczinger Kata értékesített egy emberelőnyt, ezt követően Keszthelyi volt kíméletlen ötméteresből, a 12-7-es végeredményt azonban az amerikaiak állították be.

Merész András így értékelt az MTI-nek: "Az amerikaiak abszolút mértékben ránk erőltették a saját akaratukat, gyakorlatilag az történt három negyeden keresztül a vízben, amit ők akartak, de végül is a negyedikben is, ahol azt akarták, hogy a nyolcgólos vezetésükből ne legyen döntetlen."

Kisteleki Dóra, aki a tíz éve világbajnok magyar csapatban is játszott: "Igazából visszakanyarodnék a csoportmeccsekre, ugyanis

úgy, hogy az amerikaiak vártak ránk. Nyilván az ma is látszódott, hogy gyakorlatilag felőröltek minket. Sajnos ez nem a mi világbajnokságunk volt."

További nyolcaddöntős eredmények:
Hollandia - Kazahsztán 21-1 (4-0, 7-0, 6-0, 4-1)
Görögország - Kanada 8-5 (3-3, 1-1, 2-0, 2-1)