Édesapja halála miatt nyúlt a kokainhoz a lebukott vízilabdázó

Nikola Radjen, vízilabda
CHINA, Shanghai : Serbia's Nikola Radjen prepares to throw a pass as he plays against China during their men's group B water polo preliminary round match in the FINA World Championships at the natatorium of the Oriental Sports Centre in Shanghai on July 18, 2011. AFP PHOTO / MARK RALSTON
Vágólapra másolva!
A gyengébb klubszereplés és édesapja váratlan halála miatt nyúlt kokainhoz Nikola Radjen. Az Olimpiakosz vízilabdacsapában szereplő szerb válogatott vízilabdázó egy doppingellenes konferencián beszélt erről, és azt mondta, annál nagyobb büntetést nem kaphat, mint hogy lemarad a riói olimpiáról.

"Az év elején megrázott édesapám váratlan halála, a klubban pedig nem úgy mentek a dolgok, ahogy kellettek volna, s ez egy szerb játékosnak, aki hozzászokott a győzelmekhez, nem könnyű elviselni. Az életstílus, amelyet akkor folytattam, valamint a környezet sem volt megfelelő számomra. Ami tettem, nem megoldás, de nem bírtam el a terhet, s ennek viselnem kell a következményeit" - mondta Nikola Radjen a Doppingmegelőzés a sportban című kongresszuson.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) májusban függesztette fel az Olimpiakosz vízilabdacsapában szereplő, szerb válogatott vízilabdázó játékjogát, mert egy Világliga-mérkőzés után pozitív doppingtesztet produkált. A vizsgálat kokain nyomait mutatta ki a szervezetében.

Nikola Radjen Forrás: AFP/Mark Ralston

"Nem azért nyúltam a kokainhoz, hogy a sportolói teljesítményemet növeljem" - idézte a vajdasági Magyar Szó a sportolót, aki sem a kazanyi világbajnokságon, sem a jövő évi olimpián nem játszhat.

- tette hozzá.

Az ötszörös szerb bajnok és kupagyőztes, egyszeres Euroliga-győztes pólós kulcsembere volt a szerb válogatottnak, amelynek színeiben kétszer nyert olimpiai bronzot (2008, 2012), volt világbajnok (2009), vb-2. (2011), Európa-bajnok (2012, 2014), Eb-2. (2008), Eb-3. (2010), és ötször nyert Világligát (2008, 2010, 2011, 2013, 2014).

A Magyar Szó úgy tudja, a vízilabdázóra négyéves eltiltás vár, azonban elképzelhető, hogy a FINA figyelembe véve az enyhítő körülményeket kevesebb időre tiltja el a versenyzéstől.