Kokainfogyasztás miatt eltilthatják a világklasszis pólóst

Nikola Radjen, vízilabda
CHINA, Shanghai : Serbia's Nikola Radjen prepares to throw a pass as he plays against China during their men's group B water polo preliminary round match in the FINA World Championships at the natatorium of the Oriental Sports Centre in Shanghai on July 18, 2011. AFP PHOTO / MARK RALSTON
Vágólapra másolva!
Szerbiában is kokainhasználat miatt vizsgálódik a helyi doppingellenes ügynökség, a szerb vízilabda-válogatott világklasszis játékosa, Nikola Radjen szervezetében ugyanis tiltott szer nyomaira bukkantak a Spanyolország elleni Világliga-mérkőzés után.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) felfüggesztette az Olimpiakosz vízilabdacsapában szereplő, szerb válogatott Nikola Radjen játékjogát, jelentette be a szerb doppingellenes ügynökség. A kétszeres olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok pólós a Szerbia-Spanyolország Világliga-mérkőzés után produkált pozitív doppingtesztet, amely kokain nyomait mutatta ki a szervezetében.

lehetséges büntetése akár négyéves eltiltás is lehet. Az ügyben a FINA hozza meg majd az ítéletet első fokon” – áll a szerb doppingellenes ügynökség közleményében.

Nikola Radjen Forrás: AFP/Mark Ralston

Amennyiben Radjent eltiltják négy évre, az lehet, hogy a 30 éves játékos pályafutásának a végét is jelenti.

Az ötszörös szerb bajnok és kupagyőztes, egyszeres Euroliga-győztes pólós kulcsembere volt a szerb válogatottnak, amelynek színeiben kétszer nyert olimpiai bronzot (2008, 2012), volt világbajnok (2009), vb-2. (2011), Európa-bajnok (2012, 2014), Eb-2. (2008), Eb-3. (2010), és ötször nyert Világligát (2008, 2010, 2011, 2013, 2014).

Magyar ügy is volt, de kajak-kenuban

Május elején a magyar sportban is történt kokainügy, de akkor az ötszörös világbajnok Csipes Tamara és a vb-ezüstérmes Dombvári Bence nem doppingellenőrzésen, hanem egy edzőtáborban elvégzett drogteszten adott pozitív mintát.

A versenyzők válogatottbeli kerettagságát azonnal felfüggesztették, állami támogatásukat, a Gerevich-ösztöndíjat megvonták, és a szövetség fegyelmi bizottsága tíz hónapos eltiltást rótt ki rájuk. A két sportoló így nem indulhat a bakui Európa Játékokon, a vb-válogatókon és az olimpiai kvalifikációs milánói világbajnokságon, illetve az előolimpán.

Csipes a HVG-nek azt mondta, nem csalt, hanem hibázott, Dombvári pedig elárulta, nem mindig élt olyan életmódot, amibe nem lehet belekötni - részletek itt.