Elhunyt a legendás vízilabdakapus

Zdravko Kovacic, vízilabda
Zdravko Kovacic, vízilabda
Vágólapra másolva!
Életének 90. életévében elhunyt Zdravko Kovacic, a jugoszláv vízilabdasport egyik legnagyobb alakja. A kétszeres olimpiai ezüstérmes kapus tagja a vízi sportok Hírességek Csarnokának is.

Kovacic 1925. július 6-án született Sibenikben, 23 évesen már részt vehetett az 1948-as nyári olimpián, de Londonban csak a 9-12. helyen zárt az együttes.

A nagy sikerkorszak 1950-ben kezdődött, amikor Kovaciccsal a kapuban Jugoszlávia megszerezte első érmét, egy bronzot a bécsi Európa-bajnokságon, majd második lett az 1954-es torinói Eb-n.

Zdravko Kovacic Forrás: Waterpololegends.com

1952-ben és 1956-ban a válogatott olimpiai ezüstérmet szerzett, Helsinkiben a négyes, Melbourne-ben a hatos döntőt követően szorult a magyarok mögé.

"Számomra a legszebb olimpia Helsinki volt, négy évvel később, Melbourne-ben már rutinból lettünk ezüstérmesek" - nyilatkozta néhány éve. Visszavonulása után közgazdász diplomát szerzett, majd 1972-től 1990-ig a Jugolinija hajózási társaság egyik igazgatója volt.

1984-ben bekerült a Fort Lauderdale-ben alapított Hírességek Csarnokába is, 1997-ben pedig rendkívüli eredményei elismeréseként megkapta a Horvát Köztársaság életműdíját.