Vágólapra másolva!
Nem sikerült másodszor a bravúr, a magyar férfi vízilabda-válogatott az Európa-bajnokság csoportkörében aratott 8-6-os sikert követően a döntőben 12-7-re kikapott a címvédő Szerbiától, és ezüstérmes lett a budapesti kontinensviadalon.

férfivízilabda-Eb, döntő:
Szerbia - Magyarország 12-7 (3-1, 4-1, 2-4, 3-1)
gól:
Gocic 3, Mandic, Filipovic 2-2, Radjen, Prlainovic, D. Pietlovic, Aleksic, Cuk 1-1, illetve Vámos 3, Erdélyi, Szivós, Varga Dániel, Varga Dénes 1-1

Mindenki jegyre vadászik a Margitszigeten, talán még akkor is telt ház lenne, ha százezres befogadóképességű lenne a Hajós-uszoda, de erről szó sincs, sajnos csak hatezren férnek el az Eb-döntő helyszínén. Persze ez a szám sem kicsi, pláne annak tükrében, hogy év közben a bajnokikon jó, ha pár százan lézengenek a meccseken, és a külföldi rendezésű Eb-k között sem volt talán még egy sem olyan sikeres és népszerű, mint a 2001-es és a 2014-es budapesti.

20-30 ezret egy jegyért

Egy erősen kapatos drukker például a meccs előtt három órával, a Margit-hídról azt üzente a politikusoknak, hogy jobban tették volna, ha a focistadionok helyett a pólóba fektettek volna forintmilliárdokat. "Most is szívesen ott lennék a döntőn, de nem kaptam rá jegyét, pedig bármennyit fizetnék érte" - kelt ki magából a 30 év körüli férfi.

Az uszodához közeledve minden ötödik ember arról érdeklődik, van-e jegyünk, be tudjuk-e őket vinni valahogy a meccsre, ha kell, a kulcslyukon keresztül vagy ejtőernyővel, a módszer nem számít. Egy jegyet nyolc és 15 ezer forint körüli áron adtak elővételben, de most jócskán felment az áruk. "Én 20 ezret is adnék érte" - mondja egy őszülő halántékú, kalapos életművész, és szinte biztos, hogy ha lenne belépőnk, ennek a másfél-kétszeresét is kicsengetné. Mint ahogy az a szerb drukker tette, aki - elmondása szerint - 100 euróért, 31 ezer forintért váltott belépőt a fináléra.

A szurkolók fergeteges hangulatot varázsoltak Forrás: Origo

Magabiztos szerb és magyar drukkerek

Ez most tényleg álomdöntő, abból a szempontból is, hogy az ellenfélért is sokan szorítanak a helyszínen. "Útra keltünk, mert biztosak vagyunk benne, hogy ma Szerbia fog nyerni" - jósol egy pólósapkás lány, majd indokolni próbál: "Tudja, aki nyer a csoportkörben, az később a döntőben nem tud újra nyerni." Emlékeztetjük, hogy tavaly a magyarok legyőzték Szerbiát, majd vb-aranyat nyertek. "Na, nem erre gondoltam, hanem, hogy ma visszavágunk a csoportkörben elszenvedett vereségért, mert óriási a csapatunk akaratereje."

Most sem volt nehéz ismert magyarokba belefutni, együtt jön például három sztárkézis, Tomori Zsuzsa, Vérten Orsolya és Czifra Anita. A világ legjobbjának megválasztott Tomorit kérdezzük: "Nagyon szeretem a vízilabdát, bérletet vettem az egész Eb-re, noha edzőtábor miatt csak a második hetet tudtam végig követni. Egészen különleges a magyar csapat, roppant erős, és teljesen biztos vagyok abban, hogy meg fogja nyerni a döntőt. A kapusposzton fog eldőlni a meccs a javunkra, akár Nagy Viktor kezd, akár Decker Attila, parádézni fog az egyikőjük. Nagyon tetszik, hogy mindig küzdős, harcos meccseket vívunk, aztán a végén mindig mi jövünk ki győztesen. Ez ma is így lesz" - jósol a Fradi csillaga.

Tomoriék nagyon bíztak a magyar válogatottban Forrás: Origo


Aztán feltűnik a Föld-kerülő vitorlázó, Fa Nándor is. "Nagyon szeretem a vízilabdát, de most van bennem egy kis aggodalom. A bíráskodástól, illetve az agresszív szerbektől is tartok, ugyanakkor nagyon bízom abban, hogy a magyarok is kemények lesznek."

Tíz év, két magyar siker

De képes lesz-e Magyarország tíz napon belül kétszer is legyőzni az Európa-bajnokság címvédőjét, vagy Szerbia ismét aranyérmet nyer, csakúgy, mint két éve Eindhovenben? - ez volt az Európa-bajnokság utolsó kérdése.

A magyar csapat százszázalékos teljesítménnyel, jó formáról árulkodva magabiztosan várta az összecsapást, és szerette volna megismételni a csoportkörben aratott győzelmet. Már csak azért is, mert a 2004-es győztes olimpiai döntő óta, azaz tíz éve mindössze kétszer sikerült megverni az ellenfelet. A szerbek azért várhatták önbizalomtól duzzadva a csatát, mert az elődöntőben 4-8-as hátrányról fergeteges hajrával, 10-9-re győztek Montenegró ellen.

Kiváló szerb védekezés

Az első negyedet Nagy Viktor szokásos bravúrjai vezették be, zúgott is a kapus neve az 5500 hazai torokból. A baj az volt, hogy a szerb blokk is jól működött, amíg Nagy négyből kettőt védett, addig hat percig csak egyszer találtuk el Gojko Pijetlovic kapuját.

Forrás: Origo

Előbb Radjen közeli lövése pattant meg Gór-Nagy kezén, becsapva ezzel nagyot, majd Prlainovic szerzett akciógólt. 0-2 után Vámos szép bombával szépített, majd Savic időt kért, Dusko Pijetlovic pedig megfogadta a mester tanácsát – nem volt nehéz dolga, olyan egyedül hagyták a magyar bekkek (1-3).

Amikor semmi sem sikerült

A második ráúszást is a szerbek hozták el, Gór-Nagy kiállítását pedig ismét tökéletes pontossággal használták ki ezúttal Aleksic révén (1-4). Sőt, másfél perc elteltével Gocic is kilőtte a sarkot, az 5-1-es hátrány már nagyon soknak, Benedek kapitány pedig túl tanácstalannak tűnt.

Mandic találata miatt Nagy Viktor duplán bosszankodhatott, helyére ugyanis Decker Attilát küldte a szakvezetés, aki egy védéssel mutatkozott be. Ennyi elég is volt a közönségnek, zúgott a „Ria, ria, Hungária”, Vámos második góljával sikerült 6-2-re szépíteni.

De hiába védett jó Decker előbb-utóbb az ő gyenge pontját is megtalálta az ellenfél, amíg az egyik oldalon Madaras ziccert rontott, addig Cuk egy újabb fórt váltott gólra (2-7).

Olyan, mint a német-brazil

Nagyon jól ismeri a magyarokat a Debrecenben is megfordult Alex Giorgetti, aki pár órája bronzérmet nyert az olaszokkal. Arról kérdeztük, vajon lehet-e esélyük a magyaroknak innen megnyerni a döntőt. "Bármi előfordulhat, de tudni kell, hogy a szerbeknek ha nagyon megy - mint ma is -, akkor nagyon nehéz őket megállítani. Úgy látom, elképesztő formában vannak" - fogalmazott Giorgetti szinte tökéletes magyarsággal. A pólóst, akinek az édesanyja magyar, arról is kérdeztük, emlékszik-e olyan meccsre, amikor egy csapat ötgólos hátrányból fordított volna. "Hadd gondolkozzam egy kicsit. Nem, nem jut eszembe ilyen." Majd tesz egy kellemetlen hasonlatot: "Olyan ez a meccs, mint a vb-n a német-brazil, amikor a későbbi világbajnok 7-1-re nyert."


Vargáék nem adták fel

Nem is kezdődhetett volna jobban a harmadik harmad, mint egy megnyert ráúszást követő Szivós-góllal (3-7), de Decker újabb bravúrját nem sikerült újabb gólra váltani. Pedig Benedek is mindent elkövetett, hogy lázba hozza tanítványait, sárgát harcolt ki magának a kispad mellett állva, űzte-hajtotta a csapatot, gólt mégis Mandic szerzett (3-8).

A harmad felénél Erdélyi szépített (4-8), de négyről nem sikerült feljebb kapaszkodni. Benedek időt kért, ám gólt ismét Gocic szerzett (4-9). Az utolsó percben elsült Varga Dániel és Varga Dénes keze is, így az utolsó negyedre legalább 9-6-ra csökkent a hátrány.

Forrás: Origo

Megérdemelt szerb siker

Sajnos az utolsó ráúszásnál Cuk gyorsabb volt, Filipovic góljával pedig az utolsó remények is szertefoszlottak (6-10). Érezhette a csapat is, hogy innen nincs visszaút, Filipovic újabb gólja nagyon meglepte Deckert (6-11), Gocic harmadik találata pedig a szép hajrát is kérdésessé tette (6-12).

Az utolsó egy percet Savic kapitány már nem is láthatta, mert kispados játékosai kergették, hogy majd vízbe dobhassák, így lemaradt Vámos harmadik találatáról (7-12).

Szerbia teljesen megérdemelten védte meg Európa-bajnoki címét, a csapat fantasztikusan játszott a döntőben, ellenállhatatlan pólójára nem volt ellenszer. A magyar csapatot minden dicséret megillet, hiszen hibátlanul jutott el a fináléig.

"Köszönjük az országnak, hogy ennyire szerettek minket ebben a két hétben - kezdte értékelését Benedek Tibor szövetségi kapitány az M1-en. - Annak ellenére, hogy sajnálom nagyon a mai vereséget, azért nehéz egy tornát veretlenül megnyerni. Az emberelőnyünk és az emberhátrányunk sem működött ma úgy, mint eddig, ennek ellenére az utolsó pillanatig küzdöttünk."

A kapitány szerint a szerb csapat azért nagyon jó, mert nincs benne gyenge játékos, ráadásul ezen az estén azok is nagyon jók voltak, akik máskor egy kicsit halványabbak. "Amikor minden lövésük sikerül, abból nehéz visszaállni, és így kicsúszott a meccs a kezünkből már a második negyedben. Talán ha az első negyedben lövünk még egy-két gólt, akkor a szerbek kezdtek volna el idegeskedni" - tette hozzá, majd úgy folytatta: a tavalyi világbajnoki címtől eltekintve is abszolút pozitívan értékeli a csapattal végigdolgozott elmúlt két évet, amelynek méltó lezárása volt a margitszigeti Eb.

"Úgy játszottam, mintha ez lenne életem utolsó mérkőzése. Így alakult - mondta Decker Ádám. - Büszkék lehetünk arra, amit ezen a tornán mutattunk, emelt fővel hagyhatjuk el az uszodát. Nem tudok olyat mondani, amit ne tettünk volna meg február óta azért, hogy itt aranyat nyerjünk.

a 3. helyért:
Olaszország - Montenegró 11-9 (3-1, 3-5, 2-2, 3-1)

Az Eb férfitornájának végeredménye: 1. Szerbia, 2. MAGYARORSZÁG, 3. Olaszország, 4. Montenegró, 5. Horvátország, 6. Görögország, 7. Spanyolország, 8. Románia, 9. Németország, 10. Franciaország, 11. Oroszország, 12. Grúzia