Vágólapra másolva!
Ha a véletlenen múlna egy meccs, akkor mi mindent megtettünk, hogy a véletlen ellenünk dolgozzon, mondta Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, aki szerint a csapat nagyságát bizonyítja, hogy a negyedik negyedben egy szerencsétlen eset után sem tört össze, hanem legyőzte Olaszországot az Eb-elődöntőben.

2006 után ismét Európa-bajnoki döntőbe jutott a magyar férfi vízilabda-válogatott, miután nagyon kemény mérkőzésen 8-7-re legyőzte Olaszországot. Benedek Tibor szövetségi kapitány elsősorban azt emelte ki, hogy a csapat milyen fantasztikus mentális képességekkel bírt egy ilyen kiélezett csata, és majdnem sorsdöntő időkérés során.

"Egy meccsen minden momentum fontos, minden hiba megbosszulja magát, minden helyzetnek lesz következménye. Az olaszok nagyon odatették magukat, mert tudták, hogy ha ötméteresekre kerül a sor, akkor az nekik fekszik" - mondta a szakember, aki szerint az ellenfél semmilyen újdonsággal nem rukkolt elő. "Azért hat meccs alatt mindenki feltérképez mindenkit. Tudtuk, hogy mi a játékuk, hogy két-három meghatározó emberük van, akiket ha lelassítunk, és blokkolunk, megnyerhetjük a meccset. Ez a taktika többé-kevésbé sikerült is. Az olaszokkal régen játszottunk tétmérkőzést, de mindenki ismeri őket a saját bőrén. Bíztunk benne, hogy a játékvezetők is ismerik őket. Nem ért bennünket meglepetés."

A kapitány elmosolyodott azon a kérdésen, hogy mit érzett, amikor Tóth Márton bevágta a labdát a kapuba, ám miután Benedek időt kért, a játékvezető annulálta. "Sajnos nem hihettem azt, hogy elnézik, hiszen hallottam a dudát. Ott már nem volt visszaút. Éreztem, hogy időt kell kérnem, vártam is az emberelőnyt, bevallom, csak arra koncentráltam. Talán meg kellett volna várnom, mi történik. De a lényeg, hogy a játékosok nem zuhantak össze, és ugyanolyan akarattal folytatták a meccset, mind addig. Még akkor is, ha kaptunk belőle egy gólt” - mondta.

A galériáért kattintson a képre Forrás: Origo

"Ha a véletlenen múlna egy meccs, akkor mi mindent megtettünk, hogy a véletlen ellenünk dolgozzon. Elszúrtunk egy gólt, de ebből a helyzetből, ráadásul az utolsó negyedben fel tudtunk állni. Ez azt jelenti, hogy ez egy nagyon erős csapat."

A gyengébb emberelőnyös helyzetkihasználással kapcsolatban elmondta, olyan sohasem lesz, hogy minden fórból gólt szerez a csapat. "Én a hatvan-hetven százalékos kihasználtsággal már elégedett lennék."

A kapitány azt mondta, a lefújáskor az jutott eszébe, hogy az olaszoktól 2001-ben, ugyancsak a Margitszigeten, egy Eb-elődöntőben kikapott a válogatott. "Arra gondoltam, milyen jó, hogy ez most nem történt meg” - mondta mosolyogva.

Decker Ádám azt mondta, nagyon jól érezte magát a medencében, főleg az dobta fel újra és újra, amikor az ellenfél centereit lecserélték róla. "Azért ezek az olaszok nem annyira gyilkosok ám, mint mutatják. Csak szeretik a teátrális jeleneteket. A két plusz pihenőnap sokat számított, fel tudtunk annyira töltődni, hogy százszázalékosak legyük. Olyan figurákat gyakoroltunk emberhátrányban, ami most sokat kamatozott, bejött minden, amit elterveztünk. Nekem tök mindegy, ki lesz az ellenfél, a döntő az döntő. Nagyon fel vagyok villanyozódva, biztosan keveset fogok aludni, pedig kellene a pihenés. De alig bírom kivárni a döntőt.”

A galériáért kattintson a képre Forrás: Origo

A magyar-olasz után a szerbek úgy jutottak 10-9-es sikerrel döntőbe, hogy Montenegró 5-1-re és 8-4-re is vezetett ellenük.

Hosnyánszky Norbert megerősítette, hogy ezzel az olasz stílussal együtt kell élni, és örült, hogy utolsó góljánál nem történt nagyobb baj. "Nagy csata volt, nagyon örülök, hogy döntőbe jutottunk. Hogy annál a gólnál mi történt? Csak a szokásos. Tudtuk, hogy az olaszoknak ilyen a stílusuk, szeretnek birkózni, bunyózni. A gólomnál volt néhány ütés, ami nem talált, végül a román játékvezető kihívott bennünket, és nyugtatni próbált.”

"Ilyen meccsre számítottunk, a jobbik csapat nyert. Nem tudom, hogy mi volt a kakaskodás oka, én csak azért mentem oda, hogy megnyugtassam a kedélyeket, ne legyen nagyobb baj” - tette hozzá az olaszok magyar származású játékosa, Alex Giorgetti.