Mínusz háromról is felállt a Benedek-csapat

Nagy Viktor; Varga Dániel Budapest, 2014. július 21.
Nagy Viktor kapus (k), a horvát Ivan Milakovic (j2) és Varga Dániel kapus (j) a budapesti vízilabda Európa-bajnokság Magyarország-Horvátország mérkőzésén a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2014. júli
Budapest, 2014. július 21. Nagy Viktor kapus (k), a horvát Ivan Milakovic (j2) és Varga Dániel kapus (j) a budapesti vízilabda Európa-bajnokság Magyarország-Horvátország mérkőzésén a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2014. július 21-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Ugyan rosszul kezdte a mérkőzést, de 0-3-ról is felállva végül 7-6-ra legyőzte Horvátországot a magyar férfi vízilabda-válogatott, így százszázalékos teljesítménnyel jutott az Európa-bajnokság elődöntőjébe

Eredmény, vízilabda-Eb, férfiak, B csoport, 5. forduló:
Magyarország - Horvátország 7-6 (0-2, 4-2, 1-1, 2-1)

Magyarország: Nagy (k), Decker A. (k) - Gór-Nagy, Madaras (1), Erdélyi (1), Vámos, Hosnyánszky (1), Decker Á., Szivós (1), Varga Dániel, Varga Dénes (1), Tóth (1), Hárai (1)
Horvátország: Pavic (k), Bijac (k) - Bukic, Milakovic (1), Loncar, Jokovic (1), Buljubasic, Muslim (1), Buslje, Sukno (2), Dobud, Setka (1), Zivkovic, Bijac

"Hová megy ez a sok ember?" - kérdezte délután négy óra magasságában egy Minnie egeres pólót viselő kislány a Margitsziget bejáratánál, mire a vele sétáló nagyszülő azt mormolta, biztosan a strand felé. A tömeg valóban a vízpart felé tartott, csak nem a Duna, hanem a vízilabda Európa-bajnokságnak otthont adó sportuszoda volt a cél, ahol a magyar férfi válogatott Horvátország ellen szállt medencébe.

Fotó: Origo


A pólóláz még mindig tart, egy kerékpáron ülő férfi az aluljárókban megszokott kartonpapíron üzent, de nem kéregetett, hanem az "I need ticket" felirattal belépőhöz szeretett volna jutni. Az uszoda oldalában ücsörgő hatvanas férfi - kigombolt kockás inggel - ennél határozottabb volt, leszólított, hogy nincs-e jegyem a magyar meccsre, majd szomorúan visszaült hasonló fazonú barátjához.


Megtalálni az ellenszert

Pedig ez a mérkőzés igazából nem osztott, nem szorzott - legalábbis a csoportelsőség szempontjából. A csapat eddigi négy mérkőzését megnyerte, ezzel csoportelsőként, biztos elődöntősként várhatta a csatát. A horvátok számára azonban a csoportmásodik hely is elérhetővé válhatott volna egy esetleges győzelemmel (ebben az esetben viszont a papírforma a szerbek elleni elődöntőt ígérte volna nekünk).
Nem véletlenül nyilatkozta azt Maro Jokovic, a Pro Recco olimpiai, világ- és Európa-bajnok játékosa, hogy ez a csata lesz az Eb eddigi legnagyobb kihívása, hiszen győzelem esetén könnyebb pályán juthatna el az együttes az éremszerzésig. "Az Eb-n eddig a magyarok demonstrálták leginkább, milyen taktikai és fizikális fölényben vannak, remélem, sikerül megtalálnunk az ellenszert velük szemben" - mondta.


Morózus szerb kapitány

A horvátok két győzelem mellett a spanyolokkal és a szerbekkel is ikszeltek, így versenyben maradtak, Szerbia és Spanyolország számára azonban a hétfői, egymás elleni csata véresen komoly volt, ennek megfelelően déli szomszédunk végig kézben tartva a mérkőzést 8-6-ra nyert. Dejan Savic, a szerbek szövetségi kapitánya a győzelmet követően nem állt szóba saját újságíróival, elment mellettük és azt mondta: "Ma pihenek, holnap beszélgetünk."

A mérkőzés előtt Kelecsényi Ernővel, a Győri Audi ETO női kézilabdacsapatának elnökével futottunk össze, aki a kérdő tekintet láttán azt mondta, ha Magyarországon egy ilyen esemény van, azt sportágtól függetlenül nem lehet kihagyni.

Idén már volt két döntetlen

A két csapat legutóbb a Világliga idei selejtezőin találkozott egymással: Horvátországban 6-6-os döntetlen után a magyarok 2-1-re nyerték a büntetőpárbajt, Pécsen 7-7 után a horvátok nyerték 3-2-re a szétlövést.

A legutóbbi Eb-összecsapást 2008-ban vívták a felek, akkor a bronzmeccsen Magyarország 15-14-re nyert hosszabbításban, a győztes gólt Varga Dénes három másodperccel a lefújás előtt szerezte. A 2013-as vébé elődöntőjében a magyarok már 10-7-re is vezettek, az ellenfél onnan egyenlített, a győztes gólt azonban ismét Varga Dénes szerezte.

Mínusz háromról iksz

A mérkőzés nagy helyzetekkel indult, de az olimpiai bajnok Josip Pavic kapus (rajta kívül még hatan maradtak a londoni keretből) mindent védett, Madaras és Varga Dániel távoli kísérlete után Tóth Márton közeli húzását is ártalmatlanná tette. Miután a másik oldalon egy lövés a blokkról megtalálta az utat a kapuba, Benedek Tibor időt is kért, de alig egy perc elteltével kollégája, Ivica Tucak is hasonlóképpen cselekedett.

Pavic a meccs elején lehúzta a rolót Forrás: Origo


Fél perccel a negyed vége előtt Sukno használta ki Szivós és Hosnyánszky kiállítását, de ami még rosszabb, a következő nyolc percet is a horvátok kezdték góllal, szerencsére Hosnyánszky, Erdélyi, majd Szivós gyorsan visszahozta a csapatot (3-3).

Hosnyánszky korai kipontozódása sem zavarta meg a csapatot, egy horvát büntetőt követően Varga Dénes pimasz góllal egyenlített (4-4).

Svédcsavar döntött

A nagyszünet után folytatódott a vészes gólszegénység, Nagy Viktor és Pavic jól védett, a csendet végül öt perc után Madaras törte meg, először előnyhöz juttatva az együttest, Sukno azonban gyorsan egyenlített (5-5).

Az utolsó negyedre sem változott semmi, Nagy és Pavic egymást múlták felül a bravúrokkal, a magyar egyszer futballkapust megszégyenítő mozdulattal, maga mögé nyúlva kapta ki a labdát a bal sarokból. Gólt előbb Tóth Márton ért el, de Muslin nagyon gyorsan egyenlített (6-6).

45 másodperccel a vége előtt Hárai svédcsavarja döntött, a magyar válogatott 7-6-ra nyert, és így az Eb egyedüli csapataként százszázalékos maradt.

A magyar válogatot elsősorban védekezésének köszönhetően nyerte meg a meccset Forrás: MTI/Kovács Tamás


Az elődöntőbe jutásért így Olaszország-Horvátország, illetve Szerbia-Görögország meccsekre kerül sor, a magyarok pedig előbbi párharc győztesével játszanak majd a legjobb négy között pénteken.

További eredmények,
B csoport:

Franciaország - Németország 8-7 (1-0, 0-2, 4-4, 3-1)
Szerbia - Spanyolország 8-6 (2-2, 1-0, 1-1, 4-2)

A B csoport végeredménye:
1. Magyarország 15
2. Szerbia 10
3. Horvátország 8
4. Spanyolország 7
5. Franciaország 3
6. Németország 0

A csoport:
Montenegró - Grúzia 17-2 (4-0, 4-0, 4-1, 5-1)
Oroszország - Románia 8-11 (2-3, 1-3, 2-3, 3-2)
Franciaország - Németország 8-7 (1-0, 0-2, 4-4, 3-1)

Az A csoport végeredménye:
1. Montenegró 13 pont
2. Olaszország 13
3. Görögország 10
4. Románia 6
5. Oroszország 3
6. Grúzia 0