Phelps cápa ellen úszik, Ledecky királynő lenne

Katie Ledecky, úszás
RUSSIAN FEDERATION, Kazan : US Katie Ledecky, gold, poses during the podium ceremony of the women's 1500m freestyle swimming event at the 2015 FINA World Championships in Kazan on August 4, 2015. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
Vágólapra másolva!
Új időszámítás kezdődik a FINA világbajnokságok úszószámainak történetében, miután a sportág legnagyobb alakja, Michael Phelps visszavonult. A budapesti Duna Arénában így nélküle kezdődnek meg a küzdelmek vasárnap, itt lesz azonban egy másik amerikai trónkövetelő, Katie Ledecky.
Vágólapra másolva!

1998 óta ez lesz az első világesemény, amelyen a két amerikai szupersztár, a 23-szoros olimpiai és 26-szoros világbajnok Phelps és a hatszoros ötkarikás győztes, jelenleg tíz hónapos eltiltását töltő Ryan Lochte sem ugrik majd vízbe.

Viszont a nők között a világbajnokságokon eddig legyőzhetetlen Katie Ledecky a magyar fővárosban is szeretné folytatni sikersorozatát: az ötszörös olimpiai bajnok amerikai gyorsúszó specialista az úszásnem három leghosszabb távján, 400, 800 és 1500 méteren is győzni szeretne.

Katie Ledecky hat számban indul Budapesten Forrás: AFP/Christophe Simon

Hosszú Katinkához hasonlóan ő is hat versenyszámban áll rajthoz és már a nyitónapon rajtkőre áll, hogy megvédje címét 400 méteren: Az aznap nem versenyző amerikai úszók viszont Phelps és egy cápa versenyét is figyelemmel követhetik.

nyilatkozta Ledecky az amerikai válogatott pénteki sajtótájékoztatóján a Duna Arénában. "Persze azért jó lenne igazából is, de már visszavonult, és egyébként is különböző úszásnemekben indulunk. Azért valószínűleg legyőzne engem, de végülis ki tudja, biztosan nagyon érdekes lenne."

Egy másik ötszörös olimpiai bajnok, Nathan Adrian nem aggódik amiatt, hogy a két szupersztár nélkül kevésbé lesz sikeres az amerikai csapat.

Michael Phelpset nem láthatjuk Budapesten, ő már cápákkal versenyez Forrás: MTI/EPA/Bernd Thissen

"Remélem, nem érezzük meg Ryan és Michael hiányát. Mi az amerikai válogatott vagyunk, amely a legjobb a világon. Ha valaki kikerül a csapatból, valaki más pótolni tudja őt. Szóval képesek vagyunk Phelps vagy Lochte nélkül is nyerni."

Ledecky beállíthatja Missy Franklin 2013-as rekordját, a női versenyzők közül egyedüliként neki sikerült hat aranyérmet szereznie egyetlen világbajnokságon.

Én még mindig nagyon fiatalnak érzem magam, sokat kell tanulnom, de úgy érzem, most már egy kicsit több vezérszerep hárul rám is. Annak ellenére, hogy néhány sztár már nincs itt velünk, nagyon erős csapatunk van, amelynek ez az első szintfelmérője a tokiói olimpiáig vezető úton. Nagyon megtisztelő, hogy az Egyesült Államokat képviselhetem, nem elsősorban az aranyakra és a világrekordokra törekszem, csak próbálok a versemyeimre koncentrálni és jól érezni magam."