Itt a horvát csodacsapat és az elejétől kezdve esélyes franciák végső harca

fbl Horizontal TOPSHOTS
A picture shows a coffee cup covered by a printed image displaying Croatian and French national football teams in Zagreb on July 14, 2018, ahead of the 2018 Russia World Cup final football match between Croatia and France, the first final World Cup match ever in the history of Croatia. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Ha csak a horvátokon múlik, egészen biztosan óriási és drámai világbajnoki döntő elé nézünk vasárnap délután öttől Moszkvában. Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság utolsó meccsén a franciák biztosan nem játszanak mást, mint amit eddig láttunk tőlük. Ezt a pragmatikus és takarékos célfutballt Modricék úgy tudják tönkretenni, ha vezetést szereznek, máskülönben Franciaország úgy nyerheti meg második világbajnoki címét, hogy felsétál a világ tetejére. 
Vágólapra másolva!

Franciaország harmadik fináléjára készül, 1998-ban nyert, 2006-ban veszített, míg a horvátok történetük során először jutottak döntőbe.

Soha ilyen alacsony lélekszámú ország (4,1 millió fő) még nem játszott aranyéremért labdarúgó-világbajnokságon.

Az esélyek egyértelműen Didier Deschamps válogatottja mellett szólnak, mind a fogadóirodák, mind a szakértők az Antoine Griezmann vezette együttest vizionálják világbajnoknak.

A horvátok azonban olyan lelkierőről és küzdeni tudásról tettek tanúbizonyságot

a kieséses szakaszban, hogy nem lehet csak egy kézlegyintéssel elintézni a találkozót. Épp ellenkezőleg. Ők csinálhatnak óriási drámát a moszkvai döntőből.

Antoine Griezmann és Kylian Mbappé lehetnek a francia vb-győzelem fő sikerkovácsai Forrás: AFP/Franck Fife

Legnagyobb sztárjuk, Luka Modric - aki az egész világbajnokságon legtöbbet futott, eddig 63 kilométert tett meg - pontosan tudja, honnan ez az elképesztő akarat és kitartás.

Az idei aranylabda legfőbb várományosa tudja miről beszél, gyerek volt még, amikor nagyapját lelőtték, házukat lebombázták és menekülniük kellett. Ugyanakkor szombaton is arra hívta fel a nemzetközi sajtó figyelmét Moszkvában, hogy lehetőleg ne erre hegyezzék ki a döntő felvezetését.

Mindig a délszláv háborúról faggatják Luka Modricot

A horvát labdarúgó-válogatott története legjobb eredményét érte el azzal, hogy bejutott a világbajnokság döntőjébe. Zlatko Dalic együttese természetesen nem elégszik meg ennyivel, hiszen ha már ott van, szeretne vb-címet ünnepelni. A menetelés főszereplője az a Luka Modric, akinek a neve napról napra előkerül, ha mondjuk a torna legjobb játékosáról (MVP) vagy az Aranylabdáról van szó.

Három kulcsember a horvátoknál

Nem csak rá kell azonban majd fokozott figyelmet fordítania a francia védelemnek, hiszen Ivan Rakitic bármikor képes meccset eldöntő villanásra, ahogyan az angolok ellen a hosszabbításban győztes gólt szerző Mario Mandzukic is. Ők hárman adják ennek a horvát csapatnak a fazonját, egyértelmű, hogy rajtuk múlik majd a kockásmezesek sikere.

A horvátok elsősorban Mario Mandzukictól várják a vb-döntő gólját, góljait Forrás: AFP/Yuri Cortez

Gólerős francia védelem

A túloldalon a már említett Griezmann a kulcsfigura, az Atlético Madrid játékmestere eddig három gólt lőtt, kettőt pedig előkészített. A torna legjobb fiatal játékosa címet borítékolhatóan megkapó Kylian Mpabbéra is fontos szerep hárulhat, bár az Uruguay és a Belgium elleni negyed-, illetve elődöntő során kevésbé brillírozott, és a horvát védelem sem hagy majd neki akkora területeket, mint azt az argentinok tették.

Amire viszont kevesen számítottak, az a védelem gólerőssége, méghozzá jó értelemben: Pavard, Varane és Umtiti is betalált már a hátsó alakzatból,

ráadásul mindannyian a kieséses szakaszban, erre is lehet alapozni.

A fáradtság viszont mindenképpen a horvátok ellen szól: nem elég, hogy ők játszották a második elődöntőt, így egy nappal kevesebb idejük volt pihenni, a dánok, az oroszok és az angolok ellen is túlóráztak,

a hosszabbításokkal együtt tehát egy teljes meccsel többet játszottak a riválisuknál.

Persze, ha azon múlna, az ország történetének legfontosabb mérkőzését akár egy lábbal is vállalnák, ezt többen hangoztatták a csapatból.

Többször majdnem kiestek a horvátok

A kiesés szele többször meglegyintette Zlatko Dalic alakulatát, de a tizenegyespárbajokból is rendre győztesen kerültek ki, és az angolok ellen az 5. percben bekapott gól után is sikerült a fordítás, így a legdrámaibb fordulatokból is erőt meríthetnek a játékosok.

Egy zágrábi kávézó műalkotása egy nappal a világbajnoki döntő előtt Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A franciáknak nem igazán kellett izgulniuk, a csoportkört tükörsimán lehozták és az egyenes kieséses szakaszban is az volt az ember érzése a Le Blues meccseit figyelve, hogy csak annyit ad ki magából a csapat, amennyi éppen szükséges. Kivételt ez alól talán csak az argentinok elleni meccs második félidejének eleje képezett, de amint Mercado révén előnybe kerültek a dél-amerikaiak,

magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak, és 16 perc leforgása alatt megfordították az eredményt.

Dalic, aki belecsöppent az egészbe

Az imént szóba került már Zlatko Dalic. A horvát szövetségi kapitányra érdemes egy külön bekezdést szentelni, nem mindennapi körülmények között került ugyanis a válogatott élére. Történt, hogy 2017. október 6-án Horvátország a vb-selejtezős csoportjában Rijekában fogadta a finneket, és bár Mandzukic góljával sokáig úgy tűnt, megnyeri a találkozót, a 90. percben egyenlítettek a vendégek. A döntetlen után biztossá vált, hogy a horvátok egyenes ágon nem juthatnak ki Oroszországba, ráadásul egy kijevi ki-ki meccs várt rájuk Ukrajna ellen. A népharagnak és a csalódottságnak eleget téve a szövetség azonnal leváltotta Ante Cacicot, és vészmegoldásként

Dalicot ültette a helyére, aki a hírek szerint az ukránok elleni mérkőzés előtt a repülőtéren találkozott először a játékosokkal.

Zlatko Dalic, a horvátok szövetségi kapitánya Forrás: Sputnik/Vladimir Pesnya

Ilyen előjelekkel hatalmas meglepetés volt a 2-0-s győzelem Kijevben, a szurkolók azonban nem ámították magukat, és még a pótselejtezők sorsolása után is esélyesebbnek tartották a görögöket saját csapatuknál. Aztán Modricék 4-1-re nyertek az első meccsen, így a 0-0-s döntetlen bőven elég volt a visszavágón. A többi pedig már történelem.

A franciák ellen sosem nyertek a horvátok

De térjünk vissza a döntőre és a párharcra. A két csapat eddig ötször találkozott egymással, kétségtelenül az első találkozó a legemlékezetesebb, amikor az 1998-as elődöntőben Lilian Thuram duplájára csak Davor Suker tudott válaszolni, így a házigazda jutott a fináléba és meg sem állt a győzelemig. Ezenkívül egy tétmeccs van még a sorban, 2004-ben az Európa-bajnokságon kerültek egy csoportba a felek, 2-2-vel zárult az a találkozó. A három barátságos meccsből kettőt a franciák nyertek, egy pedig gólnélküli döntetlennel zárult,

a horvátok tehát még sohasem győztek Franciaország ellen.

Alighanem Zágrábtól kezdve Spliten át egészen Dubrovnikig mindenki kiegyezne azzal, hogy most törjön meg a rossz széria.

Ehhez az eddig látott szervezettségre és összhangra lesz talán a legnagyobb szükségük a horvátoknak, illetve hogy mindenképpen elkerüljenek egy esetleges korai francia vezetést, akkor alighanem lehetetlen küldetéssel érne fel számukra a remekül záró francia védelmi vonal feltörése. A túloldalon persze pontosan ez lehet a cél, meg persze a kulcsemberek kivétele a játékból - Belgium ellen ez Hazard és De Bruyne esetében tökéletesen működött, kiderül, hogy mire mennek a Modric-Rakitic-Mandzukic trióval.

Csak ne legyen unalmas a döntő

Sajnos a közelmúlt vb-döntői nem kényeztették el a futball szerelmeseit, a legutóbbi három hosszabbítással végződött. A 2014-es argentin-német és a 2010-es spanyol-holland csak nyomokban tartalmazott élvezeti értékeket, és az olasz-francia meccsről is mindenkinek Zidane és Materazzi afférja ugrik be először.

Ahhoz, hogy most ne 90, vagy éppen 120 percnyi tömény unalmat láthassunk, szinte biztos, hogy a horvátoknak kell vezetést szerezniük,

akkor a franciák is rá lennének kényszerítve, hogy ne csak védekezzenek, és felhagyjanak a minimalista futballjukkal.

Horvátországban megőrültek a szurkolók a vb-döntőbe jutást követően, bele sem merünk gondolni, mi lesz, ha meg is nyerik a trófeát Forrás: AFP/-

Természetesen Franciaországban is hatalmas várakozás előzi meg a finálét, de Horvátországot aligha szárnyalják túl:

országszerte későbbre halasztják a miséket, előadásokat, bezárnak a múzeumok és több élelmiszer-kereskedelmi lánc is jelezte, hogy rövidített munkaidőben tart nyitva.

Dávid és Góliát csatájában általában mindenki az esélytelenebbnek drukkol, most sincs ezzel másként a világ. Természetesen a magyarok körében is rendkívül népszerűek a horvát hősök, a szabadtéri helyszíneken rendezett meccsnézéseken túlnyomó részt piros-fehér kockás mezben voltak a szurkolók. Az Origo olvasói is elképesztő fölényben drukkolnak a horvát aranyéremnek, korábbi cikkünkben a szavazók 93%-a voksolt Modricékra.

A horvátországi Sisakban ingyen pörkölttel várja a vendégeket a tulajdonos, ha a horvát csapat megnyerni a világbajnokságot Forrás: AFP/Denis Lovrovic

A horvátok már a döntőbe jutással történelmet írtak. Nyilván a históriáskönyvek aranyoldalaira szeretnének bekerülni a játékosok, ehhez viszont a franciáknak is lesz egy-két szavuk, akik a Zidane fémjelezte 1998-as gárda nyomdokaiba érhetnek egy esetleges győzelemmel. 17.00 órától a Luzsnyiki Stadionban és az Origón minden kiderül, mi zágrábi és moszkvai tudósításokkal, valamint élő közvetítéssel várjuk önöket.