A viccgólkirályt valószínűleg Anglia adja, de Belgium boldogabb a bronzzal

Russia World Cup Belgium - England FIFA soccer football
5590093 14.07.2018 Belgium's players celebrate second team's goal during the World Cup 3rd place soccer match between Belgium and England at the Saint Petersburg Stadium, in St.Petersburg, Russia, July 14, 2018. Alexei Danichev / Sputnik
Vágólapra másolva!
Belgium szerezte meg a harmadik helyet a 2018-as labdarúgó-világbajnokságon, miután a bronzmérkőzésen 2-0-ra legyőzte Angliát. Ez a belga válogatott történetének legjobb helyezése, míg az angolok 1990 után ismét lecsúsztak a dobogóról, így az 1966-os vb-cím kivételével továbbra sem sikerült érmet szerezniük. Roberto Martínez együttese korán megszerezte a vezetést, az angolok végig az eredmény után futottak, de nagyon kevés igazi helyzetet sikerült kialakítaniuk. A belgák visszaálltak a kontrákra, amelyek közül az egyikből sikerült betalálni, ezzel pedig el is dőlt a bronzérem sorsa. Élő közvetítésünket itt olvashatják.
Vágólapra másolva!

Egy nagy torna bronzmérkőzése előtt mindig nehéz esélylatolgatásba kezdeni. Szinte lehetetlen megtippelni, hogy mi fog történni, hiszen a résztvevő csapatok vagy teljesen hitehagyottan, mindenféle tűz nélkül mennek ki a pályára, vagy felszabadultan, az addigi nyomás elmúlásával játszanak. Értelemszerűen mindenki az utóbbiban bízott, mert csak úgy kerekedhetett egy jó meccs a szentpétervári csatából. Amit pedig mindenki remélt, hogy élvezetesebb lesz a csoportrangadójuknál, amelyet 1-0-ra Belgium nyert.

Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya több helyen is változtatott az eddig megszokott kezdőjéhez képest, így bekerült Jones, Rose, Dier, Loftus-Cheek és Delph is, míg a túloldalon Roberto Martínez egy helyen módosított, Fellaini helyett Tielemans játszott a középpályán.

A belga csapat a lehető legjobban kezdte a mérkőzést. A 4. percben Lukaku lépett vissza egy labdáért, majd indította a bal szélen Chadlit, ő középre adott, ott pedig szinte teljesen egyedül érkezett Thomas Meunier, aki simán megverte Danny Rose-t, és a kapuba passzolt.

Négy perccel később ismét a sárga mezben játszó belgák lódultak meg, Lukaku passza után De Bruyne azonban elkótyavetyélte a labdát. Újabb négy perc elteltével De Bruyne próbálkozhatott közelről, de Pickford bravúrral hárította a megpattanó lövést. Szinte csak az angol kapu előtt zajlott a játék,

szűk negyedóra kellett az első angol akciókhoz, viszont Delph könnyű lövése, majd Loftus-Cheek középre tartó fejese sem okozott gondot Courtois-nak.

Aztán a túloldalon Lukaku kapott egy jó indítást, ettől annyira megijedt, hogy hosszan tolta meg a labdát, amit Pickford fel is szedett.

A 20. percben Maguire fejelt egy angol szöglet után, de az is pont oda ment, ahol Courtois állt. Nem sokkal később Sterling készített le egy labdát Kane-nek a tizenhatos vonalánál, a vb potenciális gólkirálya azonban mellé durrantott.

Harry Kane nem sokszor ért labdához az első félidőben Forrás: Sputnik/Maksim Blinov

Ezután kissé leült a meccs, egészen a 34. percig kellett várni a következő helyzetre, ekkor Stones blokkolta Hazard löketét. A szöglet után Alderweireld a kapunak háttal állva fölé lőtt. A félidő utolsó tíz percében is Belgium kontrollálta a játékot, az angol védőknek többször is kellett blokkolniuk 1-1 belga kísérletet, de további gól már nem született.

Az első félidő statisztikája:

A második játékrészt aktívabban kezdte Anglia, a belgák visszarendezkedtek az egyébként általában életveszélyes kontrákra. Az 54. percben a csereként beállt Lingard lőtt, ami a kapu mellett is elzúgott, és még Kane is lekésett róla a hosszú oldalon. Minőségi, igazán veszélyes gólhelyzetet azonban továbbra sem sikerült kidolgoznia Southgate csapatának, az utolsó passzokba vagy a lövésekbe mindig hiba csúszott. A 68. percben Dier is megpróbálkozott egy átlövéssel,

erre Courtois-nak már vetődnie is kellett.

Kettő perccel később aztán megjött az angol ziccer, Dier vezethette a labdát Courtois-ra, átpöckölte felette, de a becsúszó Alderweireld a gólvonal előtt szögletre tudott menteni.

Majd két fejessel jelentkeztek az angolok, azonban Dier és Maguire bólintása is mellé ment. Szinte felborult a pálya ekkor, Belgium teljesen beszorult a saját kapuja elé. Amikor kiszabadult, az viszont szemet gyönyörködtető volt, a 80. percben sikerült is ebből gólhelyzetig jutnia Martínez együttesének, de Meunier kapáslövését hatalmas bravúrral hárította Pickford.

Két perccel később azonban már az angol kapus is tehetetlen volt. De Bruyne ugratta ki a leshatárról induló Hazard-t, aki elvitte a labdát a bizonytalankodó Jones mellett, majd kilőtte a rövid alsó sarkot. 2-0 a 82. percben, ez volt a kegyelemdöfés.

Az angolok még próbálkoztak, de már tudták, hogy innen nincs visszaút, és nem is tudtak betalálni. Az érem ismét elúszott számukra, így csak Harry Kane gólkirályi címének örülhetnek (kivéve, ha valami rendkívüli történik a döntőben). A belgák pedig történetük legjobb helyezését ünnepelhetik a bronzéremmel, az új "Aranygeneráció" végül nem megy haza üres kézzel.

1. félidő
39Nacer Chadli
39Nacer Chadli
4Nacer Chadli
4Thomas Meunier
4Thomas Meunier
1
2. félidő
93
93Axel Witsel
90Axel Witsel
84Ruben Loftus-Cheek
84Ruben Loftus-Cheek
82Eden Hazard
82Kevin De Bruyne
82Eden Hazard
79Harry Maguire
78Youri Tielemans
78Youri Tielemans
76Harry Maguire
60Romelu Lukaku
60Romelu Lukaku
52John Stones
52John Stones
47
46Danny Rose
46Raheem Sterling
46Raheem Sterling
46Danny Rose
46
Összeállítások
Belgium3-4-2-1
Anglia3-5-2
Football Pálya
1
Jordan
Pickford
16
Phil
Jones
5
John
Stones
6
Harry
Maguire
12
Kieran
Trippier
21
Ruben
Loftus-Cheek
4
Eric
Dier
17
Fabian
Delph
3
Danny
Rose
10
Raheem
Sterling
9
Harry
Kane

Belgium

Kezdők
1Thibaut Courtois
2Toby Alderweireld
5Jan Vertonghen
15Thomas Meunier
4
4
17Youri Tielemans
78
78
6Axel Witsel
93
90
22Nacer Chadli
39
39
4
7Kevin De Bruyne
82
10Eden Hazard
82
82
9Romelu Lukaku
60
60
12Simon Mignolet
13Koen Casteels
3Thomas Vermaelen
8Marouane Fellaini
11Yannick Carrasco
14Dries Mertens
16Thorgan Hazard
18Adnan Januzaj
19Mousa Dembele
20Dedryck Boyata
21Michy Batshuayi
23Leander Dendoncker
Cserék

Anglia

Kezdők
1Jordan Pickford
16Phil Jones
5John Stones
52
52
6Harry Maguire
79
76
12Kieran Trippier
21Ruben Loftus-Cheek
84
84
4Eric Dier
17Fabian Delph
3Danny Rose
46
46
10Raheem Sterling
46
46
9Harry Kane
13Jack Butland
23Nick Pope
2Kyle Walker
7Jesse Lingard
8Jordan Henderson
11Jamie Vardy
14Danny Welbeck
15Gary Cahill
18Ashley Young
19Marcus Rashford
20Dele Alli
22Trent Alexander-Arnold
Cserék