Társoldalunk:

Horvát vb-történelem: döntőig jutott az atomjaira hullott csapat

2018.07.11. 22:40

Franciaország várt ellenfélre, a Horvátország-Anglia meccs győztesére a vasárnapi vb-döntőre. A meccset az angolok kezdték jobban, Trippier góljával vezettek, de ahogy az lenni szokott, a korai gól elkényelmesítette a vezető csapatot, és a nagy lazsálás végül megbosszulta magát. Perisic a második félidőben egyenlített, és nem sok hiányzott, hogy a horvátok a győztes találatot is bevigyék a sokáig tanácstalanul rohangáló angoloknak. Southgate csapata végül összekapta magát, kihúzta a hosszabbításig, de ott a horvátok bedarálták az angolokat, Mario Mandzukic gólja döntött. A meccs élő közvetítése itt olvasható,

Az angol válogatott története során harmadszor szerepelt világbajnoki elődöntőben, 1966-ban meg sem állt a világbajnoki címig, míg 1990-ben a németek kiejtették őket, tizenegyesekkel.

A horvátok legnagyobb sikerüket pontosan húsz évvel ezelőtt, 1998-ban érték el, amikor a franciaországi tornán bronzérmet szereztek, ezt múlhatták volna felül az angolok elleni sikerrel.

Az angolok nem változtattak a csapatukon a svédek elleni kezdőhöz képest, a horvátoknál egy csere történt, a támad Kramaric helyére Brozovic, egy középpályás került be Dalic kezdőjébe.

Az angolok már a 4. percben vezetést szereztek, a horvátok kapitánya, Luka Modric borította fel Dele Allit, a megítélt szabadrúgást pedig a jobb oldali védő, Kieran Trippier tekerte a bal felsőbe, Danijel Subasic kapujába.

Ez volt Trippier első gólja az angol válogatottban, azon viszont nem lepődhettünk meg, hogy az angolok pontrúgás után voltak eredményesek, ez volt a kilencedik alkalom ezen a vb-n. Ilyen gólból ennyi 1966 óta nem született világbajnokságon. Hogy mi volt akkor? Az angolok megnyerték a trófeát.

Trippier egyébként David Beckham mellett az egyetlen, aki világbajnokságon 1966 óta gólt szerzett angol mezben közvetlenül szabadrúgásból.

Nagy volt az öröm a meccs elejénForrás: AFP/Jewel Samad

Az angolok a 14. percben majdnem növelték az előnyt, egy jó szöglet után Harry Maguire fejelt kapu mellé.

Az első horvát helyzetre a 19. percig kellett várni, amikor Ivan Perisic lőtt messziről, Pickfordnak nem kellett védenie.

Az első fél óra letelte után majdnem növelte előnyét az angol csapat, Harry Kane kapott remek labdát, de Subasic védte az angol ziccerét, majd a kipattanót Kane a kapufára püfölte.

A túloldalon majdnem jött az egyenlítés, Ante Rebic lőtt kapura, de Pickford védeni tudott, majd Jesse Lingard is helyzetbe került, de csúnyán kapu mellé tekert.

Harry Kane és Danijel Subasic akcióbanForrás: AFP/Manan Vatsyayana

Az első félidőben nem tudott komolyabb helyzetet kialakítani a horvát csapat, annak ellenére, hogy a hajrában Modricnak és Rakiticnek is volt egy-egy veszélyes megmozdulása az angol tizenhatoson belül.

A második félidő elején behúzódott kissé az angol csapat, de sokáig nem tudott nagy helyzetet kialakítani a horvát válogatott, a 66. percben Perisicnek volt egy ígéretes lövése, de Kyle Walker blokkolni tudott.

A 68. percben aztán a nagy védekezés megbosszulta magát, Vrsaljko jobb oldali beadására érkezett Ivan Perisic, aki Pickford kapujába helyezett, miközben Walker fejjel próbált menteni.

Felpörögtek az események, nem sokkal később vezethetett is volna a horvát csapat, de Perisic ezúttal a kapufát találta el.

Gareth Southgate is érezte, hogy váltani kell, Raheem Sterling helyére Marcus Rashfordot küldte be. A bekapott gól megzavarta az angolokat, többször is bizonytalankodott az addig stabil védelem, többször is Pickfordnak kellett kijönnie a kapujából, menteni a védők helyett.

Ivan Perisicék örömeForrás: AFP/Jewel Samad

Az utolsó tíz percben Mandzukic és Perisic is újabb gólhelyzetbe került, de előbb Pickford védett, majd a horvát kapu fölé lőtt. Újabb gól nem született, így jöhetett a hosszabbítás, ami a horvátoknak vb-rekordot is jelentett, zsinórban harmadszor túlóráztak, de Kolumbia után az angoloknak is ez volt a második.

Három hosszabbításos meccset eddig egy csapat vívott a vb-ken, még 1990-ben éppen Anglia.

A 98. percben egy angol szöglet lett majdnem végzetes horvát szempontból, Vrsaljko tudta kifejelni Stones gólba tartó csúsztatását.

A hosszabbítás első félidejének végén még Mandzukic került helyzetbe, Pickford lépett ki ellentmondást nem tűrően a kapujából.

 A 109. percben lecsapott Mandzukic. Egy rövid felszabadítás után Perisic fejelt elé, elaludtak az angol védők, a Juventus csatára pedig kíméletlenül kihasználta a helyzetet.

 A folytatásban Mandzukicot le kellett cserélni, nem bírta tovább, míg Trippier is lesérült, de az angoloknak már nem maradt cseréjük.

Az angoloknál végül elfogyott a tudomány, a horvátok jutottak a világbajnoki döntőbe, ahol a francia csapattal találkoznak majd vasárnap. Szombaton Belgium és Anglia mérkőzhet meg a bronzéremért.

Története első világbajnoki döntőjére készülhet Horvátország, amely soha nem adta fel, zsinórban három hosszabbításos meccsen vívta ki a döntőt.