Társoldalunk:

Történelmi döntést hozott a vb-meccseket közvetítő M4 Sport

2018.06.24. 16:42

Hétfőtől csütörtökig, négy nap alatt játsszák le a labdarúgó-világbajnokságon a csoportkör harmadik, utolsó fordulóját. A nagy labdarúgó világversenyeken ez az az időszak, amikor a csoportokban a mérkőzések azonos időben kezdődnek, és ez volt az az időszak, amikor a magyar riporterek úgy csináltak, mintha még mindig a nyolcvanas években élnénk. A helyzet azonban ezen a vébén megváltozik.

Sokszor hangzott el a közvetítések közben a következő mondat. Kedves nézők, most fogják be a fülüket, vagy ne figyeljen ide az, aki nem akarja tudni a másik, velünk egy időben zajló meccs eredményét." 

Mindez már tizenöt évvel ezelőtt is teljesen felesleges volt. Hányszor láthattuk azt, hogy a pályán lévők, a kispadon ülők tökéletesen tisztában vannak azzal, mi a helyzet a másik pályán. A magyar tévések meg úgy tettek, mintha az atomtitkot őriznék. Holott az okostelefonok, az internet segítségével pillanatok alatt mindenkihez eljut az információ. A legviccesebb szituációk a mérkőzések végén alakultak ki, amikor az összes játékos tudta, mi a helyzet, csak magyar kommentátor nem mondott semmit.

Alfred Finnbogason sem hallgat el semmit a tévénézők előlForrás: Imaginechina/Zhong zhenbin - Imaginechina/Zhong Zhenbin

Éppen ezért volt örömteli, amikor a vasárnapi Anglia-Panama mérkőzés alatt Székely Dávid, az M4 csatornaigazgatója elmondta: véget vetnek ennek a gyakorlatnak. Azokban a csoportokban, ahol az egy időben zajló meccsek mindegyike éles, el fogják mondani, ha a másik pályán gól esett, sőt, azonnal meg is mutatják a gólokat, hogy a nézők azonnal képbe kerüljenek.

A XXI. században nem is lehet másképpen cselekedni. A döntés akkor is történelmi, ha ennek már régen így kellett volna lennie.