Öt nap és Messi megalázva vonulhat vissza

Argentina v Croatia: Group D - 2018 FIFA World Cup Russia FBL WC-2018 croatian fan Nizhny Novogorod WC 2018 FBL-MATCH23 ARG CRO SPORT EVENT fans WORLD CUP 2018 Russia Argentina v Croatia Group F 2018 FIFA World Cup FIFA World Cup Russia Moscow
Group D Argentina v Croazia - FIFA World Cup Russia 2018 Disappointment of Lionel Messi (Argentina) at Nizhny Novgorod Stadium, Russia on June 21, 2018. (Photo by Matteo Ciambelli/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Csütörtök este az argentin labdarúgó-válogatott megalázó vereséget szenvedett a horvátoktól a világbajnokság D-csoportjának 2. fordulójában. A találkozó után a dél-amerikai csapat szövetségi kapitánya fizikai fájdalmat érzett, míg Jose Mourinho, a Manchester United menedzsere belerúgott a már amúgy is padlón lévő veterán argentin kapusba, Willy Caballeróba. A 0-3 azonban nemcsak egy ország, hanem egy játékos, Lionel Messi személyes tragédiája is.
Vágólapra másolva!

A lefújás pillanatában a kamera Lionel Messit kereste. A Barcelona és az argentin válogatott világsztárja talán azt sem tudta, hol van éppen. Maga elé meredve, üveges szemmel jött le a pályáról, és igyekezett minél hamarabb eltűnni az öltözőben.

A horvátok elleni 0-3 nemcsak az argentin válogatott, hanem az ő személyes tragédiája is.

Lionel Messi: talán már ő is tudja, hogy itt a vége Forrás: NurPhoto/Matteo Ciambelli/NurPhoto/Matteo Ciambelli

Az argentin válogatott 1958 óta a legsúlyosabb vereségét szenvedte el a vb-csoportkörben. Az Albicelestes a svédországi világbajnokságon 6-1-re kapott ki a csehszlovák csapattól.

A horvátok elleni találkozó után Jorge Sampaoli, az argentin válogatott szövetségi kapitánya csalódotton értékelt, de egyelőre nem hajlandó lemondani a továbbjutásról.

„Nem tudom, hogy a szégyentől, de határozottan fájdalmat érzek"

- kezdte az értékelést Sampaoli, akit a dél-amerikai csapat szurkolói megdobáltak palackokkal, és le is köptek a vereséget követően.

Az argentin válogatott megtört szövetségi kapitánya Forrás: Sputnik/Grigoriy Sokolov

„Régóta edző vagyok és már átéltem hasonlót, de sokkal rosszabb így, hogy a saját országom színeit képviselem.

Az utolsó meccsünkön harcolnunk kell, bele kell adnunk mindent. Nincs más alternatíva" – értékelt az argentin szövetségi kapitány, aki kiállt a nagyot potyázó Willy Caballero mellett, mondván ő volt az, aki bizalmat szavazott a Chelsea 36 éves kapusának.

José Mourinho, a Chelsea egykori és a Manchester United jelenlegi menedzsere azonban nem bánt kesztyűs kézzel az argentin kapussal.

– mondta a portugál szakember.

Az argentin Willy Caballero a negyedik kapus a tornán (David De Gea, Wojciech Szczesny és Mohammed Al-Owais után), akinek az egyéni hibája után gólt kapott a csapata.

Az argentin válogatottal legutóbb a 2002-es világbajnokságon fordult elő, hogy két mérkőzést követően csak egy gólt tudott szerezni, akkor ki is esett a csoportjából.

Zlatko Dalic, a horvátok szövetségi kapitánya elmondta, hogy a győzelem kulcsa az volt, hogy nyomás alá tudták helyezni az argentinok sebezhető védelmét.

„Minden edző a saját stílusában dolgozik. Az elmúlt napokban nem is foglalkoztunk a taktikával, mert nem szerettem volna a játékosaimat túlzott stressznek kitenni.

Az első félidőben nagyon egyben voltunk, több lehetőséget is kialakítottunk, de nem tudtunk betalálni."

Zlatko Dalic szövetségi kapitány és a kapus Danijel Subasic ünnepli a győzelmet Forrás: Sputnik/Alexander Vilf

„A szünetben mondtam a fiúknak, ne aggódjanak, még több helyzetünk is lesz a második félidőben, ehhez azonban feljebb kell helyezni a védelmi vonalunkat és nagyobb nyomás alá helyezni az ellenfelet.

Alaposan megfigyeltük és kielemeztük őket, és sikerült alkalmazkodnunk hozzájuk, így nyertünk. Úgyhogy most kiélvezzük a pillanatot" – mondta a lefújást követően a horvátok szövetségi kapitánya.

A horvátok korábban négyszer találkoztak dél-amerikai csapattal világbajnokságon, mind a négyszer vereséget szenvedtek. Az első győzelemben kulcsszerepet játszott Luka Modric, aki tanári szinten mozgatta a horvátokat, ráadásul szépségdíjas gólt szerzett.

„A legfontosabb célkitűzésünk megvalósult,

továbbjutottunk a csoportból. Azonban meccsről meccsre kell haladnunk, nem szabad előre tekintenünk. A győzelem növeli majd az önbizalmunkat, de a földön kell maradnunk. Kívülről könnyűnek tűnhet a győzelmünk, de valójában nem volt olyan egyszerű."

Luka Modric, a horvát válogatott motorja és csapatkapitánya Forrás: NOTIMEX/Sputnik

„Teljesen megérdemelten nyertünk, persze szükségünk volt az argentinok hibájára az első gól előtt. Úgy érzem, tökéletes meccset játszottunk, de máshogy nem is lehet, ha egy ilyen jó csapat az ellenfél.

- értékelt szerényen Modric, a horvátok csapatkapitánya, aki a negyedik focista a világbajnokságon (Cristiano Ronaldo, Nacho és Philippe Coutinho után), aki a 16-oson kívülről szerzett gólt.

Mit csinált Messi?

Ha már a meccs legjobbjának megválasztott Modric is kiemelte Lionel Messit, akkor nézzünk pár statisztikát, ami az argentin csapat és az ötszörös aranylabdás teljes csődjét mutatja.

  • Sergio Agüero 7-szer, míg Lionel Messi csak 20-szor ért labdához az első félidőben. Ráadásul előbbi az első játékrész utolsó 21 percében egyáltalán nem ért labdához.
  • A dél-amerikai csapat teljesítményét hűen tükrözi, hogy az első félidőben a kapus, Willy Caballero ért a legtöbbször (22-szer) labdához.
  • Az Agüerót váltó Higuaín is csak egyszer ért labdába a horvátok tizenhatosán belül.
  • Lionel Messi az Izland elleni első csoportmérkőzésen 11-szer kísérletezett kapura lövéssel, Horvátország ellen csak egy próbálkozása volt. Ilyen az idei szezonban csak a Chelsea elleni idegenbeli BL-nyolcaddöntőben fordult elő az ötszörös aranylabdással.

Persze nem lenne igazságos, ha a Barcelona klasszisának nyakába varrnánk az argentinok sikertelenségét. Akik nem szeretik őt, vagy kárörvendően nézik mindazt, ami most történik, azt mondják: mit akar Messi, amikor gyakorlatilag alig-alig futott a horvátok elleni találkozón? Igaz, de ő a Barcelonában sem fut sokkal többet. Csakhogy ott olyan társaktól olyan kiszolgálást kap, amire hazája válogatottjában esélye sincs. Messi 2006-ban mutatkozott be a világbajnokságon. Az akkor 19 éves játékosban Argentína legnagyobb reménységét látták a szurkolók. Azóta a Barcelonával 32 trófeát nyert, ötször választották meg a világ legjobb futballistájának, de a válogatottal ötből öt döntőt elbukott.

„Ha most sem leszünk világbajnokok, feladom. Visszavonulok"

– nyilatkozta nemrég az egyik argentin televíziónak Lionel Messi.

A Maradona-Messi faktor

A világbajnok Maradona megint ott pöffeszkedett Nyizsnij Novgorodban, nem csoda, hogy minden horvát gól után őt kereste a kamera. A Maradona-Messi kérdésről már rengeteget írt a világsajtó. Egyszerű lenne egy kézlegyintéssel elintézni a Maradona világbajnok, Messi nem az (nem lesz az?) kérdést, csakhogy a dolog ennél sokkal bonyolultabb. Lionel Messin - éppen azért, mert a világ egyik legjobb, ha nem a legjobb futballistájáról beszélünk - a kezdetek, vagyis 2006 óta óriási a nyomás ebben a kérdésben. Maradona 1986-ban a mexikói világbajnokságon nyújtott tényleg parádés produkciójával vezette aranyéremig hazája válogatottját. Messinek ez nem sikerült - eddig. Csoda lenne, ha éppen Oroszországban jönne el a pillanat. Maradona soha nem felejtette el Messi (és az argentin sajtó) orra alá dörgölni ezt a tényt. Azt már kevesebbszer (pontosabban egyszer sem) mondta el, hogy

a 2010-es világbajnokságon Messi éppen azért nem lehetett aranyérmes, mert egy bizonyos Maradona ült a válogatott csapat kispadján.

Maradona Nyizsnij Novgorodban. Látod, ő az ott, aki még nem nyert világbajnokságot - mutatja Forrás: NurPhoto/Matteo Ciambelli/NurPhoto/Matteo Ciambelli

A Maradona-Messi kérdést talán Sergio Ramos, a spanyol válogatott játékosa tette a legjobban helyre. Azt mondta:

Mindezt talán nem ártott volna a témán döglégyként keringő argentin sajtónak is elküldeni. Nem, nem Maradona miatt tart most itt az argentin csapat, ezt hiba lenne állítani. De azt kimondhatjuk, hogy ebben a nagy nemzeti összeméregetésben jobb lett volna cseppnyi önmérséklet.

Negatív előjelek

Az, hogy az argentin válogatottal komoly probléma van már korábban érezhető volt, mert a selejtezők utolsó fordulójában, Ecuador ellen harcolták ki a 2018-as vb-részvételt – Messi mesterhármasával. Így lettek harmadikok, 28 ponttal. Abból a 28 pontból 22-t akkor szereztek, amikor Messi is a pályán volt.

Az argentin válogatott hanyatlásának már a világbajnokság előtt is voltak előjelei.

A felkészülési időszakban ugyan összejött a győzelem az oroszok, az olaszok és a haitik ellen, azonban a nigériaiak egy négyest, míg a spanyolok egy hatost rúgtak Jorge Sampaoli csapatának. Ezen a mérkőzésen Messi nem volt a pályán.

A világbajnokságra az argentin csapat úgy utazott ki, hogy se komoly kapusa, se komoly védelme nem volt. Nyizsnij Novgorodban láttuk, mire elég mindaz, amit Sampaoli csapata össze tudott hozni. Nagy kérdés, mi történt volna akkor, ha nincs a bődületes kapushiba és az első, megalázó horvát gól. A dél-amerikai együttes 0-0-ig sem játszott fölényben, helyzetei a horvátoknak voltak, így ez a vereség nem fogható kizárólag a kapushibára.

Lionel Messi csak a lelátóról nézte a spanyolok elleni vergődést, de a lefújás előtt távozott a felkészülési mérkőzésről Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Mi következik ezután?

Az argentin válogatott utolsó csoportmeccsének külön pikantériát ad, hogy pont Nigéria ellen kellene kiharcolnia a továbbjutást. A két csapat talán máig legemlékezetesebb összecsapására 22 évvel ezelőtt, az atlantai olimpián került sor, amikor az afrikai csapat Emmanuel Amunike utolsó pillanatban szerzett találatával 3-2-re győzött a fináléban.

Azonban előfordulhat, hogy Argentína akármilyen jól játszik Nigéria ellen, akkor is kiesik a csoportból.

Péntek délután Nigéria-Izland meccset rendeznek a B-csoport 2. fordulójában, és a győztes lépéselőnybe kerül Messiékkel szemben.

  • Ha a 0 pontos Nigéria győz, akkor az utolsó forduló előtt kétpontos előnyre tesz szert Argentínával szemben. Ebben az esetben pontszámban így áll a tabella: Horvátország 6, Nigéria 3, Izland, Argentína 1-1 pont.
  • Ha az 1 pontos Izland nyerne, akkor Argentínával szemben hárompontos előnnyel várhatná az utolsó meccset. Ekkor a tabella: Horvátország 6, Izland 4, Argentína 1, Nigéria 0 pont.
  • Ha döntetlen születne, Nigériának egy pontja lenne, csakúgy mint Argentínának, míg Izland két ponttal a második helyen állna. Tehát Horvátország 6, Izland 2, Argentína és Nigéria 1-1 pont.

Lionel Messiéknek csak akkor van esélyük továbbjutni, ha az utolsó fordulóban legyőzik Nigériát. Ez viszont korántsem lehet elég, mert ha pénteken Izland legyőzné az afrikai csapatot, akkor a már biztos továbbjutó horvátok ellen egy döntetlennel is továbbjuthatna a második helyen.

Sőt, ebben az esetben a két európai válogatott kiejthetné Messiéket, mert a 7 pontos horvátokat és az 5 pontos Izlandot Argentína egy 20-0-s győzelemmel sem tudná pontszámban befogni.

Birkir Bjarnason és az izlandi vikingek idő előtt hazaküldhetik az argentinokat Forrás: Sputnik/Konstantin Chalabov

Az argentinoknak az lenne a legjobb forgatókönyv, ha Nigéria és Izland döntetlent játszana, mert ekkor a már csoportgyőztes horvátok mögött Izlandnak 2, Nigériának és Argentínának 1-1 pontja lenne. Matematikailag és reálisan is ez lenne számukra a legjobb forgatókönyv.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Franciaország 3 2 1 0 6-3 3 6
GY
GY
V
2.
Ausztrália 3 2 1 0 3-4 -1 6
V
GY
GY
3.
Tunézia 3 1 1 1 1-1 0 4
D
V
GY
4.
Dánia 3 0 2 1 1-3 -2 1
D
V
V

Így az utolsó játéknapon Argentína két dologban bízhatna. Egyrészt, hogy a horvátok legyőzik Izlandot, amely két ponton ragad, másrészt, hogy Messiék Nigéria legyőzésével 4 ponttal csoportmásodik helyen mennek tovább.

A lényeg azonban nem is ez, hanem az, hogy Argentína sorsa nem a saját kezében van. Ez pedig az álmoskönyvek szerint cseppet sem jó jel.

Az argentin csapat formáját elnézve könnyen előfordulhat, hogy teljesen fölösleges matekozni, mert az eddig mutatott teljesítmény Nigéria ellen sem lesz elég a győzelemre. Ebben az esetben számukra idő előtt ér véget az oroszországi világbajnokság.

Idő előtt? Egyesek szerint nem, hanem idejekorán, azaz éppen időben.