Társoldalunk:

Ronaldo gyors gólja után csak csalta a focit Portugália

2018.06.20. 15:54

Az Európa-bajnok portugál válogatott remekül kezdett Marokkó ellen, Cristiano Ronaldo már a 4. percben megszerezte a vezetést Portugáliának, de Fernando Santos csapata a meccs során egyre jobban belekényelmesedett a meccsbe. Marokkó hatalmas fölényben volt a második félidőben, de ahogy Irán ellen, ezúttal sem jött össze semmi, újra kikapott Herve Renard csapata, ezzel pedig biztosan kiesik a csoportküzdelmek után. A mérkőzés élő közvetítését itt olvashatja.

Az Európa-bajnok portugál válogatott Marokkó ellen első győzelmére hajtott a 2018-as világbajnokságon. Az első meccsen Cristiano Ronaldo mesterhármasa után Portugália 3-3-as döntetlent játszott Spanyolországgal, miközben a szinte végig támadó Marokkó Bouhaddouz öngóljával kikapott Irántól az első körben.

A portugál csapat eddig egyetlenegyszer kapott ki afrikai csapattól világbajnokságon, az viszont éppen Marokkó ellen történt, még 1986-ban, akkor Portugália 3-1-re kikapott.

A portugálok az első meccshez képest egy helyen változtattak, Bruno Fernandes helyén Joao Mario kezdett, a túloldalon kikerült a csapatból Szaissz, Harit és el-Kaabi is, Hervé Renard csapata 3-4-3-ról egy védekezőbb 4-2-3-1-es felállásra váltott. Bekerült a kezdőbe Butaib, a félig portugál da Costa és Dirar is.

A meccs egy marokkói fejessel kezdődött, de nem sokkal később egy portugál fejes szomorította az afrikaiakat. A 4. percben Cristiano Ronaldo bújt ki a védők közül egy szögletet követően éls fejelt Munir kapujába.

Cristiano Ronaldo ezzel megelőzte Puskás Ferencet, és 85 góljával ő lett a legeredményesebb európai góllövő, ami a válogatott meccseket illeti. Csak az iráni Ali Daeinek van nála több gólja a válogatottban.

Bombaformában a portugálok vezéreForrás: AFP/Juan Mabromata

Cristiano Ronaldo öt lövésből a negyedik gólját lőtte ezen a vb-n. Összehasonlításként, az eddigi három világbajnokságán 70 lövésből szerzett hármat.

A 9. percben majdnem jött a következő gól, de Ronaldo lövése végül keresztbe elment a kapu előtt, nem sokkal a kapufa mellett.

Nem sokkal később Manuel da Costa fejelt a portugál kapura egy szöglet után, de Rui Patricio védeni tudott. A folytatásban a marokkói csapat egyenrangú ellenfele volt a portugálnak, volt egy kis keménykedés, főleg Guerreiro kapott Belhandától vagy éppen Amrabattól.

A 39. percben jöhetett volna a második portugál gól, Guedes lépett ki Ronaldo passza után, Munir azonban fél kézzel hárított.

Az első félidő hosszabbításában egyenlíthetett volna a marokkói csapat, egy szöglet után Belhanda csúsztatásáról maradt le kevéssel Benatia, a Juventus védője, a marokkói csapatkapitány.

A második félidő elején Fonte fejesével veszélyeztetett Portugália, majd Guedes pocsék lövése után Ronaldónak jött jól a labda lövésre, de ő meg jócskán kapu fölé célzott.

A folytatásban egyre bátrabb játékkal rukkolt elő a marokkói csapat, Belhanda lövését védte Rui Patricio az 55. percben. A portugálok túlzottan elkényelmesedtek, nehezen tudtak újra felpörögni.

Belhanda sem hitte el, hogy nem ment be semmiForrás: AFP/Fadel Senna

Egy perccel később megint Belhanda érkezett, a fejesét Rui Patrício hatalmas bravúrral védte.

Nem sokkal később Benatia is helyzetbe került egy szabadrúgás után, de kapu fölé célzott, majd a 78. percben újra ő került helyzetbe egy szabadrúgást követően, de ezúttal is rosszul célzott.

Marokkó hihetetlen energiákat mozgósított, de a portugálok minden helyzetet ki tudtak védekezni, vagy éppen az afrikaiak céloztak rosszul.

A második félidőre csak a szenvedés maradtForrás: FIFA via Getty Images/2018 FIFA/Joosep Martinson - Fifa

A portugálok nagy nehézségek árán, de átvészelték a kritikus időszakot, az utolsó percekben még Ronaldo harcolt ki egy szabadrúgást, amit a sorfalba püfölt, majd megpróbált eljátszani egy tizenegyest, kevés sikerrel.

A 90. percben még Zijes lábában volt a gól, de Pepe fantasztikusan blokkolta a lövését, és még mindig maradt helyzet, de Benatia megint rosszul célzott.

Marokkónak ezen a vb-n semmi nem jön össze, míg a portugálok hatalmas lépést tettek a továbbjutás felé.