A FIFA reszket a videobírótól

football world championship football cup playback video repetition video assistant world cup 2018 fifa
5537794 16.06.2018 Announcement on using the video assistant referees (VAR) during the group stage of the FIFA World Cup Russia 2018 between the teams of France and Australia. Maksim Bogodvid
Vágólapra másolva!
A vasárnap esti 1-1-es döntetlenre végződött Brazília-Svájc meccs után most éppen azok a leghangosabbak, akik a videobíró használatát követelik. De videobíró van a világbajnokságon. Látva Svájc egyenlítő gólját, jogos a kérdés: van, de minek.
Vágólapra másolva!

Nézzük akkor meg Svájc egyenlítő gólját.

Még csak videobíró sem kell nagyon ahhoz, hogy lássuk: a svájci gólszerző szépen ellöki a brazil Mirandát, és úgy fejel a hálóba. Moszkvában a kontrollteremben ülők jelezhettek volna, de nem jeleztek.

A világ azóta is találgat, hogy miért nem? Hiszen ez a játékvezetői hiba sorsdöntő az 1-1-re végződött meccsen, mert kifelé kellett volna szabadrúgást ítélni. Ezt az Origo szakértője, Bede Ferenc is megerősítette.

Bár a FIFA hosszas fogcsikorgatás után bevezette a videobíró intézményét, sokak véleménye az, hogy a képernyők előtt üldögélőknek szépen a fejükbe verték, hogy nem kell minden esetben és mindenáron játékba avatkozni.

A FIFA illetékesei ugyanis pont ettől félnek.

Az olasz és a német bajnokságban előfordult már pár komikus eset, ami a videobíró használata miatt történt. A Mainz-Freiburg Bundesliga-meccsen például az öltözőből jöttek vissza lerúgni egy tizenegyest. Egy-egy ilyen szituáció a világbajnokságon sok kínos pillanatot hozhat. Ezért aztán úgy vannak vele, hogy vagy szólnak, vagy nem. Az Franciaország-Ausztrália meccsen szóltak.

A Brazília-Svájcon nem. Az ausztrálok azért sírnak, mert a régi szisztéma szerint ők nyertek volna. A brazilok azért sírnak, mert az új szisztémát nem használták, a mexikói bíró meg benézte az esetet.

Ez a baj, az a baj. Semmi sem jó itt, kérem.