Kolarov góljával nyolc év után nyert újra vb-meccset Szerbia

fbl TOPSHOTS Horizontal
Serbia's defender Aleksandar Kolarov (C) is congratulated by Serbia's midfielder Adem Ljajic (L) after scoring during the Russia 2018 World Cup Group E football match between Costa Rica and Serbia at the Samara Arena in Samara on June 17, 2018. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS
Vágólapra másolva!
Szerbia Alekszandar Kolarov második félidő elején szerzett szabadrúgás góljával 1-0-ra legyőzte Costa Ricát, amivel 2010 után szerzett újra három pontot világbajnokságon. A jól kezdődő mérkőzés csúnyán elzüllött a folytatásban, szerencsére Kolarov bevarázsolta a védjegyszerű szabadrúgást, és Szergej Milinkovics-Szavics egy-két megmozdulását is öröm volt nézni.
Vágólapra másolva!

A torna legidősebb csapata a vébé egyik legtöbbre taksált, közhelyszerűen, sötét lónak tartott csapata elleni mérkőzésével kezdődött a vasárnapi program. Az előbbi, azaz a Costa Rica-i csapatot Budapesten is láthattuk, hiszen tavaly november megmérkőztek a magyar válogatottal, bár, ha őszinték akarunk lenni, akkor az az együttes csak nyomaiban hasonlított a Szerbia ellen pályára lépő csapatra.

Öt meccs óta veretlenek a vb-n a közép-amerikaiak:

A közép-amerikaiaknál akkor hiányoztak az igazi sztárok, ezúttal viszont a pályán voltak, a keretben pedig összesen 14-en kaptak helyet a négy évvel ezelőtti világbajnokságon negyeddöntőbe jutó csapatból.

A másik oldalon a szerbek csapata teli egykori vagy éppen friss szupertehetségekkel (Kolarov, Tosic, Tadic, Ljajic és persze Milinkovics-Szavics), akiktől ezúttal talán valóban nem légből kapott elvárás minimum a továbbjutás.

Jó tempóban kezdődött a mérkőzés, az egyik oldalon Mitrovics, a másikon előbb Urena, majd Acosta került helyzetbe -

az első percek alapján joggal bízhattunk benne, hogy őszinte támadófocit fogunk látni,

annak ellenére is, hogy a közép-amerikaiak 5-4-1-es formációban kezdtek.

A 12. percben meg is szerezhette volna a vezetést Costa Rica, ha González 4 méterről egyrészt nem fejel a kapu fölé, másrészt nem fejeli el a labdát a berobbanó Borges elől. Válaszul a másik oldalon Mitrovics lövését kellett fognia Keylor Navasnak.

Vladimir Sztojkovics kapuját itt csak a szerencse mentette meg a góltól Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Húsz perc elteltével aztán kicsit lehiggadtak a csapatok, nem próbálták minden áron két passzal átjátszani a középpályát, úgy tűnt, mindkét gárda rájött, hogy egy túlságosan nyílt játékkal könnyen beleszaladhatnak a késbe.

A félidő közepén jellemzően Szerbia futballozott mezőnyfölényben, Ivanovics elfutásaiban és Mitrovics tizenhatoson belüli munkájában is benne volt a mezőny, majd Milinkovics-Szavics lövését védte Navas, de a szerbek legtöbbre (százmillió euróra) becsült sztárja lesen volt. A túloldalon Marcos Urena viszont nagyon magányos volt egyedül, ha labdát is kapott, vajmi kevés esélye volt a Kolarov irányította szerb védelemmel szemben.

Majd negyedóra készülődés után jött az újabb helyzet, amikor Kolarov oldalról belőtt szabadrúgását kellett kiütnie Navasnak.

Keylor Navasnak már az első percben játékba kellett avatkoznia Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A 39. percben végre a Costa Rica-iak is újból jelezték, hogy megérkeztek Szamarába, Urena lőtt húsz méterről, de a kapu fölé szállt a labda, majd Calvo vette célba a kaput tizenhétről, de rosszul találta el a labdát, ami így nem jelentett veszélyt Sztojkovics kapujára.

A 43. percig kellett várni a meccs legszebb jelenetére: Mitrovics beadását Milinkovics-Szavics húzta kapura a kapunak háttal állva, de Navas fogta a középre tartó próbálkozást, a partjelző pedig lest intett. Mint az ismétlésből látszott, tévesen, még "szerencse", hogy nem lett gól.

Írnánk még sok mindent, ha a szenegáli játékvezető le nem fújta volna a dinamikus első negyedóra után kellemetlenül ellaposodó első félidőt. A statisztika mutatja, hogy a fiúk a második 45 percre is tartalékoltak.

Az 50. percben kapott álomszép passzt középen, kilépett a beragadó Gamboa mellett, de nem tudta eltenni a labdát a remekül kimozduló Keylor Navas mellett. Egyszerre volt kapusbravúr és rossz megoldás a szerb csatártól. Nyomtak a szerbek, és az 56. percben góllá is érett a fölény: a tizenhatos jobb sarkának közeléből Kolarov ballal tökéletesen tekerte a bal kapufa mellé a labdát.

A közép-amerikaiak rögtön cseréltek, Venegas helyére Bolanos érkezett, majd az elfáradó Urena helyére jött az előző vb-n gólt és gólpasszt is jegyző Joel Campbell, és legalább egy fokozattal feljebb kapcsoltak. Campbell helyzetbe is került, de Milenkovics mellett nem tudott kapura lőni, csak egy szögletet harcolt ki, a beíveléseknél pedig szinte semmi esélyük sem volt a támadóiknak a jóval nagyobb és erősebb szerb védők ellen.

Joel Campbell (12) nem nyerhette meg magányos harcát a szerb védőkkel szemben Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A szerbek is érezték, hogy ez így nem lesz jó, és időről időre visszavették a játék irányítását, olyankor pedig kimondottan veszélyes helyzeteket is kidolgoztak. Így volt ez a hajrában is, amikor a 87. percben Mitrovicsnak csak annyi dolga lett volna, hogy a kapuba lője a labdát Milinkovics-Szavics első osztályú passza után.

Az öt perc ráadás legizgalmasabb jelenete az volt, amikor Nemanja Matic összerúgta a port a Costa Rica-i kispadon ülőkkel, illetve amikor egy szabadrúgást követő szituáció zárásaként Bryan Ruiz tíz méterről rosszul eltalált labdáját a lesen álló Bolanos a kapu fölé bombázta.

Miután nincs vb-meccs videózás nélkül, a szenegáli Diedhiou Melang játékvezető megnézte, hogy kiállítsa-e a hátralegyintő Prijovicsot, de aztán a szerb megúszta egy sárgával, ami a legkevésbé érdekelte azok után, hogy nyolc év után nyertek újra vb-meccset.

1. félidő
22Francisco Calvo
21Francisco Calvo
1
2. félidő
98
90Aleksandar Prijovic
90Aleksandar Mitrovic
83Dusan Tadic
83Dusan Tadic
73David Guzman
73David Guzman
70Adem Ljajic
70Adem Ljajic
67Marcos Urena
66Marcos Urena
60Johan Venegas
60Johan Venegas
60Branislav Ivanovic
59Branislav Ivanovic
56David Guzman
56Aleksandar Kolarov
56
55David Guzman
47
46
Összeállítások
Costa Rica5-4-1
Szerbia4-2-3-1
Football Pálya
1
Vladimir
Stojkovic
6
Branislav
Ivanovic
15
Nikola
Milenkovic
3
Dusko
Tosic
11
Aleksandar
Kolarov
4
Luka
Milivojevic
21
Nemanja
Matic
10
Dusan
Tadic
20
Sergej
Milinkovic-Savic
22
Adem
Ljajic
9
Aleksandar
Mitrovic

Costa Rica

Kezdők
1Keylor Navas
16Cristian Gamboa
2Jhonny Acosta
3Giancarlo Gonzalez
6Oscar Duarte
15Francisco Calvo
22
21
10Bryan Ruiz
5Celso Borges
20David Guzman
73
73
56
55
11Johan Venegas
60
60
21Marcos Urena
67
66
18Patrick Pemberton
23Leonel Moreira
8Bryan Oviedo
9Daniel Colindres Solera
12Joel Campbell
13Rodney Wallace
14Randall Azofeifa
17Yeltsin Tejeda
4Ian Smith
19Kendall Waston
22Kenner Gutierrez
7Christian Bolanos
Cserék

Szerbia

Kezdők
1Vladimir Stojkovic
6Branislav Ivanovic
60
59
15Nikola Milenkovic
3Dusko Tosic
11Aleksandar Kolarov
56
4Luka Milivojevic
21Nemanja Matic
10Dusan Tadic
83
83
20Sergej Milinkovic-Savic
22Adem Ljajic
70
70
9Aleksandar Mitrovic
90
12Predrag Rajkovic
23Marko Dmitrovic
2Antonio Rukavina
5Uros Spajic
7Andrija Zivkovic
8Aleksandar Prijovic
90
13Milos Veljkovic
14Milan Rodic
16Marko Grujic
17Filip Kostic
18Nemanja Radonjic
19Luka Jovic
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Japán 3 2 1 0 4-3 1 6
GY
V
GY
2.
Németország 3 1 1 1 6-5 1 4
V
D
GY
3.
Spanyolország 3 1 1 1 9-3 6 4
GY
D
V
4.
Costa Rica 3 1 2 0 3-11 -8 3
V
GY
V