Bede Ferenc: A technika nélkül egészen másképp alakul a franciák meccse

Franciaország, Ausztrália, vb-2018, Antoine Griezmann, Joshua Risdon
Joshua Risdon szabálytalankodott Antoine Griezmannal szemben
Vágólapra másolva!
Kisebb futballforradalom zajlott a szemünk előtt a kazanyi Franciaország-Ausztrália mérkőzésen az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. Az Origo vb-szakértője, a volt FIFA-bíró, Bede Ferenc mondja el a részleteket.
Vágólapra másolva!
Forrás: Origo

A franciák tizenegyese előtt bevetették a videóbírót, azaz a moszkvai központban ülő szakemberek mondták meg, mi történt Kazanyban.

Nézzük meg mi is még egyszer:

Bede Ferenc a következőképpen látta az esetet: „A szabálytalanság után a játékvezető továbbot intett, nem szakadt meg a játék. Pár másodperccel később jelezhették a bírónak, hogy be kell vetni az új technológiát.

Rögtön felmerül a kérdés, hogy a tizenegyes megadása után miért nem állította ki a bíró Risdont? Úgy ítélték meg, hogy a labdát az ausztrálok kapusa még elérhette volna, ezért az esetet nem nyilvánvaló gólhelyzetben történt szabálytalanságnak kell minősíteni. Ezért nem villant a piros lap, csak a sárga. A videóbíró itt jól vizsgázott.”

Ami a franciák második gólját illeti, ott semmilyen vita nem lehet.

- mondta Bede Ferenc.

Érdemes beszélni az ausztrál tizenegyesről is. „Umtiti egyértelműen beleütött a labdába, nem vitás. Csakhogy azt sokan nem tudják, hogy a labdába való ütés miatt nem kell automatikusan sárga lapot adni. A bíró nem is adott neki, mert ez egy sima kezezés volt, nem akadályozott meg vele gólhelyzet kialakulását. Annyira váratlan volt az egész, hogy még a bíró is meglepődött rajta, kis késéssel fújta be a tizenegyest.”

Bede Ferenc szerint a technológia jól vizsgázott, ennek segítségével a bíró jól vezette a meccset.