Kiderült, kik lopták el a vb-trófeát 1966-ban

WCUP-1966-JULES RIMET CUP-RECOVERY Horizontal THEFT POLICE OFFICER WORLD CUP TROPHY FOOTBALL
The Jules Rimet Cup found by a dog named "Pickles", 28 March 1966 in a garden in suburban London, is shown to journalists by two Scotland Yard police officers. The trophy, bearing the name of the French president of the Federation Internationale de Football Association (FIFA) and given to the captain of the winning soccer team at the end of each World Cup, had been stolen by an unemployed docker during an exhibit. After its recovery, it was kept in a safe place and presented by Queen Elizabeth to English captain Bobby Moore 11 July 1966 at Wembley stadium in London after England defeated Germany 4-2 in extra time to earn its first World title. / AFP PHOTO / STAFF
Vágólapra másolva!
Ötvenkét évvel a focivébék történetének egyik legrejtélyesebb esete után úgy tűnik, kiderült, kik lopták el a torna győztesének járó Jules Rimet-kupát az 1966-os angliai világbajnokság előtt egy londoni kiállításról.
Vágólapra másolva!

Ha hihetünk a brit Daily Mirrornak nyilatkozó Gary Cugullere-nek, akkor megoldódott a futball történetének egyik legnagyobb rejtélye. Cugullere állítása szerint apja, Reginald és Sidney, két egykori londoni gengszter emelte el a trófeát 1966. március 20-án a westminsteri metodista központból, ahol a nyári angliai világbajnokság előtti hírverés kedvéért tették közszemlére.

A Scotland Yard két nyomozója megkönnyebbülve tartotta újra kezében az elveszett, majd megkerült trófeát, amit három hónappal később éppen az angol csapat tagjai emelhettek a magasba Forrás: AFP/Staff

Gary Cugullere szerint a két elkövetőnek kezdetben egyáltalán nem voltak üzleti tervei a trófeával, azt Sidney pusztán heccből, az "izgalom kedvéért" emelte el, és csempészte ki a kabátja alatt a kiállításról. Ezt követően Reginald apósának szenes pincéjében rejtették el a zsákmányt, de gyorsan rájöttek, hogy, ha akarnák sem tudnák pénzzé tenni.

Ettől persze még megpróbálták. Március 23-án egy csomag érkezett a Chelsea futballklub címére, amelyben a kupa felső része, és egy írógéppel írt levél volt, melyben 15 ezer fontot követeltek a teljes trófeáért. Ekkor kapcsolódott be az ügybe a Scotland Yard, és kezdetét vette egy Nagy-Britanniában soha nem látott méretű nyomozás.

A sok rendőr között végül egy Pickles nevű keverék kutya kaparta ki a gesztenyét, aki a gazdája házának közelében a bokrok között talált rá a trófeára egy héttel a lopás után.

Pickles, a kutya, akit nyomra vezetett a minden rendőrnél jobb szimata Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Db Dpa

Az ügyben egyedül egy Edward Betchley nevű férfit tartóztattak le és ítéltek börtönbüntetésre a lopásban való részvétellel vádolva, de ha köze is volt az esethez, soha nem vallotta be. Sidney Cugullere 2005-ben, míg Reginald 2012-ben halt meg, anélkül, hogy bárkinek is - ezek szerint Gary Cugullere kivételével - beszéltek volna "hőstettükről".

A Jules Rimet-trófea hányatott sorsa - kezdve az 1930-ban hajóval, egy FIFA-tisztviselő bőröndjében megtett úttól a londoni eltűnésig - 1983. december 19-én ért véget,

amikor ellopták a Brazil Labdarúgó Szövetség riói központjából,

ahol 1970, a brazilok harmadik vb-győzelme óta ünnepelték. Soha többé nem került elő, feltételezések szerint egy gyűjtő széfjében pihen valahol.