A mankókról már lemondott, a Világkupát viszont nem engedné át másnak

Horizontal
Brazilian striker Ronaldo (L), of Corinthians, greets Neymar, of Santos before the 2009 Paulista Championship football second leg derby final match against Santos, at the Pacaembu Stadium, in Sao Paulo, Brazil, on May 3, 2009. AFP PHOTO/Mauricio LIMA / AFP PHOTO / MAURICIO LIMA
Vágólapra másolva!
Hazai rendezésű világbajnokságon, a világ vitathatatlanul egyik legjobb válogatottjával lebőgni még akkor is kellemetlen, ha az embert Neymar Jr.-nak hívják. Így is történt ez a világ legértékesebb játékosával  2014-ben – habár akkor még nem volt a világ legértékesebb játékosa. A négy évvel ezelőtti, csalódást jelentő vb-negyedik helynél idén biztosan előrébb szeretne végezni a 213 millió eurós csatár, és ehhez – lássuk be – minden joga megvan.
Vágólapra másolva!

Hogy milyen érzés lehet gólokkal a lábakban világra jönni, reményeink szerint az Origo helyszínen lévő újságírója meg tudja majd kérdezni Neymartól Oroszországban. A pontos válaszig csak elképzelni tudjuk - vagy még talán azt sem -, milyen lehet úgy a labdához érni, hogy bárhonnan érkezzen, bárhol és bármekkora erővel találja el egy Neymar-jobb, mindenképp gól lesz belőle.

Szinte teljes tinédzser korát a brazil Santosban töltötte: kiskamaszként, tizenegy évesen került előbb a klub junior csapatához, ottléte alatt a gólokkal arányosan a különböző címeket is gyűjtögette,

hiszen mi értelme lenne egyiknek a másik nélkül. 2010-ben a brazil kupát és Sao Paolo állami bajnokságát is megnyerte a klubbal. Utóbbiból jött még kettő, valamint egy Libertadores Kupa is.

A nagy Ronaldo üdvözli a kis Neymart 2009-ben, a Paulista-bajnokság Corinthians-Santos meccse előtt Forrás: AFP/Mauricio Lima

Úgy jött el a brazil csapattól, hogy szinte az egész világ a gólerős lábai előtt hevert. Európa bármit megtett volna az egyesek szerint Robinho, mások szerint Pelé utódjának tekinthető fiatal játékosért. Vitte volna a Manchester United, a Real Madrid, a Juventus és a Chelsea is, ő azonban a Barcelonát választotta.

Nagyobb rivaldafényre és nagyobb fizetésre vágyott, mint amit a Barcelonában kapott Forrás: DPPI/Xavier Bonilla

2013-tól focizott a spanyoloknál, négy év alatt szerzett két bajnoki címet, három kupát, egy szuperkupát, egy BL-győzelmet és egy klubvilágbajnoki címet, hogy aztán az egész 2017-es nyár arról szóljon a futballvilágban: vajon megy-e vagy marad.

Se queda.

Gerard Piqué (@3gerardpique) által megosztott bejegyzés,

Végül aztán ment. Nem is akármennyiért:

222 millió euróért vásárolta ki a PSG, Neymarhoz meg hozzávágtak egy évi 36.7 millió eurós fizetést, nehogy bármiben is hiányt szenvedjen.

Az óránkénti 1.2 millió forintos kereset viszonylag hamar megtérült a franciáknak, hiszen első meccsén máris gólt szerzett, gólpasszt is adott. A bajnokságban a tavalyi szezonban a második helyig jutottak, idén sikerült megnyerniük. A Bajnokok Ligájában közben nincs meg a csapatnak és Neymarnak a lendület, habár a játékost idén egy olyan igazi, „még nézni is fáj” sérülés hátráltatta, február óta nem is lépett pályára. A nyolcaddöntőig jutottak, nem bírtak a Real Madriddal, de Neymar számára óriási lendületet adhat, ha sikerül teljesen felépülnie a világbajnokságig, hogy aztán bizonyíthasson.

2018. április 17-én még nem úgy nézett ki, hogy ebből pár hónap múlva vb lesz Forrás: AFP/Nelson Almeida

Magunk közt szólva, túl sok mindent nem kell már bizonyítania, hiszen mindössze

24 góllal marad csak el Pelétől a válogatott örökrangsorában.

Ha jó formában érkezik Oroszországba a saját magát Garrinchához hasonlító támadó, akkor jó eséllyel ledolgozhat a hátrányából, és amilyen fiatal, sanszos, hogy meg is dönti majd a csúcsot. Pedig ez még csak élete második világbajnoksága lesz, mivel a felnőtt válogatottban pont a 2010-es vb után kezdte meg szereplését. De talán annyira nem sajnálja, hogy a brazilok számára a hollandok elleni negyeddöntőben véget ért tornán nem lehetett ott.

A pillanat, amikor a kolumbiai Zuniga szó szerint padlóra küldi Neymart a 2014-es foci-vb negyeddöntőjében Forrás: AFP/Odd Andersen

Volt helyette kínoskodás 2014-ben Brazíliában bőven: a negyeddöntőben még csak fizikai sérülést szenvedett Neymar a Kolumbai elleni meccsen, de olyan súlyosat, hogy nem is épült fel belőle a vb hátralévő részére. Aztán jött a pszichés KO.

Zuniga negyeddöntőbeli durva belépője után előbb végignézte a németektől elszenvedett 7-1-es vereséget az elődöntőben, majd azt, ahogy a hollandok 3-0-ra porig alázzák csapatát a broznmeccsen.

Átélni Brazília történetének legsúlyosabb világbajnoki vereségét - ráadásul otthon -, Ronaldo, Rivaldo és Ronaldinho örökségét a gyepszőnyegbe taposni, hogy még hosszabbra nyúljon a legutóbbi brazil vb-cím óta eltelt időszak - nehéz lenne a kellemes emlékek polcára feltenni a négy évvel ezelőtt történteket.

A 2018-as foci világbajnokság egyik nagy kérdése, hogy a klubszinten elért vitatathatlan sikerek után Neymar ki tud-e lépni a nagy brazil legendák nagy árnyékából, és joggal tartja-e magát a kétszeres világbajnok Garrincha örökösének.

Elszánt tekintet van, kérdés, lesz-e hozzá siker is Forrás: Brazil Photo Press/BRAZIL PHOTO PRESS/Levi Bianco

Neymar értéke számokban

Instagram-követők 92,6 millió
Facebook-lájkolók: 60 648 459
Google találatok száma: 132 millió
Válogatottság: 83
Világbajnokság: 2014
Világbajnoki gólok: 6

Az Origo Sport kilenctagú szerkesztőségének pontozása (a PlayStation FIFA-ban alkalmazott szempontok szerint 1-10 közötti pontszámot adtunk az egyes kézségekre, majd a kapott értéket átlagoltuk - 1 a legrosszabb, 10 a legjobb)

Gyorsaság: 9
Pontosság: 7,5
Passzolás: 7,75
Labdavezetés: 9,5
Védekezés: 4,25
Erőnlét: 7,125
Összesen: 45,125

Szavazzon!

Hogyan szerepel a 2018-as foci-vb-n a brazil válogatott?