Mindenki ezen a lengyel falun ámul - képek

Suloszowa
Vágólapra másolva!
Futótűzszerűen terjednek az interneten és a nemzetközi médiában azok a felvételek, amelyek egy hosszú lengyel faluról készültek a levegőből.
Vágólapra másolva!

Sułoszowa egy közel 6 ezer fős lengyel falu 30 kilométerre Krakkótól, a lengyel Toscanának is nevezett Olkuska-felföldön. Végigmenve a főutcáján talán fel sem tűnik semmi, ha csak az nem, hogy nem akar véget érni. 

Egy 2017-es népszámlálás szerint a falu minden lakója ugyanabban az utcában él, amely 9 kilométer hosszú 

írja az Oddity Central. A Google Mapsen megtekintve ugyan akad róla néhány leágazás, de tény, hogy az Olkuska utca irdatlan hosszú.

Az igazán elbűvölő látvány azonban akkor tárul elénk, ha a levegőből látjuk Sułoszowát. A főutca mentén sorakozó, hossz épületek és telkek mögött ugyanis vékony, eltérő színű mezőgazdasági parcellák húzódnak.

A Sułoszowáról készült légi felvételek eredetileg még 2021-ben terjedtek el Lengyelországban, de 2023-as drónvideó a lengyel faluról nemzetközi figyelmet keltett. 

Az embereket lenyűgözte a minden oldalról mezőgazdasági területekkel körülvett falu egyedi megjelenése, valamint az, hogy mindenki csak a főút mentén építette fel otthonát ahelyett, hogy kifelé terjeszkedett volna.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg Sułoszowát!

Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa
Suloszowa

Sułoszowa lineáris, egyutcás elrendezését „bizarrnak” nevezték a nagy nemzetközi hírügynökségek, például a Mail Online és a The Sun, de a nemzeti híroldalakon kommentáló lengyelek számára ez csak egy tipikus lengyel falu volt. A közép-európai országban láthatóan egyáltalán nem szokatlan, hogy egyetlen út halad át egy falun, de a légi nézőpont csak még lenyűgözőbbé teszi.

Ez a hagyományos utcai falu normál elrendezése, csak a falu nagyon hosszú 

– jegyezte meg egy kommentelő. „Valaki magyarázza el nekem, mi ez a szokatlan elrendezés. Közönséges utca” – írta egy másik.

Noha az egyetlen utca nem szokatlan az európai falvakban, a mezőgazdasági területek természetes mozaikjának közepén elhelyezkedő fekvése határozottan szokatlanná teszi a falut. Néhányan odáig mentek, hogy összehasonlítsák Olaszország Toszkánájával.

Sułoszów története egyébként a középkorig nyúlik vissza. A falu neve talán a 12. és 13. században használt Sułosz vagy Sulisław névhez kapcsolódik. A 14. század első felében Nagy Kázmér téglavárat épített a Krakkóból Sziléziába vezető kereskedelmi útvonal védelmére. A 16. században megjelentek a kálvinizmus hívei. 1661-től Pieskowa Skała és Sułoszowa csaknem 180 évre a Wielopolski család birtokába került. 1795-ben, Lengyelország harmadik felosztása után Sułoszowa ideiglenesen osztrák fennhatóság alá került, majd 1807-ben, felszabadulás után Stanisław Poniatowski a Pieskoskalskie birtokokat Sułoszowával együtt a Varsói Hercegség határai közé sorolta. Végül 1815-ben Sułoszowa a Lengyel Királyság (az Orosz Birodalom része) határain belül találta magát az orosz felosztás során, ahol a függetlenség 1918-as visszaszerzéséig maradt. A második Lengyel Köztársaság (1918-1939) alatti függetlenség visszaszerzése után Sułoszowa a Kielcei vajdaság Olkusz megyéhez tartozott. 1939 szeptemberében, néhány nappal a második világháború kitörése után a falut német csapatok foglalták el, és 1945 januárjáig német megszállás alatt volt.