Olcsó sör Európában: a keleti fővárosok a lista élén

olcsó sör
Prága még épp befért a legolcsóbb 10 európai főváros közé
Fotó: Hemis via AFP
Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint egy korsó sör ára megdöbbentően eltérő lehet attól függően, hogy hol isszák meg Európában. Az olcsó sört a keleti fővárosokban kell keresni, északon ennél akár tízszer drágább is lehet egy korsó.
Vágólapra másolva!

Ahogy egyre közelebb kerülünk a nyárhoz, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem sokunk megélhetési költségei is Európa-szerte. Sokan szeretnek ilyenkor a szabadban elfogyasztani egy-két italt, de a magas árak gyakran riasztóak – írja az Euronews. Az Omio német online utazás-összehasonlító és foglalási weboldal kutatást végzett, és kiderítette, hogy mely európai fővárosokban szolgálják fel a legolcsóbb sört, így a városnézést az kocsmázással lehet kombinálni. Ha olcsó sört keres, olvassa tovább!

Olcsó sör
Megmutatjuk, hol van olcsó sör Európában
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / Photo by JENS KALAENE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Olcsó sör Európában: itt a legalacsonyabbak az árak

Valamivel több mint 1 euróért Minszk a legjobb ár-érték arányú sör otthona az egész kontinensen. Fehéroroszország fővárosa jól ismert olyan látnivalóiról, mint a Sztrana Mini Múzeum és a Győzelem tér. Noha az odautazás jelenleg egy kicsit nehézkes, ez egy olyan város, amelyet fel kell venni a városi kirándulások listájára, különösen, ha az 1,05 eurós kórsót ki szeretné próbálni.

Menjen délre Moldovába, és megtalálja a második legolcsóbb korsót. Az átlagosan mindössze 1,29 euróba kerülő sör Kisinyovban (Kisjenő) nem fogja kimeríteni a pénztárcáját. Az ottani kocsmázást olyan látnivalók megnézésével lehet megszakítani, mint a Diadalív, a kisinyovi katedrális és a Nagy István Központi Park. Kisinyov híres a kocsmák és bárok széles választékáról is.

Az azerbajdzsáni Baku, a grúziai Tbiliszi és az örmény főváros, Jereván szintén olcsó, ezekben a fővárosokban 1,35 euróba, 1,69 euróba és 1,83 euróba kerül a sör. 

A lista hatodik helyén Szófia áll, amely népszerű úti cél a legénybúcsúkra. Az átlagos korsó Bulgária fővárosában mindössze 1,93 euróba kerül. Az ottani sörözést ki lehet egészíteni az Alekszandr Nyevszkij-székesegyház vagy a számtalan termálfürdő meglátogatásával.

olcsó sör
Prága még épp befért a legolcsóbb 10 európai főváros közé
Fotó: Hemis via AFP / Photo by CINTRACT Romain / hemis.fr / Hemis via AFP

Egy korsó sör mindössze 1,93 euróba kerül az egyre népszerűbb Szkopjéban. Észak-Macedónia rengeteg hegynek ad otthont, és egyre több turista fedezi fel ott a gyakran alulértékelt balkáni régiót. A koszovói Pristina és Bosznia-Hercegovina fővárosa, Szarajevó a nyolcadik és kilencedik helyen áll a listán, a korsó ezekben a városokban 1,99 és 2,04 euróba kerül.

A tízes listán az utolsó - de még mindig nagyon megfizethető - helyen Prága áll. 

A cseh főváros Kelet-Európa egyik legkedveltebb úti célja, így ha olyan helyre szeretne ellátogatni, ahol régóta kialakult turisztikai ipar működik, akkor ez jó tipp lehet, különösen, hogy a cseh sör világhírű. Még jobb hír, hogy a prágai sörárak kedvezőek: egy korsó sör átlagosan mindössze 2,17 euróba kerül, ami azt jelenti, hogy az összes látnivalót meglátogathatja, és a nap végén marad pénze italokra is.

Hol a legdrágább a sör Európában?

A skála másik végén az Omio feltérképezte Európa legdrágább helyeit, ahol egy korsó sör a legtöbbe kerül. Az első helyen Reykjavík áll. Tekintettel arra, hogy Izland szigetország, nem meglepő, hogy a sör kevésbé megfizethető ott, mint sok más helyen, de a 10,03 eurós ár valóban felboríthatja a költségvetést.

Az északi országok többi fővárosa is bekerült a legdrágább tízbe:

  • Oslo a második, 
  • Helsinki a harmadik
  • Koppenhága a hatodik
  • Stockholm a kilencedik a listán.
olcsó sör
Londonban nem olcsó a sör
Fotó: AFP / Photo by Daniel LEAL / AFP

A brexit óta sok brit panaszkodik a magas árakra, nem utolsósorban az alkohol miatt. Nincs mit csodálkozni hát azon, hogy az átlagos pint ára Londonban 7,57 euró – még Monacónál is magasabb, a szupergazdagok híres játszóterén, ahol egy pohár 7,47 euróba kerül.

A listán szerepel még Párizs, Svájc fővárosa, Bern, valamint a sör kapcsán gyakran emlegetett hely, az írországi Dublin. 

A legdrágább városok listáján sehol sem alacsonyabb a sör átlagos ára 6,50 eurónál. Költségkeretétől – és az ital iránti szeretet mértékétől függően – azt tanácsoljuk, hogy okosan tervezzen ezekben a városokban, nehogy sokk érje a számla megérkezésekor.