Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka egy szívhez szóló videoüzenetben emlékezett meg 1956 hőseiről, a magyar úszóklasszis felidézte a Szovjetunió elleni véres vízilabdameccset is. 

Egy hónappal az 1956-os forradalom leverése után a magyar vízilabda-válogatott a Szovjetunió ellen játszotta az olimpiai döntőt Melbourne-ben. A természetesen politikai felhangoktól sem mentes mérkőzésen a magyar csapat leiskolázta a szovjeteket, percekkel a lefújás előtt 4-0-ra vezetett Magyarország, amikor elszabadultak az indulatok.

Az oroszok frusztrált centere arcon könyökölte Zádor Ervint (egyébként Bolvárit akarta megütni), amitől a magyar játékosnak felszakadt a szemöldöke. Zádor a nézőtér oldalán szállt ki a vízből, így a magyarokat támogató közönség is láthatta, ahogy a játékos szemöldökéből ömlik a vér, és komoly botrány kerekedett.

Zádor Ervin 1956-ban a melbourne-i olimpián, a Szovjetunió elleni meccsen Forrás: AFP

A nézők közül sokan átmásztak a medence partjára, többen a szovjet játékosoknak akartak nekitámadni, míg mások a magyarokat ünnepelték. A meccset nem lehetett befejezni, egy perccel a vége előtt a játékvezető lefújta a döntőt. A szovjet játékosokat rendőrök menekítették ki a helyszínről.